IRC-Galleria

MasterTool

MasterTool

Pierdolenie o Szopenie

Selaa blogimerkintöjä

Viikon kirjavalintaTiistai 28.03.2006 14:41

Francois Furet: "The Passing of An Illusion -- The idea of Communism in the Twentieth Century"

Kirja valottaa taitavasti kommunismin syntyä ja historiaa. Näin elävää kuvausta en ole asiasta aiemmin lukenut. Kirjoittaja on itse entinen ranskalainen kommunisti, ja osaa tuoda esille vasemmistolaisten piirien suuntauksia niin että lukijalle valaistuu kokonainen uusi maailma, miltäpä kuulostaisi ei-marxilainen ortodoksisessa uskossa oleva bolsevikki? Mahdollista.
Toisaalta kirja pureutuu myös nationalismiin ja fasismiin. Ja totalitaaristen järjestelmien syntyyn. Kommunistit uskoivat valtaannousunsa tapahtuvan vallankumoushengen ("valta kansalle") ansiosta(, joka sitten yhdistetään marxilaiseen jatkumoon). "Valta kansalle!" on toistuva vallankumousten iskulause, jolla usein on todellistakin kaikupohjaa. Venäjällä se muuttui käytännössä muotoon: Valta kollektiiveille ja yhdelle puolueelle.
Fasistit (tai kansallissosialistit) luottavat nationalismin paloon, jonka voimasta kanavoidaan yhtenäinen ja voimakas kansakunta. Jokainen voi varmasti kuulla fanaattisuuden ja etnisen nepotismin kolkuttelevan ovella?
Aivan kirjan alussa kirjoittaja antaa täydellisen synninpäästön näiden järjestelmien ideologisille vihollisille: porvaristolle ja juutalaisille. Vihan on luonut vastapuoli itse. Oli kiinnostavaa lukea porvaristosta uhrin roolissa. Mitäpä pahaa voisikaan olla yritteliäissä ihmisissä? Mietin tätä ja keksin vain kolme asiaa: (1) Jos pröystäilee omaisuudellaan (tai isänsä omaisuudella) (2) Toisinaan lause "köyhä antaa vähästäänkin, rikas ei paljostaankaan" tuntuu sopivan kuin nyrkkinä silmään. (3) Asiaan toisinaan kytkeytyvä muka niin isänmaallisuus(, vaikka ei olisi valmis likaamaan käsiään tuotanto-tason työssä). Molemmat osapuolet myös tähtäävät demokratian, ja etenkin sosiaalidemokratian tuhoamista. Hitler saa jopa Stalinilta sympatiaa saksalaisten sosiaalidemokraattien likvidoimisesta. Hitlerille he olivat marxilaisia, Stalinille sosiaali-fasisteja.
"Stalin was ready to anhillate millions for the idea of power to people. Hitler was ready to anhillate millions of Jews in the name of racial purity. Mystical evil was working on political ideas of Twentieth Century."
Pitääpä mennä katsomaan nyt elokuvissa pyörivä "V" aihetta tulevaisuuden fiktiivisellä skenaariolla syventääkseni. Elokuvassa totalitaaris- ja fasistityylinen hallinto pitää Britanniaa rautaisessa otteessaan. He pääsivät valtaan kun ajat olivat vaikeat, ja esiintyivät Britannian pelastajina. Mutta sitten kaikki alkoi muuttua.
"It could not happen here." Could it? :-)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.