IRC-Galleria

Daealis

Daealis

In nomine Anton Lavey, et Nietsche et Lucifer. Ramen

Selaa blogimerkintöjä

Symboleja ja sosiaalista statustaTiistai 24.02.2009 21:41

Lähiaikoina tullut puhuttua paljon vertauskuvista ja symboleista. Hiljattain perustettu League of Reason, järkevää ajattelua ja argumentointia edustava ryhmä, on foorumeillaan kehittänyt melkoisesti keskustelua kaikesta mahdollisesta, enimmäkseen logiikasta ja filosofiasta. Siksi aloin itsekin pohtimaan muutamia symboleja ja miten itse olen niitä käyttänyt.

Käytän enimmäkseen yksivärisiä ja kuvattomia paitoja. Niiden kanssa kaulakorut toimivat mukavasti, joten olen vuosien aikana sitten hankkinut muutamia. En ole löytänyt täysin merkityksetöntä, puuhelminauhaa tai rumia kahvilautasen kokoisia helmiäisvaskoolia, joka olisi silmää miellyttävä. Haluan koruni samalla tavalla kuin tulevaisuuteen suunnitellut tatuointini: Niillä on oltava merkitystä itselleni. Pelkkä kaunis kuva on sopii seinälle raameihin, mutta turha ja merkityksetön vaatetuksen lisäosaisena koristeena ilman mitään syvempää tarkoitusta.

Omistan useamman kaulakorun, mutta niiden sisältö on jokin kolmesta: Risti, pentagrammi tai risti 'väärinpäin', poikkipuu alhaalla. Niillä kaikilla oli oma merkityksensä.

Ristin olen aina nähnyt samanlaisena symbolina kuin viikatemiehen(josta Alchemy-tuotemerkki tekee mahtavia seinälippuja ja muita tuotteita): Muistuttajana että elämä loppuu väistämättä joskus. Mikäli jostain saisin lottovoiton niin voisin selkääni neuloa viikatemiehen kädet levällään: Silmissään terävä kylmänsininen, hehkuva piste. Toisessa kädessään tiimalasi, toisessa viikate, jonka vartta kiertää musta ruusuköynnös. Repaleisessa viitassa erottuisia huutavia sieluja reunoilla, keskellä mustuutta olisi galakseja sekä tähtiä. Ihmiselle luonnottoman pitkä hampaat virnistäisivät kestohymyä ja kuluneen näköisten kylkiluiden välistä kiemurtelisi tuhatjalkaisia ja matoja. Kuva olisi siis jotakuinkin Alchemyn katalogin ja Gamma Rayn Powerplant-levyn kannen ristisiitos. Ehkä visioinut hieman liiankin yksityiskohtaisesti tämän kuvan, ettei sen piirtäminenkään musteella olisi mahdollista, hinnasta puhumattakaan. Luultavasti puhuttaisiin kymmenistä tuhansista.

Ristiin tuo ei liity kuin samankaltaisella ajatuksella, minkä yhdistän ristiinkin. Elämän loppu. Toki kun vielä olin uskossa, se merkitsi myös tuonpuoleisen elämän alkua ja syntien anteeksiantamista. Nyt tuo merkitys on hiipunut, mutta ensimmäinen merkitys on sitäkin kirkkaampi.

Toisena symbolina, mitä olen käyttänyt paljon foorumeilla avananikin, on pentagrammi. Tämä merkki, jonka jokainen näkee ensimmäisen kerran luultavasti kaiverrettuna ala-/yläasteen pulpettiin, onkin muinainen symboli, jolla on merkitys lähes kaikissa yhteyksissä. Ensimmäiset väitteet sen käytöstä ovat aivan mesopotamialaisista savitauluista, missä sen kerrotaan olleen vallan symboli.
- Sitä käytetään kuvaamaan mooseksen viittä kirjaa(pentateuch)
- Sitä on pidetty tiedon symbolina(koska se koostuu viidestä A-kirjaimesta, pentalpha)
- Se kuvastaa kristuksen viittä kuolinhaavaa ristillä
- Sitä on käytetty voimakkaana symbolina suojaamaan pahalta magialta kaikissa kulttuureissa
- Se on kuvastanut ritariaatteen viittä hyvettä(ainakin Sir Gawainin tarinassa, en muista ulottuiko käyttö oikean elämänkin ritareihin)
Pentagrammi on yleisesti ollut hyvälle merkki ensimmäiset ~10 000 vuotta sen käytöstä, kunnes pimeällä keskiajalla kirkko yhdisti sen saatanaan ja noituuteen. Tai no, jos nyt tarkkoja ollaan niin kirkkohan ei sitä yhdistänyt noituuteen, kyllä he käyttivät merkkiä ihan omin avuin. Tämän ajanjakson kuluessa noituus vain ensimmäistä kertaa linkitettiin demoneihin ja paholaiseen, kun se siihen asti oli ollut harmitonta kansanparannusta(tai ainakin yhtä tehokasta kuin kirkonmiesten puoskarointi).

Joten pentagrammille löytyy paljon merkityksiä. Itse pidin sitä ennen muutamastakin syystä: Kristittyjen merkitysten takia, ritariaatteen hyveiden ihannoinnin takia ja tietenkin koska se provosoi tietämättömiä kanssakristittyjä tehokkaasti. Useimmat näkevät pentagrammin vain jossain rankemman lajin blackmetallia lajityypiltään edustavien artistien levyjen kansikuvissa ja paidoissa, ehkä kuulevat siitä jotain paikkakuntiensa seurakuntalaisilta. En ole koskaan kuullut yhdenkään seurakuntalaisen kertovan koko totuutta, kuulin aina itse vain 'noituuden ja pahan' symboliikkaa pentagrammeista. Siksi kun sivistin itseäni hankin korun ja aloin käyttämään sitä aina ristin vierellä. Teho oli taattu hengellisessä tapahtumassa ja oli mukavaa nostaa kanssaihmisten tietotasoa.

Kolmas kaulakoruvalikoimani symboli on samalla tuorein tapaus listalla. Risti, jonka poikkipuu on alhaalla, eli se on ns. 'väärinpäin'. Jos pentagrammilla sai hieman provoa aikaiseksi rohkeimpien kristittyjen joukossa, niin tässäpä olikin merkki, joka on kuin raivotautiselle härälle tarjoiltu kofeiiniperäruiske seurakunnan tapahtumissa. Useat kristityt pikkuryhmät kun näkevät ristin väärinpäin, he alkavat huutavat saatananpalvojaa ja harjoittaa henkien manausta vaikka keskellä hengellistä konserttia.

Saatananpalvojat vain käyttävät mieluummin ylösalaisin käännettyä krusifiksiä pilkatakseen jeesuksen ns. armotyötä. Ristillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä saatananpalvonnan kanssa. Kristitty merkitys sillä kyllä on. Legenda kertoo, että Pyhä Pietari kun jäi kiinni ja tuomittiin kuolemaan, hän sanoi ettei halua tulla ristiinnaulituksi kuten vapahtajansa. Joten hänet sitten naulattiin pää alaspäin roikkumaan ristille. Luin tämän tarinan jostain netin syövereistä aikoinaan ja ajattelin kertomusta hienoksi, joten hankin ristin jossa poikkipuu on alhaalla, Pyhän Pietarin ristin. Ennen kuin joku marmattaa siitä, että pietarin ristissä on vain ylimääräinen poikkipuu, niin se on yksi tulkinta. Luultavasti jeesuksenkaan ristinpuun mittasuhteet eivät olleet sinnepäinkään, mitä nykyiset kirkonristit kuvaavat, vaan se muistutti lähinnä suurta T-kirjainta.

Joten pentagrammi sai kilpailevan provosymbolin kaulaan killumaan, joka oli paljon tehokkaampi kirkon tapahtumissa. Nyt saatoin olla varma, että jokainen joka vain huomasi merkin, tulisi paasaamaan raamatulla päähän ja maalailemaan piruja seinille. Tilaisuus jonka käytin shokeeraten heitä tarinalla, jota heille ei oltukaan kerrottu jälleen kirkon piireistä. Monet järkyttyivät hommasta kuin joku olisi seurakunnan karaokessa alkanut laulamaan Kotiteollisuuden Tämän taivaan alla -veisua. He eivät vain ajattele kahta minuuttia kauempaa, voisiko sanoista saada jotain muutakin irti kuin "jumalanpilkkaa". He kuulevat vain jotain, mistä eivät pidä ja sulkevat korvansa välittömästi ja siinä sivussa oikosulkevat aivonsa, niin ettei minkäänlaista ajatustyötä tapahtunut.

Kaulakoruni ovat aina olleet symboleja jostain itselleni tärkeistä asioista. Ennen niiden merkitykset olivat sidonnaisia uskoon, nykyään ne eivät ole yhtään vähemmän merkityksellisiä, vaikka usko puuttuukin. Aina niiden tarkoitus on ollut sama, provosoida ihmisiä keskusteluun ja jos mahdollista, saada ihmiset miettimään itse, eikä vain niellä kaikkea mitä heille syötetään valmiiksi pureskeltuna "korkeammilta" tahoilta. Monet nuoret seurakunnissa ovat juuri näitä jeesuksen lampaita, seuraavat vain tyhjin katsein sen kummemmin asioita miettimättä.

Juuri mikään ei itseäni ärsytä päivittäin enemmän kuin ihmiset, jotka selkeästi vain toistavat heille kerrottuja asioita olematta itse oikeastaan mitään mieltä asiasta. Sekä trendi- että kestoidiotismi ovat osittain amerikan pop-kulttuurista suosioon noussut ilmiö, jonka ansioiksi voidaan luokitella vain Spearsin kaltaiset idiootit. Meinasin sanoa Hiltonin esimerkkinä, mutta vaikka naisella ei ole mitään tolkkua käytöksessään eikä juuri kumpparia älykkäämpiä lainauksia lööppilehdissä, hän sentään omaa melko rautaisen markkinointitaidon tuotteilleen ja tuottaa yhtä paljon kuin sekoilee. Mutta koska uutisiin päätyy vain juttu Parisin sekoiluista kännissä miesten kanssa vesirajaan ulottuvassa hameessa commandona, eivät nuoret osaa ottaa mallia hänen tuotesuunnittelutaidoistaan vaan he vain luulevat hänen menestyvän pelkästään olemalla idiootti.

Ja seuraava sukupolvi lampaita vailla omaa mieltä on valmis.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.