IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Parisuhteen alku voi olla huumasta huolimatta epävarmuuden aikaa, varsinkin silloin, kun kumppani ei ole vielä päässyt yli edellisestä rakkaudestaan.

Parisuhde ja rakkaus eivät ole aina pelkästään onnellisuutta lisääviä asioita. Uuden rakkauden ja hyvänolon tunteisiin voi sekoittua myös kipeitä muistoja aiemmista suhteista tai se voi laukaista haikailuja menetyksen perään.

Amerikkalainen WebMD.com-sivusto listasi parisuhdeasiantuntijoiden vinkkejä merkeistä, jotka voivat kertoa kumppanin olevan henkisesti yhä kiinni edellisessä.

1. Ex liikaa puheissa

Entiset kumppanit ovat osa elettyä elämää ja niistä kuuluu voida puhua. On tärkeää kuitenkin ymmärtää, että jos aiempi rakastettu alkaa esiintyä jatkuvasti keskusteluissa, se voi alkaa häiritä uutta ihmissuhdetta.

- Jos uudelle rakkaalleen kertoo liikaa edellisestä suhteesta tai ex-kumppanista, se estää molempia nauttimasta uudesta suhteesta, avioliittoneuvoja Joan Sherman kertoo.

Hänen mukaansa entinen suhde esiintyy puheissa usein silloin, kun henkilö on jätetty erityisen kipeästi tai on kokenut olleensa todella rakastunut, toisinaan molempia.

2. Existä ei puhuta lainkaan

Vaikka liiallinen kertominen aiemmista kokemuksista voi olla vahingollista, myöskään täysi puhumattomuus ei ole hyväksi. Joan Shermanin mukaan ehdoton hiljaisuus aiemmista suhteista kielii usein syyllisyydentunteista.

Jos kumppani pelkää puhua tapahtuneesta, kannattaa kysyä tilanteen syistä, Sherman sanoo.

3. Nettivakoilu ja yhteydenpito

Jos kumppani vakoilee säännöllisesti entisen partnerinsa elämää yhteisöpalvelujen, kuten esimerkiksi Facebookin kautta ja ylläpitää säännöllistä kommunikointia, uudella kumppanilla on oikeus saada tietää suhteen laadusta. Jos uusi kumppani ei hyväksy entisten rakastavaisten mahdollista nettiflirttiä, tapaamisia tai puheluita ja ilmaisee mielipiteensä, sitoutuneessa suhteessa tilannetta kunnioitetaan. Yhteydenpidon vähentäminen tai katkaiseminen entiseen kumppaniin ei tarvitse olla pysyvää, mutta siihen tulee ongelmien ilmetessä puuttua, sillä luottamuksen saavuttaminen uuteen ihmiseen voi viedä aikaa.

4. Sammakko sängyssä

Klassinen kauhuskenaario on ex-kumppanin nimen mainitseminen vahingossa seksin aikana, pahimmillaan kliimaksin hetkellä.

5. Muistoesineet

Shermanin mukaan päättyneeseen rakkauteen liittyvät muistot ja esineet ovat tärkeitä asioita surusta toipumisessa. Kun suru on ohi ja käsitelty, aiemmin tärkeistä esineistä on osattava luopua.

Uusi kumppani voi lempeästi pyytää esimerkiksi vanhojen kehystettyjen valokuvien vaihtamista uusiin.

6. Ailahtelevuus

Tunteittensa kanssa ailahtelevaa henkilöä kannattaa varoa. Tiuhaan muuttuva käytös saattaa olla oire käsittelemättömistä tunteista. Tällainen henkilö saattaa käyttäytyä kylmästi ja vetäytyä syrjään tuntiessaan syyllisyyttä tai riittämättömyyttä ja osoittaa silti myöhemmin suurta intohimoa, kun syyllisyys ilkeästä käytöksestä painaa omatuntoa.

7. Haluttomuus sitoutumiseen

Jokaisella on omat rajansa ja määrittelynsä siihen, kuinka sitoutunut haluaa olla ja mitä odottaa toiselta. Parisuhdeasiantuntija Carolyn Hax varoittaa kuitenkin seuraavista lausahduksista:

"Rakastan sinua, mutta en ole rakastunut sinuun".

"Olen ihastunut sinuun, mutta haluan tapailla muitakin".

Erityisen tarkkana kannattaa olla, jos kumppani pohtii huomiota herättävän paljon edellisen suhteen eroon johtaneita syitä. Tämä saattaa olla merkki siitä, ettei henkilö ole vielä valmis uuteen.

8. Seksivaikeudet

Erektio- tai orgasmivaikeudet saattavat johtua myös käsittelemättömistä ahdistuksista.

- Syyllisyys saattaa aiheuttaa arvottomuuden tunnetta ja vaikeuksia vastaanottaa toisen rakkautta, Miehet Marsista, naiset Venuksesta -kirjan kirjoittaja John Gray sanoo.

Gray haluaa silti painottaa, että seksivaikeuksien syyt voivat olla myös suhteesta riippumattomia.

9. Epäluulo

Jos huomaa haluavansa tutkia kumppaninsa tavaroita, puhelinta tai vaikkapa sähköposteja, suhteessa on vakava luottamusongelma.

- Asiakkaani sanovat usein vaistoavansa, etteivät asiat ole kohdillaan, Sherman sanoo. Intuitiota kannattaakin kuunnella ja aloittaa keskustelu mieltä painavista asioista.

Tärkeää on selvittää asiat puhumalla, sillä aina vaistonvaraiset tuntemukset eivät ole oikeassa.

- Suhde ei ole toivoton, vaikka toinen olisikin osaltaan vielä kiinni edellisessä rakkaassaan. Vahingollista on se, että antaa ongelmien muhia käsittelemättöminä liian pitkän ajan, Shermann muistuttaa.

- Toista voi auttaa pääsemään yli menneestä, mutta se pitää tehdä syyllistämättä.

Suhteen solmut vaativat molempien osapuolien itsetutkiskelua. Joskus epäluulo toista kohtaan voi johtua myös omasta, syvällä olevasta epävarmuudesta.

- Älä tee omista ongelmistasi muidenkin ongelmia, asiantuntijat painottavat.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.