IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Seksuaalisuus ikääntyessäPerjantai 30.11.2007 14:38

”Kypsä seksi - mummojen ja pappojen rakkauselämä” on edelleen tabu, mutta sitäkin ollaan murtamassa. Saako siis vanhanakin rakastella? Kyseessä on myös ikäihmisten seksuaalioikeudet. Väestön ikääntyessä ja elämän laatuodotusten kasvaessa tulee ikääntyvien seksuaaliterveyden merkitys lisääntymään. Eniten vastustusta ikäihmisten seksiä kohtaan löytyy nuorten joukosta. Missä iässä sitä sitten oikein saa päättää omista intiimeistä asioista? Asennekasvatusta vailla olemmekin me muut.

Itsesyrjintä ei kuitenkaan ole vieras aihe puhuttaessa ikäihmisten seksistä ja seksuaalisuudesta. Ihminen itse vaikuttaa siihen tukahduttaako hän seksuaaliset tarpeensa ennen aikojaan vai pyrkiikö jollakin tavalla tyydyttämään ne. Erotiikka ylläpitää mielenkiintoa, seksi on hyväksi itsetunnolle ja minäkuvalle. Halu säilyy ihmisessä ja jokainen meistä haluaa tulla myös rakastetuksi, hyväksytyksi sekä kosketetuksi.

Seksuaalisuus on perusosa meitä, se ei häviä mihinkään esimerkiksi sairauden tai vamman vuoksi. Yleensä kaikki sairaudet ja vammat vaikuttavat jollain tavoin seksuaalisuuteenkin, mutta kukaan ei ole niin sairas tai vammautunut, että hänen täytyisi jäädä kokonaan näiden kokemusten ulkopuolelle. Tärkeää on kaikki se tieto, joka antaa ikäihmisille luvan elää mahdollisimman tyydyttävää rakkauselämää niin pitkään kuin se on ikinä mahdollista. Yhdyntää ei pidä ylikorostaa, vaan painottaa kosketuksen, hyväilyn ja lähellä olemiseen merkitystä tunteen ilmaisuun. Tyydyttävän rakkauselämän kannalta keskeistä on kohtalainen terveys, mahdollinen kumppani, oikeaa tietoa sekä myönteinen asenne.

Rakkauselämän alueella asenteilla on suuri merkitys ja rajoittavampi vaikutus kuin kehossa tapahtuvilla muutoksilla. Seksitapojen aikaisemmalla laadulla on myös merkitystä tulevalle elämälle, tosin koskaan ei ole myöhäistä laajentaa valikoimaa. Seksuaaliseen aktiivisuuteen iäkkäänä vaikuttaa aktiivisuuden taso koko elämän aikana. Nuorena aktiivinen henkilö on sitä myös myöhemmin. Jos nuorena on harmittanut oma estyneisyys, voi siitä vanhempana päästä eroon – etenkin naisten kohdalla voi iloksi näin todeta. Seikkailuun voi lähteä myös sen vanhan kumppanin kanssa.

Naiset kypsyvät usein myöhään. Vaimon ja äidin roolit valtasivat suuren osan ajasta aikaisemmin. Nyt on vihdoinkin aikaa itselle, aikaa paneutua omaan seksuaalisuuteen. Nainen on täyttänyt rooliensa vaatimat velvollisuudet ja saanut ryppyjä merkiksi eletystä elämästä.

Limakalvoista on pidettävä hyvää huolta ja tässä liukuvoiteiden käyttö voi olla avuksi. Vuosittainen gynekologilla käynti on suositeltavaa, vaikka seksielämää ei enää olisikaan.
Estrogeenikorvaushoidosta kannattaa käydä keskustelu hoitavan lääkärin kanssa.

Miehelle vanheneminen tarkoittaa usein jonkinlaista omaa seksuaalisuutta koskevien asenteiden udelleen arviointia. Vietti ei enää riepottele, eikä tarvitse kilpailla muiden miesten kanssa, myös aggressiivisuus vähenee.

Vanheneminen ei ilman muuta tarkoita potenssin katoamista. Realiteetit on kuitenkin huomioitava. Seksuaalinen halu vähenee, erektio ei ehkä ole entisensä, yölliset erektiot harvenevat ja orgasmin tarve vähenee. Penis ei herääkään automaattisesti kohteen tavatessaan, eikä jaksa nousta pystyyn, vaan saattaa jäädä vaakatasoon, noin 90 asteen kulmaan. Tätä ei pidä tulkita haluttomuudeksi ja erektio riittää kyllä hyvin yhdyntään. Usein kuitenkin tarvitaan lisää suoraa fyysistä kiihotusta ja seksiapuvälineen käyttö voi tulla ajankohtaiseksi. Palautumisvaihe orgasmin jälkeen myös pitenee ja aikaa kuluu seuraavaan seksikertaan entistä enemmän.

Itsetyydytys on hyvä tapa hankkia seksuaalista mielihyvää vielä korkeallakin iällä, mutta turhan monet kokevat sen vielä hävettäväksi tai jotenkin vääräksi.

Miehen ei tarvitse vaatia itseltään, että erektio kestäisi koko rakastelun ajan, eikä rakastelun aloittaminen edellytä edes erektiota. Leikki on sallittua aina jokaisessa elämän vaiheessa. Tilanne vaatii myös roolien tarkastelua. Naisella on mahdollisuus tulla miehen avuksi, ottaa aktiivisempi rooli. Tämä kokemus voi olla uusi ja arvokas.

Erotiikkaliikkeestä löytyy apua erektion ylläpitoon (mm. penisrengas) ja onhan lääketiede tullut seksuaalisuuden avuksi mm. erektiopillerin muodossa siinä määrin, että ratkaisu yleensä kyllä löytyy. Yli neljäkymmentävuotiaista miehistä 40 prosenttia kokee ajoittain erektiohäiriöitä, joten yksin tuskin tämänkään asian kanssa tarvitsee olla.

Viime vuosina on alettu puhua myös miesten vaihdevuosista (ks. Miehen vaihdevuodet). Mahdollisten oireiden keskellä voi pysähtyä ja miettiä mitä itseltään vaatii. Seksuaalisuudesta voi opetella nauttimaan, se ei ole enää pelkkää suoriutumista. ”Sukupuolinen sota” on ohi, voi keskittyä löytämään intohimoa ja nautintoa kumppanin kanssa. Aikuinen mies voi myös olla esikuvana nuoremmille miehille.

Kaikilla ihmisillä on seksuaalinen halu ja tarpeet, mutta ne ilmenevät eri tavoilla. On hyvä ottaa kaikki aistit käyttöön. Parhaimmillaan rakkauselämä voidaan ikääntymisestä huolimatta kokea etuoikeutena, ei pakkona. Seksuaalisuus onkin elämänpituinen tie.
Ikääntyminen tuo miehen ja naisen elämään monia muutoksia. Esimerkiksi siirtyminen työelämästä eläkkeelle voi olla asia, joka vaikuttaa siihen, kuinka mies kokee itsensä ja oman seksuaalisuutensa. Sosiaaliset suhteet saattavat muuttuvat pysyvästi esim. jos työyhteisön ihmissuhteet katkeavat eläkkeelle lähtemisen myötä. Ennen eläkkeelle siirtymistä on esim. voinut olla niin, että työ on ollut elämässä sen keskeisin sisältö. Töiden loppuessa moni saattaa kokea arvottomuuden ja voimattomuuden tunteita, joilla on vaikutusta myös seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen. Myös lähisuhteiden verkosto elää ja muuttuu elämän vaiheiden ja ajan kulun myötä. Tällöin esim. parisuhde saattaa kohdata muutoshaasteita kumppaneiden ikääntymisen seurauksena. Muita ikääntyvää miestä ja naista kohtaavia muutoksia ovat mm. lapsenlasten syntymä, ja mahdolliset omat tai lähisuhteissa olevien ihmisten terveysongelmat jne.

Ikääntyvien yhteiskunnallinen arvostus saattaa myös olla monen mietteissä, kun he pohtivat mitä on edessä työelämän jälkeen. Niinpä oman miehisyyden tai naisellisuuden ja seksuaalisuuden kokeminen heijastuu myös näihin ajatuksiin. Toiset rakentavat arjen mielekkääksi itselleen esim. harrastusten, opiskelun tai luottamustoimien kautta. Elämä voi olla yhä sisältörikasta ja merkityksellistä ikääntyneenäkin.

Seksuaalisuus on myönteinen voimavara myös ikääntyvälle. Läheisyyden tarve pysyy useimmilla meistä vahvana koko elämän ajan, vain sen toteuttamisen muodot vaihtelevat. Joillekin ikääntyminen saattaa tuoda mukanaan yksinäisyyden tunteen. Varsinkaan jos ei ole ystäviä tai kumppania, jonka kanssa jakaa kokemuksiaan. Seksuaalisuuden kautta lämpöä ja läheisyyttä voi antaa ja saada ikääntymisenkin myötä entiseen malliin, mutta on hyvä etsiä kaikille osapuolille toimivia ratkaisuja, mikäli esim. elämänkumppanilla on erilaiset tarpeet. Ikämiehen erektio saattaa käynnistyä hitaammin ja voi olla, että sen aikaansaamiseksi tarvitaan seksuaalisen virittäytymisen lisäksi siittimen hyväilyä paljon pitempään kuin nuorena. Myös erektion voimakkuus yleensä laantuu ikääntymisen myötä ja orgasmin jälkeinen palautumisvaihe usein pitenee. Naisella vastaavasti saattaa olla ongelmia esimerkiksi kiihottumisen ja kostumisen kanssa. Myös orgasmin intensiteetti saattaa laskea naisella. Seksikertojen välinen aika voi myös pidentyä.

Ikääntyminen tuo mukanaan usein myös sairauksia, jotka voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen. Ihminen on kuitenkin seksuaalinen olento läpi elämänsä. Seksuaalisuutta on mahdollista käyttää energiaa, mielihyvää ja nautintoa tuovana voimavaranlähteenä kaikissa elämänvaiheissa: koko elämän ajan.

Ongelmallisessa tilanteessa on syytä aloittaa itsestä. Jokainen meistä näkee ja kuulee juuri sen verran kuin uskaltaa nähdä ja kuulla omasta seksuaalisuudestaan. Monet ongelmat ovat luonteeltaan sellaisia, että ne eivät mahdu yksinkertaiseen syyn ja seurauksen malliin. Tunnetusti rutiini seksielämässä on tuttua ja turvallista, mutta myös aviorikoksen näkymättömin ja vaarallisin muoto. Toisinaan pitkässäkin parisuhteessa on terveellistä opetella uusia asioita, ehkäpä jotakin unohtunutta. Omien rajojen ja halujen ilmaisemista on hyvä opetella tietoisesti yhdessä. Ellei osaa kunnolla sanoa ei, et todennäköisesti osaa sanoa myöskään kunnolla kyllä.

Seksuaalisuus ja seksi synnytyksen jälkeenKeskiviikko 28.11.2007 18:00

Seksi synnytyksen jälkeen voi olla ennustettavissa siitä, miten rakkauselämä sujui odotusaikana. Synnytyksessä naisen ruumis on kuin näyttämö tai taistelukenttä. Omaan kehoon palautuminen vie aikansa. Tunteet synnytyksen jälkeen voivat myös heitellä ja mies voi tuntea itsensä täydelliseksi epäonnistujaksi joka suhteessa, jopa torjutuksi. Naisen mieleen saattaa hiipiä pelko, josko seksistä voi nauttia enää koskaan kuten ennen raskautta.

Toisaalta jos kaikki on sujunut suuremmitta ongelmitta nautinto voi entuudestaan kasvaa ja orgasmi kokemuksena voi olla syvempi. Herkkyys ja avoimuus ovat positiivinen asia. Vanhemmat oppivat arvostamaan seksiä: kahdenkeskiset hetket ovat harvinaisempia. Vanhemmuus tuo yleensä myös itsevarmuutta, siitä on hyötyä myös rakastellessa. Omat toiveet on helpompi ilmaista, uskalletaan sanoa, että rakastetaan toista – koska lapsen kanssa oppii osoittamaan tunteitaan.

Haluttomuus on valitettavan yleinen vieras makuuhuoneissa synnytyksen jälkeen. Yhdyntä voi aiheuttaa kipua ja seksiä on ihan mahdoton edes ajatella. Intohimoinen rakastelu lapsen itkun säestyksellä on mahdotonta. Välilihan leikkauskohta voi aristaa, emätin tuntuu kuivalta ja limakalvot ovat ohuet ja helposti verestävät. Paikat tuntuvat veltoilta ja jumppakin pitäisi aloittaa. Liukastinvoide on ehdoton apu tässä tilanteessa. Yhdyntäkin auttaa palauttamaan lantionpohjan lihasten kuntoa. Avuksi voi ottaa myös emätinkuulat tai vaikkapa erotiikkaliikkeistä saatavan vibraattorin, etsiessä oikeita lihaksia. Ladyfinger, jonka voi myös hankkia erotiikkaliikkeestä, saattaa olla apuna jos yhdyntä pelottaa synnytyksen jälkeen. (ks. Lantionpohjanlihasten jumppa).

Mies ja nainen saattavat peittää ongelmiaan: kerrotaan ja valitetaan aivan muuta kuin itse ongelmaa. Ole rohkea ja kerro peloistasi, saat varmasti kannustusta ja huomiota. Jos toinen on onneton, on toinenkin.
Raskausaika on monelle parille odotettu ja toivottu. Raskauteen liittyviä asioita käydään läpi, luetaan odotusaikaan liittyviä lehtiä, kirjoja ja käydään perhevalmennuksessa. Olemme oppineet kuvittelemaan odotusajan ruusunpunaisena ihanuutena, mutta toisenlaiset kokemuksetkin ovat totta. Vaikka perheeseen on syntymässä lapsi, vanhemmat eivät saisi unohtaa, että he ovat edelleenkin nainen ja mies seksuaalisine haluineen ja tarpeineen.

Raskauden alkuaikana tunnelma saattaa olla hyvin läheinen ja intiimi. Ilo raskaudesta ja lapsen tulosta perheeseen ovat ylpeyden aiheita. On saatu jotakin ainutlaatuista yhdessä aikaan.

Toisaalta kuvitelmat saattavat romahtaa alkuraskauden väsymyksen myötä ja jatkuva pahoinvointisuus harvoin ruokkii eroottisia tunteita, kiinnostus seksiin voi vähentyä. Pelko viehätysvoiman vähenemisestä on usein oman mielikuvituksen tai huonon itsetunnon sanelemaa. Rikkaruoho mielessä alkaa kasvaa ja rehottaa. Orgasmin kokeminen saattaa vähentyä ja se on monelle yllättävä tilanne, vaikkakin normaali. Rintoja saattaa olla vaikea kuvitella kiihottavina, seksileikkeihin kuuluvina. Rinnat paisuvat ja saattavat olla arat hyväilyillekin. Raskauden aikana hiivatulehdukset voivat aiheuttaa yhdyntäkipuja. Keskenmenon pelko vähentää seksuaalista kiinnostusta, etenkin jos on ollut aikaisempia keskenmenoja tai raskautta on ollut vaikea saattaa alkuun.

Miehellä saattaa olla pelkoja. Hän saattaa vähentää hellimistä pelätessään naisen kiihottuvan liikaa ja tästä aiheutuvan ongelmia. Miehen mielessä voi käydä myös pelko, että penis jotenkin vahingoittaisi vauvaa.

Yhdyntäkielto on harvinainen odotusaikana, mutta mahdollinen. Monikkoraskauden lopulla on syytä menoa hieman hellittää. Kaikki muu, mitä rakasteluun kuuluu, on sallittua ja valikoimahan on mittaamaton. Joskus on syytä ottaa kondomi käyttöön jos siemennesteen sisältämät prostaglandiinit aiheuttavat supistuksia lasta odottavalle naiselle.

Raskauden keskivaihe on yleensä parasta aikaa seksin osalta ja monet muistelevatkin kaiholla tätä kiihkonsekaista ajanjaksoa parisuhteessaan. Nainen voi fyysisesti paremmin, vatsa on hieman pyöristynyt mutta ei haittaa rakastelua. Kudokset emättimen ympärillä ja sisällä tulevat verekkäämmiksi, paksummiksi ja paisuvat kuten seksuaalisesti kiihottuessa. Limakalvojen väri muuttuu ja emätin tuntuu kosteammalta, ”mehukkaammalta” kuin aikaisemmin. Lataus on ainutlaatuinen.

Raskauden loppuvaiheessa nainen kokee vartalonsa hyvin intensiivisesti. Vartalo on pehmeä, ihanat isot rinnat saattavat olla ennenkokemattoman herkät kosketukselle. Toisaalta seksuaalinen mielenkiinto voi jälleen vähentyä. Naista saattaa vaivata esimerkiksi ruuansulatusvaivat ja vatsakin on jo tiellä. Supistelua saattaa esiintyä yhdynnän aikana tai sen jälkeen sekä orgasmin yhteydessä tai rintoja hyväillessä. Nyt jos koskaan on syytä ottaa kekseliäisyys avuksi yhdyntäasentojen suhteen ja muutenkin. On lupa leikkiä ja leikitellä. Leikkivälineitä voi ostaa erotiikkaliikkeistä ja kokeilla. Voi olla, että myöhemmin, kun kynnys on ylitetty, jää luonnekas tapa ottaa esiin seksileikkiväline.

Pidättäytyminen seksistäMaanantai 26.11.2007 16:39

Selibaatti -sana tulee latinan kielestä ja tarkoittaa alun perin naimattomuutta. Nykyisin sillä tarkoitetaan pidättäytymistä seksuaalisista toiminnoista, täydellisimmässä muodossaan jopa itsetyydytyksestä.


Selibaatti liitetään usein myös askeettiseen elämäntapaan. Kristilliselle asketismille selibaattilupaus on erottamaton osa luostarilupauksia. Suurimmassa osassa kristikuntaa selibaattia edellytetään munkkien ja nunnien lisäksi myös joko papeilta ja piispoilta.

Selibaatti voi olla joko vapaaehtoinen valinta, pakon sanelema ratkaisu tai ympäröivän yhteisön määräämä. Selibaatti saattaa tuntua luonnolliselta ratkaisulta silloin, kun sukupuolivietti on heikohko tai kun ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia. Toisen ihmisen läheisyyden tarve ei kuitenkaan poistu silloinkaan.

Pienelle osalle ihmisistä seksi ei ole lainkaan tärkeää eikä seksuaalisia tuntemuksia tule tietoisuuteen juuri lainkaan. Sukupuolielimissä ei välttämättä ole tuntoherkkyyttä eivätkä ne ole latautuneet eroottisesti. Tällaisilla henkilöillä voivat kuitenkin jotkin muut kehonosat olla herkempiä aistimaan ja seksuaaliset viestit voivat välittyä muiden aistimien kautta. Tällöin sukupuolielinten seksuaalinen toiminta voi olla lähes olematonta ja on tavallaan luonnollista olla harrastamatta seksiä.

Jos selibaatti perustuu vapaaehtoisuuteen, sen ei ole todettu vahingoittavan mielenterveyttä eikä fyysistä terveyttä. Jos taas ihminen esimerkiksi joutuu luopumaan olosuhteiden pakosta hänelle tärkeästä elämänalueesta, seksistä, tämä voi haitata myös mielenterveyttä.

Millainen sitten voi olla tilanne jossa selibaatti on pakkotilanne? Jos ihminen kokee yhdynnän ainoaksi tavaksi toteuttaa seksuaalisuuttaan (poissulkien kriminalisoidun seksuaalisuuden) ja häneltä puuttuu kumppani, ollaan pakkoselibaattitilanteessa. Joskus seksitautitartuntojen voimakas pelko voi olla syy selibaattiin tai vaikkapa sairaus, joka estää yhdynnän. Laitokseen joutuminen saattaa pakottaa selibaattiin, ainakin joksikin aikaa. Tässä joitakin esimerkkejä. On tärkeää, että omat asenteet seksiä kohtaan tarkastetaan ja pyritään etsimään muunlaisia tapoja tyydyttää seksuaalisia tarpeita.

Selibaatin tai seksin merkityksestä luovuuden, työvireen tai vaikkapa urheilusuorituksen kannalta ei ole olemassa varsinaisia tieteellisiä tutkimustuloksia. Jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee omalla kohdallaan. Toisinaan seksuaalisesti aktiivisellakin henkilöllä voi tulla elämässä aikoja, jolloin seksi ei kerta kaikkiaan tunnu miltään eikä se kiinnosta.

Pakonomainen seksin tarveSunnuntai 25.11.2007 22:55

Seksuaalinen kiihotus ja laukeaminen vapauttavat aivoissa hermojen välittäjäainetta, dopamiinia, joka aiheuttaa mielihyvän tuntemuksen. Mielihyvän kokemuksen aiheuttavat myös monet muut tekijät kuten ihmissuhteissa koettu rakkaus ja turvallisuus, onnistuminen työssä, harrastukset ja fyysinen rasitus. Elämään kuuluu myös paljon mielipahaa aiheuttavia tekijöitä. Epäonnistuminen ja pettymys ovat monelle täysin sietämättömiä tunnetiloja, joita on päästävä pakoon keinolla millä hyvänsä. Joillekin ihmisille seksi voi olla eräs keino paeta mielipahantunteita. Tällöin voi syntyä tilanne, jossa seksi saa ylikorostuneen osan ihmisen elämässä. Seksuaalisen tunteen ja kiihotuksen saaminen voi muodostua koko elämää ja olemassaoloa ylläpitäväksi tekijäksi. Tällöin seksin toteuttamisen tieltä joutuvat väistymään kumppanin, perheen ja työelämän tarpeet: ihmisen kaikki toiminnot liittyvät jollakin tavalla seksuaalisten halujen ja mielihyvän saamiseen.

Pakonomaisesta seksintarpeesta eli erotomaniasta voidaan puhua silloin, kun ihminen ei esim. enää pysty kontrolloimaan sitä milloin, missä ja kenen kanssa toteuttaa seksuaalisuuttaan, vaan seksuaalisten halujen tyydyttäminen pakottaa häntä seksuaalisiin ajatuksiin ja toimintaan lähes jatkuvasti ja monin eri tavoin. Kyse on samasta ilmiöstä kuin päihde- tai peliriippuvuudessa, jossa päihdyttävien aineiden saanti tai pelaaminen on pakonomaista toimintaa. Seksiriippuvuudessa seksuaalinen tyydytys voi olla pakko saada keinolla millä hyvänsä.Seksiriippuvuuden yleisin muoto on pakonomainen itsetyydytys. Pikkulasten päivittäinen ja pakonomainen masturbointi on oire psyykkisestä taakasta, johon lapsi hakee hetken helpotusta seksuaalisesta mielihyvästä. Myös aikuisella masturbointi voi myös olla keino hakea helpotusta ahdistukseen tai muihin sietämättömiin tunteisiin. Jos itsetyydytys on kuitenkin aikuisella ainoa keino esim. ratkaista ahdistava olotila, voi siitä tulla hallitseva ja orjuuttava pakkotoiminto. Ajan myötä seksuaalisen kiihotuksen saamiseen eivät välttämättä tutut keinot enää toimi, vaan on saatava uusia ja entistä kiihottavimpia tapoja, joilla saadaan riittävä mielihyvä. Itse asiassa kyse on ahdistavan olon ja sietämättömän pahan olon poistamisesta seksuaalisen tyydytyksen avulla, josta seuraa hetkellinen mielihyväntunne.

Pakonomaista seksintarvetta naisella nimitetään nymfomaniaksi. Parisuhteessa tällainen ominaisuus on hyvin vaikea suhteen molemmille osapuolille. Kumppanin kyky ja halu vastata naisen loputtomaan seksuaalisen toiminnan nälkään uuvuttaa ja lopulta seksi voi alkaa tuntua vastenmieliseltä pakkopullalta.

Vastaavasti miehen pakonomainen seksintarve on nimeltään satyriasis, mikä nimitys juontuu kreikkalaisesta mytologiasta. Ylikorostunut miehen seksuaalinen halukkuus voi johtaa lukuisiin kumppaneihin, joita voi olla yhtä aikaa useita, mikäli myös toinen osapuoli ei pysty tai halua kyltymättömästi seksiä. Joskus miehen yliaktiivisen seksuaalisen käyttäytymisen taustalla voi olla sukupuolihormonien liiallinen tuotanto.

Pakonomaisessa seksintarpeessa fyysinen seksiakti korvaa tunteiden kokemisen. Seksiriippuvuuden taustalla on usein lapsuudessa koettuja hylkäämisen ja yksinjäämisen kokemuksia. Seksuaalisesta mielihyvästä on kenties löytynyt lohtu ja turva, jota esim. vanhemmat eivät syystä tai toisesta ole voineet tarjota. Monet riippuvuussairaudet kuten seksiriippuvuuskin ovat itse asiassa masennuksen ilmenemismuotoja. Useimmiten pakonomaisen seksin tarpeen hoitamiseksi tarvitaankin ammattiapua esim. terapiaa ja mahdollisesti myös lääkitystä.

SyrjähypytSunnuntai 25.11.2007 00:07

Liki kolmasosa suomalaisista näyttäisi tutkimusten mukaan teoriassa sallivan itselleen syrjähypyn. Kaikki eivät kuitenkaan käy vieraissa, vaikka tilaisuus tulisikin. Sukupuolten välinen ero on kuitenkin huomattava. Miehistä syrjähypyn hyväksyisi itselleen 37 prosenttia, mutta naisista vain 20 prosenttia.


Tärkeimmiksi syrjähyppyjä selittäviksi syiksi nousevat läheisyyden tarve ja emotionaalinen riippumattomuus sekä voimakkaat seksuaaliset halut. Syrjähyppy voi olla yhdenillan juttuja, joiden tarkoitus useimmiten on todistaa seksuaalinen kyky. Vakavat, pitkäaikaiset, ulkopuoliset suhteet ovat usein merkki suuresta oman elämän ristiriidasta tai esimerkiksi seurausta epätyydyttävästä suhteesta omaan kumppaniin.

Uskottomuus parisuhteessa on stressaavaa ja kiinnijäämisen pelko ahdistaa. Toisinaan kiinnijääminen on helpotus. Epätyydyttävä suhde joko päättyy, tai suhteen merkitystä joudutaan tarkastelemaan rakentavasti aivan uudesta, tuoreesta näkökulmasta. Varmaa on, että luottamuksen palauttaminen on kova urakka ja loukkaantumiselta ei voi välttyä. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan useimmiten ulkopuolista apua. Auttavia tahoja kannattaa kysyä vaikkapa oman asuinalueen terveysasemalta.
Useimmilla ihmisillä on jossakin vaiheessa elämää myös seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia tai häiriöitä toiminnallisella puolella. Ongelmia on laidasta laitaan ja jokainen kokee ne omalla tavallaan.

Suurimmalla osalla meistä ihmisistä on parantamisen varaa kommunikoinnissa, ainakin seksiin liittyvien asioiden osalta. Jos ihmiset uskaltaisivat puhua avoimemmin, siis harrastaa ”suuseksiä”, ilmaista itseään ja toiveitaan paremmin, moni harmi jäisi vähemmälle. Tuntuu siltä, että on helpompaa kertoa toiselle se mistä ei pidä, kuin se mistä pitää. Aikuisillakin ihmisillä on paljon minäkuva- ja itsetunto-ongelmia, tai käsitys omasta seksuaalisuudesta on selkiytymätön tai vääristynyt. Seksuaalisuus saattaa palvella myös muita tarkoitusperiä ja tarpeita, esimerkiksi valtaa ja riippuvuutta. Ahdistuneisuus ja syyllisyys, rutiini ja seksittömyys haittaavat parisuhteen toimivuutta. Seksuaalinen haluttomuus sekä miehillä että naisilla on tyypillisempi toiminnallinen häiriö kuin arvaammekaan.Monesti kuulee ihmisen sanovan, että hän on haluton, mutta kun sanaa hieman pilkkoo, niin huomaa, että haluja on – mutta jokin muu tulee ilmaisulle esteeksi. Seksiä korostetaan, mutta käytännössä nykymeno ruokkii seksittömyyttä, haluttomuuttakin. Kiihottuminen on myös yksi puhetta herättävä toimintaan liittyvä ongelma, samoin orgasmiin liittyvät vaikeudet ja erektiohäiriöt sekä herkkä siemensyöksy. Erilaiset kivuntuntemukset etenkin naisilla haittaavat nautintoa. Lista tuntuu loppumattomalta, mutta apua on tarjolla, kun vain lähtee rohkeasti liikkeelle.

Elämiseen liittyy elämisen taito: tulla toimeen, oppia valitsemaan ja elää rohkeasti tätä päivää. Seksuaalinen elämäntaito on perustarve, johon kuuluu mm. hellyys, aistillisuus, läheisyyden tarve, avoimuus, turvallisuus ja yhteenkuuluvuus. On tärkeää opetella nauttimaan seksistä sellaisena kuin se kunakin hetkenä ja ajanjaksona onnistuu.

Monet ongelmat ovat luonteeltaan sellaisia, etteivät ne mahdu yksinkertaiseen syyn ja seurauksen malliin. Keskustelu on perinteinen, mutta edelleen loistava keksintö ongelmatilanteessa. Keskustelun avulla voimme oppia toisesta jotakin ja tämä on tietysti tarkoituskin. Kerro itsestäsi, käytä minä -viestejä ja tee näin itsesi toiselle tutuksi. Viljelemällä runsaasti ”Sinä olet...” viestiä, saattaa syntyä epätasapaino teidän välillenne. Kumppanisi saattaa lopettaa kuuntelemisen tai kuunteleminen heikkenee ja viestisi ei mene perille toivomallasi tavalla.Totta on myös se, että ellei osaa sanoa kunnolla ei kun ei halua seksiä, ei todennäköisesti osaa sanoa kunnolla myös kyllä, kun seksi tuntuisi hyvältä ajatukselta. Jokaisella on vastuu myös omasta nautinnostaan, ja siinä suhteessa seksi on melko itsekästäkin puuhaa. Jos haluat, että sinua kuunnellaan, käytä siis minä - viestejä. Kaikki tämä pätee myös palautteen antamisessa. Anna palaute myös minä -viestin muodossa: ”Kun sanot/teet noin, minusta tuntuu hyvältä”.

Negatiivinen palaute pitäisi aina antaa toisen käyttäytymisestä, ei siitä millainen hän on luonteeltaan tai ihmisenä. Puhuttaessa seksiin tai seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ollaan herkällä alueella myös loukkaantumisen suhteen. Huomioi aina kumppanisi. Jokainen on viimekädessä vastuussa omasta ilmaisustaan sekä siitä, miten ottaa vastaan toisen viestit. Puhuminen ei yksinomaan riitä ratkaisemaan ongelmia, eikä pelkillä odotuksilla ja toiveilla muuteta mitään, vaan tarvitaan myös konkreettisia tekoja. Toisinaan on hyvä sopia siitä, mitä kumpikin on valmis kokeilemaan ja tekemään. Etsitään ideoita ja vaihtoehtoja syyttelyn sijasta.

Rakastelu vaatii aikaa ja paikan. Tämä aika, jota elämme, on kiireen valtaamaa aikaa ja kiire sekä stressi ruokkivat haluttomuutta ja seksittömyyttä. Illalla väsyneenä on vaikea kuvitella jaksavansa vielä rakastella nautinnollisesti, vähintäänkin illan pitkä elokuva korvaa ainoan yhteisen hetken. Televisio makuuhuoneessa on seksintappaja.

Pienten lasten vanhemmilla aika on myös kortilla, välillä unohtaa olevansa nainen ja mies kun äitiys ja isyys vievät meidät suorastaan sukupuolettomiksi. Varaa aikaa yhdessäololle. Aikaa rakastelulle saattaa löytyä paremmin vaikkapa aamulla, älä ole iltasidonnainen. Vaihda välillä rakastelupaikkaa, etenkin jos lapset nukkuvat vanhempien makuuhuoneessa. Nautinnolliselta rakastelulta katkeaa kärki, jos täytyy koko ajan pelätä, että lapsi tai lapset heräävät. Luonnollisesti on selvää, että lapsille opetetaan koputtamisen taito ennen vanhempien makuuhuoneeseen astumista ja tämä koskee vastavuoroisesti myös vanhempia kun he menevät lastensa huoneisiin. Toisinaan paikan vaihtaminen voi myös tuoda kiihottavaa jännitystä, joka syntyy juuri kiinnijäämisen pelosta.Paikkoja rakastelulle on runsaasti jokaisen kotona, lähinnä on kiinni tavasta ja tottumuksesta kuinka vaihtelevasti paikkoja käytetään. Toisinaan on hyvä muistella vaikka menneitä mukavia rakastelupaikkoja ja tehdä oikea matka tai mielikuvitusmatka sinne, missä hekuma ja kiihko valtasivat koko kehon. Suomessa vuodenajat ovat rikkaus, vaihtelu löytyy kesällä ulkona rakastelusta ja paikkoja on rajattomasti, onhan Suomi pienten sivuteiden luvattu maa.

Esileikin voi aloittaa vaikka suihkussa. Toisen peseminen ja pestyksi tuleminen voi kiihottaa ja saippuan liukastamaa kehoa on mukava tutkia. Lihaksista katoaa jännitys. Puhtaus on osa toisen huomioon ottamisesta ja luonnollinen kehon tuoksu on puhtaana miellyttävä, kiihottavakin.

Tarkista roolisi ja siihen liittyvät tapasi toimia. Esimerkiksi jos sinulla on tapana odottaa miehesi aloitetta seksiin, tee aloite välillä itse. Miehelle naisen aloite on tärkeää, se on viesti siitä, että mies on edelleen haluttava naisen mielestä. Muista, että jatkuva torjunta turhauttaa ja saa toisen vihaiseksi. Pahimmillaan voi käydä niin, että kosketus omaan seksuaaliseen haluun katoaa.

Ota aistit käyttöön ja etsi herkkyyttäsi kuunnellen itseäsi ja toista. Vanha sanonta kuuluu. ”Mies nauttii silmillään ja nainen kuulollaan”. Huomioi tämä. Ole läsnä enemmän kuin aikaisemmin. Aloita itsestäsi ja kysy: olenko hississä, jossa joku toinen painaa nappia ja menen mukana ilman omaa halua?

Rutiini on aviorikoksen näkymätön ja erittäin vaarallinen muoto. Seksi ei saa olla vain miehen masturbointia naisen emättimessä.

Suostu vieteltäväksi, aina seksin aloittaminen ei vaadi kiihottumista etukäteen, puhumattakaan erektiosta. Matkalla voi huomata, että tämä oli juuri nyt tarpeellista itselleni, vaikka en heti mukaan lähtenytkään. Viettelyssä voit käyttää apuna vaikkapa seksikkäitä - tai humoristisia alusasuja. Rooliasut saattavat olla piristävä kiihoke arkisen puurtamisen keskellä, yllätä toinen.

Polaarinen seksi eli vastavuoroinen seksi antaa meille mahdollisuuden kokea uudenlaisia, ehkä unohdettujakin aistimuksia. Opimme koskettamaan ja ottamaan vastaan kosketusta nauttimalla siitä. Toisen hyväily on oleellinen osa rakkauselämää. Hyväillessä on huomioitava terveydelliset näkökohdat tartuntojen estämiseksi. Saatavana on erotiikkaliikkeistä suuseksin suojaksi ohut, lateksista valmistettu liina. Huomioitava on myös se, että jos sormi, penis tai seksileikkikalu on ollut kumppanin peräaukossa, ei anaalialueelta voi siirtyä emättimeen ilman pesua, puhdasta kondomia tai hansikasta.

Polaarinen seksi mahdollistaa myös omien aistimusten tiedostamisen eli sen mistä pidän ja mistä en. Harjoittelun kautta tulee rohkeutta oman nautinnon löytämiseen eri tavoilla sekä itseilmaisu paranee. Varmistakaa, että teillä on mahdollisuus tehdä harjoitus rauhassa ja voitte käydä suihkussa tai saunassa ennen harjoitusta. Huoneen lämpötilaan ja valaistukseen on syytä kiinnittää huomiota. Musiikkia voi käyttää taustalla, ei kuitenkaan niin kovalla, että ääni veisi ajatuksenne tilanteesta pois. Voiteiden tai talkin käyttö oman valinnan mukaisesti. Ensin kosketellaan 15 minuuttia selkäpuolelta, sitten sama vatsan puolelta ja kumpikin on vuorotellen aktiivisen ja passiivisen roolissa. Tarkoitus ei ole kiihottaa kumppania. Älä kosketa hänen rintojaan tai sukupuolielimiään. Käytä kaikkia aistejasi, tutustu uudelleen kumppanisi reaktioihin ja myös omiisi. Älä unohda nauttia ja keskittyä. Jos jokin kosketuksessa tuntuu epämiellyttävältä kerro se tai tartu hänen käteensä ja siirrä se toiseen kohtaan. Jutelkaa harjoituksen jälkeen miltä tuntui. On mukavaa kokea turvallisesti toisen kosketus, ilman pelkoa tai painostusta yhdyntään. Erektio tai orgasmi voi syntyä, mutta siihen ei pyritä. Seksuaaliterapiassa polaarisen seksin harjoitteluun kuuluu yhdyntäkielto.

Harjoituksen voi tehdä jatkossa myös koskettamalla toisen rintoja ja sukupuolielimiä, kuitenkin ilman kiihottamistarkoitusta. Opitaan pois yhdyntäkeskeisyydestä ja annetaan tilaa muunlaiselle seksinharrastamiselle.

Asennon voi ja se kannattaa vaihtaa. Kukaan ei halua seksin olevan kiinni vain siitä yhdestä aikanaan opitusta ja hyväksi todetusta asennosta. Vaihtelu on suotavaa, vaikka laatu onkin ratkaisevampaa kuin määrä. Rakastella voi selällään, kyljellään, seisten ja vaikka poikittain. Asentokirjoista löytyy variaatioita joka makuun ja vihjeitä saa näppärästi myös seksifilmeistä. Asennon vaihto saattaa helpottaa esimerkiksi kipua yhdynnän aikana. Naisen ollessa päällä ns. ratsastamassa, hän voi itse säädellä tahdin nopeutta ja peniksen työntymisen syvyyttä. Painetta voi kohdistaa vaikkapa klitorikseen asennon vaihdoksella ja mekaaninen ärsytys lisää näin nautintoa. Rakastelussa on tärkeää kuinka aktiivisesti toinen ottaa vastaan ja antaa takaisin liikkeen muodossa – tosin joskus on hyvä kokeilla ihan vaan passiivistakin vastaanottamista puolin ja toisin.

Visuaalisuus on myös tärkeää seksuaalisen nautinnon kannalta. Asentoa vaihtelemalla silmätkin saavat uutta katsottavaa. Rakastelu takaapäin antaa kumppanille myös mahdollisuuden hyväillä klitorista. Käsien vapautumisella asentoa vaihtamalla saadaan rakastelusta monipuolisempaa. Tyynyjä voi ottaa avuksi esimerkiksi tukemaan ristiselkää tai lantion aluetta. Huomioi aina kumppanisi mieltymykset ja fyysiset edellytykset, mutta tee kuitenkin aloite uuteen asentoon aika ajoin.

Orgasmin sanotaan olevan rakastelun fyysisen ja henkisen latautumisen huippuhetki. Yhdyntäasennolla on paljonkin merkitystä etenkin naisen kohdalla orgasmin saavuttamisessa. Usein varsinainen emätin-penis yhdyntä ei saata naista orgasmiin, vaan nainen tarvitsee lisäksi klitoriksen kiihottamista vaikkapa käsin tai lantion painalluksella. Tietysti myös muilla tilannetekijöillä on merkitystä: miten läsnä rakastelussa on ja kuinka vapautuneesti voi heittäytyä nauttimaan.

Sormella, kielellä tai klitoriskiihottimella voidaan kiihottumista lisätä ennen yhdyntää, sen aikana tai yhdynnän jälkeen. Nainen voi myös näyttää kuinka hän toivoisi itseään kiihotettavan tai hän voi itse hyväillä rintojaan, klitoristaan tai muuta herkkää aluetta kuten peräaukon seutua tai välilihaa kehossaan rakastelun aikana. Liukastinvoiteen käyttö lisää kosketuksen intensiivisyyttä.

Kiihottaminen voidaan viedä myös orgasmiin asti ja kun orgasmi lähtee liikkeelle mies työntää peniksen naisen sisään. Liike siirtää orgasmin tuntemuksena emättimeen.
Ns. G-piste on tai ei ole olemassa. Pisteen löytää tunnustelemalla varovasti sormella emättimen yläosien lihaspoimuja, muutama senttimetri emättimen aukosta sisäänpäin. Toisille naisille g-piste tuottaa erityisen suurta nautintoa orgasmiin asti, toisille naisille tunne voi olla epämiellyttäväkin.

Miehen orgasmi ja siemensyöksy eivät nykytietämyksen valossa ole sama asia. Mies voi kokea orgasmin ilman siemensyöksyä tai päinvastoin. Peniksen kiihottaminen käsillä, suulla tai vaikka naisen rintojen välissä, on tärkeä esileikki miehelle. Moni mies toivoisi juuri em. kiihotusta lisää kumppaniltaan. Naisen aktiivisuus ja spontaanisuus rakastelun aikana miellyttää useimpia miehistä. Asennon vaihto, kiveksien koskettelu rakastelun aikana ja peräaukon seudun hyväily lisäävät kiihottumisen astetta. Liukasteiden käyttö on sallittua myös miestä hyväillessä, erotiikkaliikkeiden hyllystä löytyy myös erimakuisia, tuoksuisia ja nieltäväksi sopivia tuotteita joita voi levittää kumppanin iholle ja nuolla pois. Varo raapimasta pitkillä kynsillä kumppanisi herkkiä limakalvoalueita.

Yhdyntä on yksi tapa saavuttaa orgasmia tai nautintoa. Hyväilemällä, hellyydellä, läheisyydellä ja kosketuksella voi saada uudenlaisen orgastisen kokemuksen.

Suurimpina esteinä seksuaalisen nautinnon kokemiselle nähdään ennakkoluulot, kielteiset asenteet, tietämättömyys ja kommunikointiongelmat. Hoidettaessa seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia puhutaan paljon tunteista ja opetellaan ilmaisemaan niitä. Annetaan lupa olla seksuaalinen ihan aikuisillekin ihmisille. Usein tilanteisiin liittyy asioiden normalisointia ja tämän kautta lievittyvät pelot ja ahdistuneisuus. Kotona tehdään harjoituksia ja niitä puretaan sitten seuraavalla kerralla edeten aina uusin tehtävin. Tärkeintä on varmaankin opetella kaikkea sitä mukavaa, mutta unohtunutta seksiin liittyvää hulvattoman hauskaa. Osataan kyllä, mutta on vain unohdettu. Mitään ei ole lyöty lukkoon lopullisesti. Aina on mahdollista avata uusi näkökulma. Luutuneiden rutiinien purkaminen tuo uutta vaihtelua ja joustavuutta sekä päästää mielikuvituksen valloilleen. Ilmapiirin luominen seksille mahdolliseksi on tärkeä askel onnistumisessa.

Seksin ja rakkauden yhteinen ilo on siinä, että ei ole mitään sääntöjä niin kauan kun molemmat nauttivat ja valikoima on itse asiassa rajaton.

Kuinka usein?Perjantai 23.11.2007 00:10

Ihmisten suhde seksiin on hyvin yksilöllinen ja halun määrä vaihtelee myös yksilöllisesti. Seksiä voi harrastaa yksin, yhdessä tai vaikka kimpassa. Kaikki se mikä ei vahingoita itseä tai toista on periaatteessa sallittua. Seksin suhteen määrän sijasta voisi kiinnittää huomiota enemmän laatuun. Normaaliin määrään on vaikea ottaa kantaa. Osalle ihmisistä seksi on todella tärkeää ja heillä on voimakas seksuaalisen tyydytyksen tarve. Osalla ihmisistä seksin tarve on vähäinen tai sitä ei ole ollenkaan, eikä sillä ole merkitystä täysipainoisen elämästä nauttimisen kannalta. Näiden kahden ääripään väliltä löytyvät sitten kaikki muut variaatiot. Seksin toteuttamisen määrä vaihtelee yksilöllisesti ja siihen vaikuttavat monet asiat kuten esimerkiksi elämäntilanne. Tähänkään ei ole normaaliarvoja olemassa. Jokaisella tulisi olla oikeus toteuttaa tarvettaan niin paljon tai vähän kuin itse katsoo tarpeelliseksi. Itserakastelu on myös tärkeä osa omaa seksuaalisuuttamme, eikä siihen tarvita partneria.

Parisuhteessa elävillä muodostuu toisinaan ongelmaksi halun määrän erilaisuus ja silloin usein tarvitaan ulkopuolista apua tilanteen selvittämiseksi molempia kunnioittavalla tavalla. Seksi ei koskaan saisi olla vallan väline, kiristyskeino tai pakko.

Entä sitten hormonipuolella? Seksuaaliseen halun heräämisen edellytys miehellä on riittävä testosteronihormonin pitoisuus veressä. Se vaikuttaa aivoihin ja herättää seksuaalisen mielenkiinnon eli libidon, mikä puolestaan on edellytys sukupuolielinten toiminnalle, erektiolle ja siemensyöksylle. Naiselle edellytys seksuaaliseen toimintaan on estrogeenihormoni, joka tekee emättimen limakalvon liukkaaksi ja yhdyntään kykeneväksi. Kuukautiskierron puolivälissä naisella erittyy pieni määrä testosteronia, jonka katsotaan lisäävän seksuaalista halukkuutta, mutta itse yhdyntäkäyttäytymiseen se ei kuitenkaan vaikuta.

Uusimpien tutkimusten valossa oksitosiini - niminen hormoni on saanut nimen rakkaushormoni. Pelkkä kosketus tai ihon hieronta saa hormonin erityksen lisääntymään verenkiertoon ja tätä kautta todennäköisesti myös seksuaalisen halun heräämään. Halun herättäjänä, kuten myös rakkauden tunteenkin, pidetään myös ihmiselle tyypillistä ominaishajua. Onko siis sittenkin kysymys aivokemiasta?

ErektiotuetKeskiviikko 21.11.2007 23:14

Erektiovaikeudella tarkoitetaan kyvyttömyyttä saavuttaa tai ylläpitää yhdyntään tarvittavaa, riittävää erektiota. Miehen erektio on hyvin herkkä mittari kuvaamaan hänen terveydentilaansa tai elämäntilannettaan. Vaikeudet näkyvät usein erektiokyvyssä. Vastoinkäymiset elämässä, parisuhteessa ja uralla, ikä sekä monet sairaudet ja vammat voivat aiheuttaa eriasteisia erektiohäiriöitä tai täydellisen kyvyttömyyden. Penis ei kovetu riittävästi tai ollenkaan kiihottumisesta huolimatta. Erektiohäiriöt voidaan periaatteessa jakaa ohimeneviin ja pysyviin. Niiden syyt taas psyykkisistä syistä, verenkierron tehottomuudesta, hormonitasapainon häiriöistä tai hermoston toimintahäiriöistä johtuviin. Olipa syy mikä tahansa, tilanne on miehelle aina pelottava. Tarvitaan aikaa ja mahdollisuus tunteiden käsittelyyn ja purkamiseen.

Erektiohäiriöitä osataan nykyään hoitaa tehokkaasti lääkkeillä. On kuitenkin tilanteita, joissa hoitokeinoa ei löydy tai lääkitystä ei haluta käyttää, ja mies haluaa silti antaa nautintoa kumppanilleen. Tällöin hyväilyn ja hellyyden lisäksi voidaan käyttää vaikkapa hieromasauvaa. Myös erilaiset peniksen tuet eli erektiotuet ovat kokeilemisen arvoisia apuvälineitä.

Erektiotuki asetetaan peniksen juureen. Sen tarkoituksena on tukea penistä yhdyntätilanteessa estäen siittimen ennenaikaista väsymistä ja helpottaen erektion ylläpitämistä. Eräissä malleissa on myös joko kuvioitu tai nystyröity klitoriskiihotin-osa, jolla mies voi lisätä partnerinsa kiihottuneisuutta.

Kannattaa muistaa, ettei peniksen tarvitse aina olla täysin kova suurimman mahdollisen nautinnon saavuttamiseksi, eikä sen hieman pehmeämpi olemus merkitse miehelle vähäisempää kiihotusta. Puolikova penis voi olla jopa vastaanottavaisempi erilaisille miellyttäville ärsykkeille ja mahdollistaa parhaimmillaan tavallistakin syvemmän ja kestävämmän aistimuksen. Lisäksi mies voi saavuttaa orgasmin kaltaisia elämyksiä esimerkiksi anaalihieronnalla, jolloin penis voi olla samanaikaisesti puolijäykkä tai veltto.Lähde: Suuri Seksivälineopas - Sin City