IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Avioero ja sen kustannuksetPerjantai 31.08.2007 18:54

Tutkimukset osoittavat, että jos tavallinen ihminen haluaa rikastua, hänen kannattaa mennä naimisiin.

Avioero on yleensä suunnaton stressi molemmille osapuolille, vaikka eroa olisi kypsytelty jo vuosia. Puolisoillahan on oikeus avioeroon, jos he ovat asuneet erillään kaksi viimeistä vuotta tai harkinta-aikaa on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Avioero on stressin lisäksi myös suunnaton rahakuilu. Journal of Sociology -nimisessä tieteellisessä julkaisussa oli juuri tutkimus, joka keskittyi avioeron finanssipuoleen.


Avioliitto tuo vaurautta ja ero köyhyyttä

Ohion yliopistossa tehtiin tutkimus, jossa selvitettiin avioliiton ja avioeron vaikutuksia puolisoiden rahatilanteeseen. Tutkimukseen mukaan avioliitto lähes tuplaa tavallisten ihmisten varakkuuden (93 prosentin lisäys). Tutkimuksen tehnyt Jay Zagorsky huomauttaakin, että mikäli tavallinen henkilö haluaa vaurastua, hänen kannattaa ehdottomasti mennä naimisiin. Naimisissa olevat henkilöt näyttävät kyseisen tutkimuksen mukaan lisäävän varakkuuttaan neljän prosentin vuosivauhtia. Tämä johtuu siitä, että he voivat jakaa kulunsa ja rahansa. Sinkku joutuu aina itse kustantamaan kaiken, mutta avioliitossa on kumppani jakamassa yhteisiä menoja ja toisaalta luomassa yhteistä vaurautta.

Avioeron riski vastaavasti vaikuttaa negatiivisesti talouteen usean vuoden ajan. Riitelevän parin rahatilanne alkaa heikentyä tasaisesti jo neljä vuotta ennen avioeroa. Zagorskyn mukaan vuotta ennen avioeroa tapahtuu huomattava muutos parin taloudellisessa tilanteessa. Tämän selittää se, että moni asuu erillään ennen kuin avioero astuu voimaan. Itse avioero alentaa henkilön varakkuutta peräti 75 prosenttia verrattuna aikaan, jolloin hän on ollut sinkku. Avioero ei siis missään tapauksessa ole mikään halpa ratkaisu. Moni joutuu aloittamaan kaiken lähes alusta. Avioerossa on kuitenkin se hyvä puoli, että se kohtelee tasa-arvoisesti sekä miestä että naista. Zagorskyn mukaan taloudellinen tilanne huononee nimittäin yhtälailla miehellä että naisella.


Miehillä oli joskus helppoa

Aina miehet eivät ole taloudellisesti kärsineet avioerosta. Se on saattanut olla heille jopa tilaisuus ansaita hiukan ylimääräistä rahaa. He nimittäin laittoivat ikäväksi henkilöksi toteamansa vaimon julkiseen myyntiin. Tapa perustuu tietämyksen mukaan vanhaan anglosaksiseen lakiin. Vanhin kirjallinen tieto puolison myymisestä löytyy Englannista vuodelta 1302. John de Camoys myi vaimonsa Margaret de Camoysin omasta vapaasta tahdostaan Sir William de Paynelille. Kauppasummaa ei valitettavasti kerrota. Seuraava kirjattu tapaus on vuodelta 1553, jolloin Thomas Snowdel myi vaimonsa paikalliselle teurastajalle.

Vaimon myyminen oli suhteellisen harvinaista vielä 1700-luvulle asti, jolloin tapa selvästi yleistyi. Vaimot myytiin rahasta tai jotain muuta hyödykettä vastaan. Englantilaisissa sanomalehdissä oli artikkeleita, joissa kerrottiin vaimosta saatava käypä arvo, eräänlainen vaimojen pörssikurssi siis. Vuonna 1773 vaimosta saattoi saada shillingin, mutta vuonna 1796 kuusipennosen. The Times kirjoitti heinäkuussa vuonna 1797, että markkinoilla olevien naisten hinta on kivunnut yhdestä guineasta kolmeen ja puoleen guineaan. Markkinoista käytettiin nimeä Horn Market.

1800-luvulla kauppatavarasta taisi olla ylitarjontaa, sillä silloin vaimoja myytiin tuopista olutta, viinalasillisesta, päivällisestä, kirveestä, koirasta ja jopa lottokupongista. Alhainen kauppahinta saattoi myös johtua liian rehellisistä myyntipuheista. Esimerkiksi maanviljelijä Joseph Thomson kertoi vaimoaan myydessään, että hän oli ottanut Mary Anne Williamsin elämänsä iloksi ja kotinsa hyväksi. 23-vuotias neitonen oli Josephin mukaan kuitenkin kodin kirous, yöllinen tunkeutuja ja päivittäinen piru. Moisen puheen jälkeen oli turha odottaa kovinkaan suurta kaupallista menestystä. Niinpä Joseph joutui tinkimään alkuperäisestä hintapyynnöstään lähes puolet päästäkseen ikävästä vaimostaan eroon.

Joskus saattoi käydä myös niin, että sovittu kauppa peruuntui. Yhdysvaltalainen mies sai myytyä vaimonsa 75 dollarin hintaan. Onnellinen myyjä järjesti välittömästi juhlat, jossa tarjottiin juomaa ja syötävää koko väelle. Vaimon ostaja ei kuitenkaan ollut tyytyväinen ostokseensa ja vaati rahojaan takaisin. Asia jouduttiin selvittämään kuudesti laukeavalla Coltilla. Koska rahat oli tuhlattu, sai kaupan peruja rahojensa sijaan kaksi vuotta vanhan revolverin.


Lähteet: Rakkautta ja kihelmöintiä. 2005

Journal of Sociology: Marriage and divorce’s impact on wealth. 2006.

Mitä miehen mitat paljastavat?Torstai 30.08.2007 19:42

Kirologia eli kädestä lukeminen on monelle ainakin teoriassa tuttu asia. Hyvin harva on kuitenkaan kuullut taidosta nimeltä Lingam Gnosis. Siinä ei todellakaan tarkastella kämmenen neljää pääviivaa, lueta teelehdistä tai ennusteta kahvinporoista. Lingam Gnosis on kuin tehty naisia varten, sillä se on muinainen taito, jossa luetaan peniksestä. Lingam on vanha sanskrit-termi penikselle.

Lingam Gnosis perustuu siihen uskomukseen, että penikset voidaan luokitella neljään eri kategoriaan. Näitä ovat vesi, maa, tuli ja ilma. Usein peniksestä voi havaita piirteitä, jotka sopisivat moneen eri luokkaan. Tarkkaavainen silmä havaitsee kuitenkin vallitsevan piirteen, jonka mukaan peniksestä lukeminen suoritetaan.


Vesi

Vesi on elementeistä kaikkein feministisin. Feministisyys vaikuttaa myös peniksen olemukseen, sillä penis on pieni ja pehmeä. Tällaisen peniksen omistajasta nainen saa itselleen hyvän miehen, joka pitää kodin pystyssä. Mies ensinnäkin pitää ruoanlaitosta ja loihtii vaikka HK:n sinisestä keittiömestari Jyrki Sukulan tavoin jos jonkinlaista gourmet-ateriaa. Kodin nurkissa eivät myöskään villakoirat temmeltele, sillä pienen ja pehmeän peniksen omistava mies on erittäin sisäsiisti.

Toisinaan naista voi alkaa ärsyttää se, että mies nuohoaa nurkkia jatkuvasti ja on perin feministinen. Miehistä urosta tästä miehestä ei valitettavasti saa tekemälläkään. Tällöin naisen kannattaa muistaa miehen hyvät puolet. Niitä ovat uskollisuus, empaattisuus, kiltteys ja mikä merkittävintä, tämä mies on todella peto sängyssä. Hänen ulkoinen olemuksensa on tässä suhteessa hyvin pettävä. Muutama lasillinen alkoholia ja mies möyryää sängyssä varmemmin ja tehokkaammin kuin McLarenin uusi V8-moottori kilparadoilla. Mies viekin maaliin kumppaninsa ja itsensä, eikä laukea kesken kaiken.


Maa

Tämä penis on erittäin helppo tunnistaa, koska se on iso, pigmentiltään tummahko ja muodoltaan hiukan epäsäännöllinen. Peniksen jatkeena on kaksi muhkeaa ja riippuvaa kivestä, jotka sijaitsevat erittäin karvaisen kivespussin sisällä.

Tällainen penis hallitsee ja ohjaa vahvasti miehen käyttäytymistä. Penis oikeastaan kuljettaa miestä kuin pässiä narussa. Penis on nimittäin aina valmiina kuin partiolainen ja kiusaa miestä jatkuvilla seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyvillä vihjauksilla eli pullistelemalla puntissa paikasta ja ajasta riippumatta. Koska miehen ajattelu tapahtuu puhtaasti alapäällä, hän ei ole järin välkky. Seksissä hän suosii suoraa ja nopeaa toimintaa. Seksi on hänelle muutama edestakainen liike, karjaisu ja kuorsaus. Tällainen mies edustaa perinteistä alkukantaista miestä, jolla on hiukan tylsä ja tyhmä ilme ja kuvainnollisesti nuija kädessä. Sanavarasto on ”Orgh”.


Tuli

Tuli on elementeistä kaikkein maskuliinisin. Penis on suora, paksu, symmetrinen ja pehmeä. Erityisen pitkä se ei ole, mutta puskee silti itsensä keskivertomittoihin. Väriltään penis on kirkkaan punainen tai hyvin vaaleanpunainen.

Tällaisella miehellä on sananmukaisesti tuli pöksyissä, sillä hän on erittäin intohimoinen rakastaja. Häneltä löytyy myös luontaista karismaa, jolla hän viettelee joukoittain seksikumppaneita. Seksi tämän miehen kanssa on naisesta varmasti taivas maan päällä, mutta elämä hänen kanssaan on muuten helvetillistä. Mies ei nimittäin tyydy olemaan aloillaan vaan etsii aina uutta saalista, joka voisi sammuttaa tulen hänen loimuavasta peniksestään. Tästä miehestä on iloa hetkeksi, mutta häneen ei missään nimessä kannata rakastua, koska se tuottaa vain sydänsuruja.


Ilma

Tähän kategoriaan kuuluvat penikset ovat tyypillisesti pitkiä, kapeita ja kalpeita kuin lakanat. Erektiossa oleva penis taipuu yleensä vasemmalle tai oikealle. Osa tähän kategoriaan kuuluvista peniksistä kaartuu hiukan ylöspäin. Tällainen penis on naisen kannalta varsinainen jättipotti. Penis nimittäin hieroo yhdynnän aikana juuri sopivasti G-pistettä. Kivekset ovat sopusuhtaiset, pallon muotoiset ja riippuvat korkealla lähellä peniksen tyveä.

Tämän peniksen omistaja on luonteeltaan hyvin taiteellinen ja vapaamielinen. Hänellä onkin usein taipumusta biseksuaalisuuteen. Hän ei myöskään ole kovin uskollista sorttia. Seksikumppaneita nimittäin tulee ja menee jatkuvalla syötöllä. Mikäli nainen etsii miestä, joka on sängyn virtuoosi, on tämä mies hänen ehdoton valintansa. Hän tarjoaa varmasti unohtumattoman seikkailun seksin seitsemällä merellä. Mikäli nainen onnistuu saamaan tämän miehen pauloihinsa, saa hän itselleen kumppanin, joka on viisas ja luova. Tämä pätee niin yritysmaailmaan kuin seksiin.


Lähde: Rufus Camphausen: The Encyclopedia of Erotic Wisdom.

Mukavin itsehoito flunssaan on…Keskiviikko 29.08.2007 21:59

”Lentsu” eli flunssa iskee jälleen kuin miljoona volttia. Välttäminen on vaikeaa, kun joka toinen pärskii nuhaisena. Mikä on siis paras keino hoitaa flunssa pois?

Flunssan oireisiin kuuluvat nuha, lihassärky, yskä, käheys ja toisinaan lievä kuume. Flunssa tarttuu kosketuksen välityksellä tai pisaratartuntana. Viisas siis välttää pärskiviä ja tuhisevia ihmisiä ja muistaa pestä kätensä riittävän usein.

Cardiffissa tehdyn tutkimuksen mukaan flunssaa karttavan kannattaa välttää myös jalkojen kylmettymistä. Vastoin aikaisempaa uskomusta kylmettymisellä ja flunssalla on yhteys. Jalkojen kylmettyminen viilentää pintaverisuonia ja hidastaa näin verenkiertoa ja heikentää valkosolujen kulkeutumista elimistössä. Virukset pääsevät jylläämään ja seurauksena voi olla ikävä flunssa.

Aina flunssaa ei voi välttää, oli kuinka varovainen tahansa. Flunssa paranee yleensä itsestään 5–10 päivän päästä, mutta sitkeä lentsu saattaa riivata ihmistä jopa viikkoja. Viimeistään silloin menee fyysisen kunnon lisäksi hermot. Hoito on siis paikallaan, mutta mikä onkaan miellyttävin itsehoito flunssaan?


Lääkitys

Flunssa on yleensä virustulehdus. Flunssaista oloa voi kuitenkin helpottaa itselääkityksellä. Kipulääkkeillä saadaan kuume nopeasti laskemaan ja ne myös helpottavat kipua. Flunssaan tarkoitetuissa lääkkeissä on yleensä myös kofeiinia. Kofeiini saattaa hiukan piristää tunkkaista oloa. Jos henkilö on tottunut juomaan päivittäin useita kupillisia kahvia, ei lääkkeen sisältämästä kofeiinista ole tuolloin sanottavaa apua.

Yskänlääkkeet auttavat köhään ja nenätipoilla saadaan hetkeksi vuotava nenä kuriin. Kurkkukipua varten on olemassa imeskelytabletteja. Lääkkeitä löytyy siis moneen lähtöön, mutta flunssaa nekään eivät paranna. Onko lääkkeiden ottaminen sitten mukavaa? Ei ole, ja rahaakin palaa.


C-vitamiini

C-vitamiini on vanha perinteinen keino flunssaa vastaan. Vuonna 1991 tehtiin tutkimus, johon osallistui joukko flunssaa potevia C-vitamiinia käyttäviä henkilöitä. Verrokkiryhmä käytti tutkimuksen aikana perinteistä flunssalääkitystä. Vitamiinia popsivat henkilöt ottivat ensimmäisen kuuden tunnin aikana peräti 6 000 mg C-vitamiinia ja sen jälkeen päivittäinen annostus oli 3 000 mg. Kyseessä on todella jättimäiset annokset, sillä päivittäinen saantisuositus C-vitamiinille on vaivaiset 60 mg. Tutkimuksessa saatiin selville, että moiset C-vitamiiniannokset tehoavat flunssaan paremmin kuin verrokkiryhmän käyttämät flunssalääkkeet.

Tuoreemmissa tutkimuksissa havaittiin, että mikäli päivittäin nautitaan yli gramma C-vitamiinia, saattaa se lyhentää flunssaoireita joillakin henkilöillä noin yhdellä päivällä. Myös Helsingin yliopistossa C-vitamiinin vaikutuksia tutkinut Harri Hemilä on sitä mieltä, että C-vitamiinista on hyötyä henkilöille, jotka ovat fyysisesti kovilla.

Tutkimusten perusteella voidaan siis todeta, että C-vitamiini voi auttaa flunssaan, mutta sitä pitää saada päivittäin vähintään 500 mg (mieluummin reilusti yli 1 000 mg), jotta siitä on jotain apua. Runsas C-vitamiinin nauttiminen saattaa kuitenkin aiheuttaa ripulia ja johtaa virtsahapon ja oksalaatin eritykseen. Onko C-vitamiinimäärien syöminen sitten mukavaa? Eipä oikeastaan, jollei saa nautintoa siitä, että syö päivittäin kolme isoa paprikaa (noin 1 200 mg C-vitamiinia) tai 15 kiivihedelmää (C-vitamiinia noin 1 050 mg) tai 12 isoa appelsiinia (1 200 mg C-vitamiinia) tai juo 7 desiä laimentamatonta tyrnimehua (noin 1 295 mg C-vitamiinia) tai popsii 20 päivittäisen saantisuosituksen sisältävää C-vitamiinipilleriä.


Lepo

Lepo ei todellakaan ole pahasta, varsinkaan silloin, kun veto on tyystin poissa ja pää meinaa hajota. Kuuma mustaviinimarjamehu ja pehmoinen sänky voivat flunssaisena tuntua paremmalta kuin lottovoitto. Ei tämä voimakaksikkokaan flunssaa paranna, mutta olo voi kummasti helpottua. Onko lepo sitten mukavaa? Kieltämättä, mutta itsehoitokeinojen voittajaksi sekään ei pääse.


Intohimoinen seksi

Harvalla tulee flunssan iskiessä ensimmäisenä mieleen seksi. Zürichissä majailevat sveitsiläistutkijat ovat kuitenkin hiljattain havainneet, että seksi on mitä parhain keino flunssaa vastaan. Tutkija Manfred Schedlovski havaitsi tutkimusryhmineen, että seksillä on positiivinen vaikutus parin yleiseen fyysiseen tilaan mutta myös immuunijärjestelmään. Schedlovskin mukaan seksi lisää huomattavassa määrin fagosyyttien eli syöjäsolujen lukumäärää. Fagosytoivat solut kiertelevät veressä ja kudoksissa ja tuhoavat pieneliöiden lisäksi erilaisia elottomia kappaleita.

Schedlovskin mukaan fagosyyttien määrä lähes kaksinkertaistuu orgasmin jälkeen. Pöpöjä tuhoavia soluja on siis entistä enemmän ja näin flunssasta paraneminen nopeutuu. Schedlovski ei suinkaan ole yksin päätelmiensä kanssa, sillä immunologi Peter Schleicher on havainnut saman ilmiön ja hehkuttaa myös seksin terveysvaikutusten puolesta.

Joten ensi kerralla, kun nenä tuntuu tukkoiselta ja olo muutenkin heikolta, kanttaa suunnata kulkunsa suoraan armaan luokse ja harrastaa kiihkeää ja intohimoista seksiä. Seksi on ehdottomasti mukavin tapa antaa lentsulle kyytiä.

Rinnat kertovat naisen seksikkyydenTiistai 28.08.2007 19:25

1700-luvun Euroopassa oli vallalla mielenkiintoinen ja epätavallinen salatieteisiin liittyvä menetelmä. Ensimmäinen kirjallinen viittaus tähän mystiseen keinoon löytyy jo vuodelta 1583. Kyseessä on ennustamiseen käytetty okkultistinen menetelmä nimeltä sternomancy, joka oli voimissaan erityisesti Espanjassa. Kreikkalainen sana sternon tarkoittaa rintaa. Sternum taas merkitsee rintalastaa. Sternomancy onkin sisältänyt rintalastan sekä rintojen ja navan välisen alueen tarkastelua.

Sternomancyn avulla voidaan tulevaisuuden lisäksi selvittää myös naisen todellinen seksuaalinen luonne. Menetelmästä on siten suunnatonta apua miespuolisille lukijoille. Toisaalta naiset voivat mielenkiinnon vuoksi tarkastella, pitävätkö väittämät todellakin paikkansa.


Nännin mitalla

Jo nännien malli kertoo osviittaa naisen luonteesta ja seksuaalisuudesta. Dominoivalla, vallanhimoisella ja ylväällä naisella on komeat ja terhakkaat nännit. Tällainen nainen pitää suunnattomasti siitä, että mies antaa hänelle suuseksiä. Yhdynnän aikana nainen on mieluusti miehen päällä.

Sisäänpäin vetäytyneet ja pienet nännit kertovat siitä, että nainen on laskelmoiva. Tämä nainen kätkee aidot tunteensa ja aikeensa. Tällaiset nännit omistava nainen on sitä mieltä, ettei seksissä ole mitään erikoista ja ihanaa. Tästä huolimatta hän on valmis täyttämään miehensä seksifantasiat.

Ruusunväriset nänninpihat kertovat siitä, että nainen on kiltti, lämmin ja hellä. Tummanpuhuvat nänninpihat vastaavasti kielivät siitä, että nainen on seikkailumielinen ja kiihkeä.


Rinnat tarkastelun alla

Vaikka sternomancy on menetelmänä jo monta sataa vuotta vanha, huomioi se silti myös silikonirinnat. Tämä saattaa ihmetyttää, mutta kannattaa muistaa, että kyseessä on ollut ennustamiseen keskittynyt salatiede. Kenties joku espanjalainen hidalgo on nähnyt kauhukuvan tulevaisuudesta, jolloin naiset tälläävät rintansa täyteen jotain merkillistä mönjää. Oli miten oli, niin sternomancyn mukaan silikonirintaiset naiset ovat erittäin sopivia seuralaisia muutaman päivän romanttiselle matkalle. He ovat siis oivia valintoja salarakkaiksi. Perheen perustamiseen heistä ei strenomancyn mukaan ole. Monet silikonirintaisista naisista kärsivätkin vakavista psyykkisistä ongelmista kuten narsismista, kilpailun pelosta ja itseluottamuksen puutteesta. Usein näillä naisilla on kuitenkin erittäin korkea älykkyysosamäärä.


Seksikäs kolmio

Mikäli mies haluaa itselleen naisen, joka on todellinen seksipeto, kannattaa hänen etsiä rintapari, joka on malliltaan kolmiomainen. Tällaiset rinnat omistavalle naiselle mikään ei ole seksissä kiellettyä tai perverssiä. Sternomancy-uskomusten perusteella näillä naisilla saattaa olla päivän aikana useitakin seksikumppaneita. Voimakkaan seksuaalisen vietin vuoksi, osa heistä päätyy prostituoiduiksi tai sitten heistä tulee näyttelijöitä.


Rakastava munakoiso

Naiset, joiden rinnat muistuttavat munakoisoa, ovat täynnä rakkautta ja he todella nauttivat elämästään. He ovat mukavia ihmisiä elämän jokaisella sfäärillä. He soveltuvat erittäin mainiosti johtotehtäviin, kuten esimerkiksi tavaratalon johtajaksi. Eräässä suuressa suomalaisessa tavarataloketjussa naispuoliset tavaratalon johtajat lyövätkin miehet 6–2 eli reilusti rinnanmitalla. Miesten kannalta rinnoiltaan munakoisoa muistuttavissa naisissa on kuitenkin yksi huono piirre. He ovat niin täydellisiä naisia, että miehillä on taipumusta tulla tohvelisankariksi näiden pätevien naisten rinnalla.


Itsenäinen päärynä

Päärynänmuotoiset rinnat omaavat naiset ovat itsenäisiä, itsepäisiä ja jossakin määrin hiukan hupsuja. Näiden ominaisuuksien avulla naiset vievät miehiä kuin pässiä narussa. Mikäli mies astuu tällaisen naisen kanssa avioliiton auvoiseen satamaan, on hänen elämässään oleva mahtavaa seksiä ja isoja riitoja. Miehen elämä ei siis missään nimessä tule olemaan ainakaan tasapaksua puurtamista.


Viileä pyöreä

Suurin osa naisista, joilla on pyöreät rinnat, ovat seksuaalisesti kylmiä. Miehillä on todella vaikeuksia tuottaa pyöreärintaisille naisille orgasmia. Tästä huolimatta naiset ovat valmiita käymään läpi kaikki seksiopusten asennot vain tuottaakseen miehelle mielihyvää. Nämä naiset ovat hyvin uskollista tyyppiä, eikä heillä elämänsä aikana ole montaa seksikumppania. Yleensä pyöreärintaiset naisen menevät naimisiin suhteellisen nuorella iällä ja heistä tulee erittäin huomaavaisia kotiäitejä. Pyöreärintaiset naiset ovat siten vaimoehdokkaita parhaimmasta päästä. Useimmiten nämä naiset ovat paljon fiksumpia kuin heidän miehensä.


Terävä kettu

Ketun nenää muistuttavat rinnat kaartuvat kuin ponnahduslauta. Tällaisilla naisilla on Pohjolan temperamentti ja terävät aivot. He ovat ahkeria ja saavatkin usein luottamustehtäviä ja pääsevät urallaan ainakin keskitason johtoportaaseen. He ovat kuitenkin hiukan laiskoja tekemään aloitteita. Sen vuoksi heitä harvoin näkee ihan korkeimmalla pallilla. Nämä naiset sopeutuvat elämään lähes minkälaisen miehen kanssa tahansa, ja siksi he ovat oivia vaimokandidaatteja. He ovat parisuhteessa uskollisia, mutta samaan aikaan sängyssä kyltymättömiä ja melko kekseliäitä.


Lähteet: John Guale, Kinds of Divination.

Hanns Kurth, Oikotie ihmistuntemukseen.

237 hyvää syytä harrastaa seksiäMaanantai 27.08.2007 19:29

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miksi ihmiset oikeastaan harrastavat seksiä? Tuskin. Harvoin moista tulee edes ajatelleeksi. Seksi vain kuuluu ihmisten väliseen kanssakäymiseen kuin paita ja peppu. Itse asiassa moista kysymystä ei ole kunnolla edes tieteellisesti tutkittu ennen kuin nyt.

Onhan tietysti ollut selvää, että ihmiset harrastavat seksiä, koska se tuntuu hyvältä ja koska se kuuluu asiaan jälkeläisiä hankittaessa. Juttu ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Seksin harrastamiseen kun on lukuisia syitä. Nyt vihdoin Austinin yliopiston tutkijat Cindy Meston ja David Buss tekivät erittäin laajamittaisen tutkimuksen ja selvittivät syitä, miksi ihmiset todellisuudessa harrastavat seksiä. Syitä löytyi peräti 715 kappaletta, mutta niistä vain 237 täytti tutkimuksen kriteerit, mutta onhan siinäkin syitä kerrakseen.


Miksi miehet harrastavat seksiä?

Syitä seksin harrastamiseen on siis ainakin nuo 237 kappaletta, mutta kaikkia niitä emme valitettavasti tilanpuutteen vuoksi pysty käsittelemään. Käyn läpi miesten ja naisten 20 yleisintä syytä seksiin. Yllättävää kyllä, moni noista syistä löytyy sekä miesten että naisten listalta. Järjestys tosin hiukan vaihtelee. Tämä tutkimus muuten todistaa jälleen kerran sen, että naisen ulkonäöllä on merkitystä. Siis ainakin parivalinnassa ja miesten yhdyntähalukkuudessa.

1. Henkilö sai sukat pyörimään jalassa

2. Seksi vain tuntuu niin hyvälle

3. Halusin tuntea fyysistä mielihyvää

4. Seksi on yksinkertaisesti hauskaa

5. Halusin osoittaa kiintymykseni henkilöä kohtaan

6. Olin ihan kuumana ja halusin helpotusta olotilaani

7. Minun teki yksinkertaisesti mieli seksiä

8. Halusin osoittaa rakkauteni kyseistä henkilöä kohtaan

9. Halusin saada orgasmin

10. Halusin miellyttää kumppaniani

11. Henkilön ulkonäkö sai minut ihan sekaisin

12. Halusin vain silkkaa nautintoa

13. Olin ihan kiimassa

14. Halusin tuntea läheisyyttä

15. Seksi on jännittävää, kuin seikkailu tuntemattomaan

16. Henkilöllä oli täydellinen vartalo

17. Havaitsin olevani rakastunut

18. Henkilöllä oli uskomattoman kauniit kasvot

19. Henkilö todella halusi minua

20. Halusin kokea hiukan jännitystä ja seikkailua


Miksi naiset harrastavat seksiä?

Edellä siis miesten 20 parasta syytä ryhtyä seksiin. Miksi naiset sitten syttyvät seksiin? Tässä varmasti kaikkia mieslukijoita kiinnostavat syyt:

1. Henkilö sai sukat pyörimään jalassa

2. Halusin vain tuntea fyysistä mielihyvää

3. Seksi vain tuntuu niin hyvälle

4. Halusin näyttää kiintymykseni henkilöä kohtaan

5. Halusin osoittaa rakkauteni kyseistä henkilöä kohtaan

6. Olin ihan kuumana ja halusin helpotusta olotilaani

7. Minun teki mieli seksiä

8. Seksi on yksinkertaisesti hauskaa

9. Havaitsin olevani rakastunut

10. Olin ihan kiimassa

11. Halusin miellyttää kumppaniani

12. Halusin tuntea läheisyyttä

13. Halusin vain silkkaa nautintoa

14. Halusin saada orgasmin

15. Seksi on jännittävää, kuin seikkailu tuntemattomaan

16. Halusin olla yhtä henkilön kanssa

17. Henkilön ulkonäkö sai minut ihan sekaisin

18. Tilanne oli ihanan romanttinen

19. Henkilö todella halusi minua

20. Henkilö sai minut tuntemaan itseni seksikkääksi

Mielenkiintoista on, että miesten ja naisten ykkösmotivaatio seksiin on toisen henkilön viehätysvoima. Myös seksin mielihyvää tuottava vaikutus on erittäin tärkeä tekijä. Ja jälleen tuli esille se, että naisille rakkauden ja kiintymyksen merkitys on suurempi syy seksin harrastamiseen kuin miehillä.


Erikoisia syitä seksiin

Edellä mainitut syyt ovat varmasti suurelta osaltaan hyvin helposti arvattavia. Ihmisen seksuaalisuus on kuitenkin hyvin monimutkainen juttu, ja seksiä harrastetaan myös sellaisista syistä, jotka eivät ihan heti tule mieleen. Seuraavassa näitä aika hauskojakin syitä:

1) Halusin polttaa kaloreita

2) Henkilö oli ostanut minulle korun

3) Minun oli kylmä

4) Se oli yhteiskunnan normien mukaan tabu

5) Halusin näyttää kavereilleni

6) Halusin olla lähempänä Jumalaa

7) Halusin rangaista itseäni

8) Halusin saada palkankorotuksen

9) Oma kumppanini on todellinen tylsimys, joten harrastin seksiä toisen henkilön kanssa

10) Halusin lopettaa parisuhteeni

Lähde: Why humans have sex? Arch Sex Behav (2007)

Hajatelmia seksistäSunnuntai 26.08.2007 22:49

Seksistä on tehty useita eri määritelmiä. Seksin tieteelliset määritelmät ovat kuitenkin usein perin tylsiä. Toisaalta katajaisella kansalla on aina ollut omat näkemykset asioista, niin myös seksistä.

Seksi on pahasta, koska siinä rypistyvät vaatteet. - Jacqueline Onassis

Seksi on kuin bridgen pelaaminen. Mikäli sinulla ei ole hyvää paria, sinulla on syytä olla hyvä käsi. - Woody Allen

Nautinnon suurin lähde on vaihtelu. - Samuel Johnson.

Biseksuaalisuus tuplaa välittömäsi deittimahdollisuutesi lauantai-iltana. - Rodney Dangerfield.

Seksi on kuin raha – on mukavaa että sitä on, mutta on rahvaanomaista puhua siitä. - Tonia Berg.

On olemassa joukko seksuaalisia apuvälineitä, jotka lisäävät erityisesti naisen seksuaalista kiihottumista. Yksi tehokkaimmista on Mercedes-Benz 380SL. - Lynn Lavner.

Seksi on yksi yhdeksästä jälleensyntymistä puoltavista syistä – muut kahdeksan eivät ole tärkeitä. - George Burns.

Seksi 90-vuotiaana on kuin biljardin pelaaminen narulla. - Camille Paglia.

Kiima on pahempi kuin viina. Hyvinkää 1957.

Naiset pystyvät teeskentelemään orgasmin, mutta miehet kykenevät teeskentelemään koko suhteen. - Sharon Stone.

Seksi on kuin villasukka kylmänä talvi-iltana. Se lämmittää koko kehoa. - Kari Heusala.

Clinton valehteli. Mies voi unohtaa mihin hän parkkeerasi autonsa tai missä hän asuu. Hän ei kuitenkaan koskaan unohda suuseksiä, oli se kuinka huonoa tahansa. - Barbara Bush.

Huaruus on veresä, vaikka kuinka koreilis. Suoniemi 1974.

Sen sijaan, että menen uudelleen naimisiin, etsin naisen, josta en pidä ja annan hänelle asuntoni. - Rod Stewart

Vanhemmat naiset ovat parhaita. He luulevat aina tekevänsä sen viimeisen kerran. - Ian Fleming.

Naiset tarvitsevat syyn harrastaakseen seksiä. Miehet tarvitsevat vain paikan. - Billy Crystal.

Miestenlehdissä on vain vähän vinkkejä, koska miehet ajattelevat: ”Tiedän mitä teen, näyttäkää minulle vain joku alaston.” - Jerry Steinfeld.

Yläpäässä on kaikki suru ja murhe, alapäässä kaikki ilo ja riemu. Kiikkala 1971.

On olemassa uusi lääketieteellinen häiriötila. Lääkärit raportoivat, että yhä useampi mies saa allergisia reaktioita lateksia sisältävistä kondomeista. Niiden väitetään aiheuttavan kovaa turvotusta. Joten, mikä tässä on se ongelma? - Dustin Hoffman.

Naisten kiiman aika alkaa maaliskuun ensimmäisestä päivästä ja jatkuu puolikesään. Ilmajoki 1937.

Orgasmin naiselle tuottama ilo jää hänen arvoasteikossaan paljon sen ilon alapuolelle, minkä hänelle tuottavat esimerkiksi cocktailkutsut tai munakoison väristen kiiltonahkasaappaiden ostaminen. - Esther Vilar.

Kenellä on veristävät ja harmahtavat silmämunaiset, hän on aulis irstauteen. Savo 1893.

Mitä tahansa muuta seksistä sitten sanotaankin, niin arvokkaaksi esiintymiseksi sitä ei voi kutsua. - Helen Lawrenson.

Ei nälkäiselle himot nouse. Siikainen 1890.

Nuoret miehet tahtoisivat olla uskollisia, mutta eivät ole; vanhat miehet tahtoisivat olla uskottomia, mutta eivät kykene. - Oscar Wilde.

Jos halu hyrryttää, kyl sen järki hillitsee. Eura 1852.


Lähteet:

Sardi: Erotic love through the ages.

Anne Seppälä (toim.): Mies ja nainen.

Marja Paasio: Pilvihin on piian nännit

Seksististä kemiaaLauantai 25.08.2007 22:00

Joskus kemiallisilla aineilla saattaa olla hyvinkin merkillisiä nimiä. Osa nimistä voi viitata jopa suoraan seksiin tai sukuelimiin. Syventykäämme siis hitusen kemian merkilliseen maailmaan.

Clitorin muistuttaa sanana hyvin paljon anatomista termiä clitoris eli klitoris, joka on tietysti naisen häpykieli. Clitorinin kemikaalinen synonyymi on kaempferoli 3-O-(2'',6''-di-O-rhamnopyranosyli) glucopyranosidi ja se kuuluu flavonoleihin eli pelkistettyihin tai hydroksyloituneisiin kasvien väriaineisiin.

Clitoriasetaali on Clitoria macrophylla -kasvin juurista löytyvä aines, jota on ainakin Thaimaassa käytetty lääkkeeseen nimeltä Non Tai Yak. Lääkettä käytetään pääasiassa hengityselinsairauksien hoitoon.

Urospermal kuulostaa lähinnä siltä kuin kyseessä olisi EU-direktiivit täyttävä sperma tai uroksen sperma. Urospermal on kuitenkin Urospermum delachampii -kasvin juurista uutettu aine, jonka käyttötarkoituksesta minulla ei ole mitään hajua.

Anoli tuo mieleen anaalin eli peräaukon ja yhdynnän peräaukkoon. Seksistä ei kuitenkaan ole kyse. Anoli on synonyymi 4-(1-propenyli)fenolille, jota käytetään aromiteollisuudessa.

Vaginatin on lähellä sanaa vagina eli emätin. Vaginatin ei ole mikään vaginaan laitettava värisytin tai muu aparaatti. Kyse on Selinum Vaginatum -nimisestä kasvista löytyvä molekyyli, jonka sukulainen on vaginol.

Cummingtonite ei suinkaan tarkoita sitä, että henkilö saisi tänä iltana orgasmin (cum = tulla/siemenneste). Kyse on mineraalista nimeltä magnessiumrautasilikaattihydroksidi, jonka kemiallinen kaava on (Mg,Fe)7Si8O22(OH)2.

Arsole voidaan lausua melko lailla samalla tavalla kuin eräs kansainvälinen haukkumasana, joka sivistyneesti sanottuna tarkoittaa peräaukkoa. Arsole on molekyyli, joka muistuttaa kemialliselta rakenteeltaan rengasta tai oikeastaan sitä itseään. Mikael Johansson Helsingin yliopistosta tietää tästä aineesta varmasti kaiken mahdollisen, sillä hän on tehnyt tieteellisen tutkimuksen arsolen aromeista. Tutkimukseen pääsee hänen kotisivuiltaan http://www.helsinki.fi/~mpjohans/. Tutkimuksessa on todella hyvä värikuva siitä, millainen se arsole oikein on.

ASS kuuluu samaan kategoriaan edellisen kanssa. Perästä siis kuuluu. ASS on todellisuudessa lyhenne sanoista argininosuccinate synthetase. Kyseessä on maksassa tapahtuva virtsa-aineen muodostukseen liittyvä prosessi. Siinä sitrulliini ja aspartaatti yhdistetään argininosukkinaatiksi. ASS ei siten liitykään peräpäähän vaan sen tuotos lorisee edestäpäin.

Erotic Acid on oikealta nimeltään orotic acid (oroottihappo), mutta Gerard Kleywegtin mukaan kyseinen happo on kirjoitettu niin usein väärin, että se tunnetaan myös eroottisena happona. Paul Mayn mukaan happoon täytyy liittää vain yksi hiili ja nimeksi saadaan silloin Homo-erotic acid. Erotic acid on tutummalta nimeltään B13-vitamiini. Valitettavasti tälle eroottiselle vitamiinille ei ole annettu mitään suositeltavaa päivittäistä vähimmäismäärää.

Erectone sopisi hyvin nimeksi uudelle erektiopillerille. Erectone tarkoittaa kuitenkin Hypericum erectum -kasvista uutettua yhdisteiden ryhmää. Kyseistä kasvia käytetään perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä esimerkiksi reumaan ja niveltulehdukseen.

Sex Muscle Abnormal Protein 5 luo mielikuvan siitä, että seksilihaksissa olisi jokin epänormaali valkuaisaine. Proteiini on kotoisin pieneltä madolta (pituudeltaan noin 1 mm) nimeltä Caenorhabditis Elegans. Proteiinin löytäneet tutkijat selvittivät aikoinaan valkuaisaineen roolia kyseisen ötökän hävyn syntyyn. Pelkästään siinä on varmasti jo ollut selvittämistä, että on moiselta möttiäiseltä ensin löytänyt hävyn.

Lovenone ei suinkaan tarkoita sitä, että kyseessä olisi täysin rakkaudeton henkilö. Tämä soluja tuhoava aine on eristetty Pohjanmeressä asustavan nudibranchin (Adalaria loveni) iholta. Nudibranch on merietana kuten valveutuneet lukijat heti tiesivätkin.

SEX on seksi, mutta myös lyhenne sanoille sodium ethyl xanthate. Natriumetyyliksantaattia käytetään kaivosteollisuudessa sen kelluvan ominaisuuden vuoksi. SEXiä saanee joko kiinteänä tai nestemäisessä muodossa. Liika SEXille altistuminen on kuitenkin pahasta. Se nimittäin voi Paul Mayn mukaan aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, huimausta, hengitysvaikeuksia ja vapinaa. Kenties on parempi käyttää SEXiä vain muutaman kerran viikossa.

Fukalite on kuin käsky pienelle naiskentelulle. Nimi kuuluu todellisuudessa Japanin Fukan seudulta löytyneelle mineraalille.


Lähteet: The Comparative Toxicogenomics Database.

Paul May, Molecules with Silly or Unusual Names.

Tuoksuva puutarhaPerjantai 24.08.2007 18:30

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Juice Leskinenkin lauloi tulppaanista ja sen punoittavista juurista. Arabialainen sheikki Umar ibn Muhammed al-Nefzawi ei ollut yhtä vaatimaton, vaan otti käyttöönsä kokonaisen puutarhan. Hän kirjoitti luultavasti 1500-luvun alussa kirjan nimeltä Tuoksuva puutarha (Tammi 1985, WSOY 1990). Sitä voidaan pitää eräänlaisena Arabian Kama Sutrana. Sisällöllisesti Tuoksuva puutarha on kuitenkin huomattavasti käytännönläheisempi kuin tuo kuuluisa itämainen lemmenopas.


Savuna ilmaan

Tuoksuvan puutarhan historia on aika mielenkiintoinen. Teos oli aluksi pitkään pimennossa ja pannassa. Algeriassa asunut ranskalainen upseeri kuitenkin kiinnostui tuosta seksin oppaasta ja alkoi kääntää sitä omalle äidinkielelleen. Hän sai työnsä valmiiksi vuonna 1850. Litografipainoksena tehty kirja sisälsi 283 sivua. Tekstin lisänä oli 43 eroottista kuvaa. Kirjan ensipainosta painettiin ainoastaan 35 kappaletta. Vuonna 1886 Tuoksuvasta puutarhasta valmistettiin niin sanottu superpainos, jonka määrä rajattiin 220 kirjaan.

Tämä superpainos herätti arabialaiseen kulttuuriin perehtyneen Sir Richard Burtonin (1821–1890) huomion. Hän käänsi kirjan englanniksi ja julkaisijana toimi Kama Shastra Society. Kirja meni niin hyvin kaupaksi, että Burton päätti kääntää Tuoksuvan puutarhan suoraan arabiasta ja lisätä siihen kappaleet, jotka ranskalainen upseeri oli jättänyt kääntämättä. Burton sai kovan työn tuloksena aikaan yli tuhatsivuisen käsikirjoituksen. Valitettavasti hän ehti kuolla ennen kirjan kustantamista.

Käsikirjoituksen toimittaminen kustantajalle jäi Isabel Burtonin kontolle. Hän ei kuitenkaan viktoriaanisen ajan kasvattina ollut lainkaan kiinnostunut tuosta ”siveettömästä” käsikirjoitusta ja poltti sen puutarhassaan. Maailman mahtavin lemmenopus katosi tuolloin sananmukaisesti savuna ilmaan. Joudummekin nykyään tyytymään Burtonin ensimmäiseen käännökseen.


Penistyypit

Tuoksuva puutarha esittelee muun muassa 32 erilaista penistyyppiä. Miehen sukupuolielimiä ei tosin verrata tulppaaneihin eikä muihinkaan kukkasiin. Kirjan perusteella voi kuitenkin päätellä, että penis on todellakin aina vienyt miestä eikä päinvastoin.Kirjan kuvausten mukaan peniksillä on kaikilla oman tyylisensä käytöstavat.

Penistyyppien nimet ovat hyvin kuvaavia. Häveliäisyyssyistä toistamme vain ne, ja jätämme kirjan tarkemmat kuvaukset kertomatta. Pari nimeä kaipaa kuitenkin selvennystä. Esimerkiksi "soittaja" viittaa penikseen, joka päästää sisään mennessään pienen kilahdusta muistuttavan äänen. Kyseessä lienee penis, joka on joskus taittunut. Mikäli peniksen paisuvaiskudoksessa on vaurio, saattaa yhdyntä aiheuttaa kilahtavan äännähdyksen.

"Vapauttajan" kerrotaan poistavan hylätyltä naiselta kiellon palata takaisin entisen miehensä luokse. Kyse lienee joistakin silloisista moraalisäädöksistä.

Muut penistyypit onkin helppo hahmottaa nimensä perusteella. Löydätkö tuttuja joukosta?

El-air: sepän palje.

El-hamama: kyyhkynen.

El-tunnana: soittaja.

El-kurmak: talttumaton.

El-ahlil: vapauttaja.

El-zubb: ryömijä.

El-hammase: kiihottaja.

El-naasse: nukkuja.

El-zuddame: tunkeilija.

El-khiate: räätäli.

Musefi el-relil: kookas, elinvoimainen ja hidas laukeamaan.

El-khorrate: kiemurtelija.

El-dukkak: kolkuttelija.

El-awame: uimari.

El-dekhal: suostuttelija.

El-aawar: heikkonäköinen yksisilmä.

El-furtas: kaljupäinen.

Abuaine: yksisilmäinen.

El-atsar: kompastelija.

El-dummar: narrinpää.

Abu ruqba: kaula.

Abu qetaja: karvainen.

El-besis: hävytön.

El-mustahi: häveliäs.

El-bekkai: itkijä.

El-hezzaz: liikehtijä.

Abu-laaba: sylkijä.

El-fattae: suuri etsijä ja seikkailija.

El-hakkak: hankaaja.

El-murekhi: veltto.

El-mutela: tutkija.

El-muksuf: keksijä.


The Illustrated Perfumed Garden
(tekstin suom. Ulf Erik Qvickström)

Näin määrität lapsesi sukupuolenTorstai 23.08.2007 21:13

Valitse sopiva sukupuoli

Gilbertus Anglicus kirjoitti keskiajalla kirjassaan Compendium Medicinae, että poikalapsi syntyy, jos tuleva isä juo yrttiteetä ja kirjoittaa samaan aikaan maagista kaavaa, jonka pitää löytyä myös hänen kaulallaan riippuvasta kortista. Mikäli nainen tekee saman rituaalin, pariskunta saa tytön.

Juutalaisten Talmudissa neuvotaan, että mikäli pari haluaa poikalapsen, on naisella oltava suurin himo miestään kohtaan ja heidän pitää paritella juuri ennen kuukautisia. Mikäli pariskunta haluaa tytön, miehen täytyy himoita naistaan erittäin paljon ja hänen on yhdyttävä naiseen, oli tämä siihen valmis tai ei. Juutalaisen uskomuksen mukaan poikaa odottava äiti tuntee itsensä tyyneksi ja levolliseksi.

1800-luvun loppupuolen Englannissa uskottiin, että mikäli pariskunta pitää yhdynnän aikana saappaat jalassaan, lapsesta tulee poika. Hatustakin saattoi olla hyötyä jälkeläisen sukupuolen valinnassa. 1800-luvun ranskalaiset ja italialaiset talonpojat pitivät hattua päässään poikalasta hankkiessaan. 1800-luvun Puolassa yhdyttiin pyhävaatteissa, jotta jälkeläinen olisi poika.

Skotlantilaisen kansanperinteen mukaan lapsen sukupuoli on helppo valita. Mikäli lapsi on saanut alkunsa puun alla, tulee hänestä poika. Toisen näkemyksen mukaan poikaa itselleen toivovan parin on pidettävä tyynyt jalkopäässä rakastelun aikana ja miehellä pitää olla parinsa päähine päässään.

Kiinalaisten mukaan seuraavien menetelmien avulla lapsen sukupuoli määräytyy 90-prosenttisesti. Mikäli pari haluaa tyttölasta, on yhdynnän oltava pitkä ja naisen saatava monta orgasmia. Miehen pitää työntyä syvälle naiseen ja ejakuloida mahdollisimman pitkälle naisen sisään. Poika syntyy, jos nainen ei saa orgasmia ja yhdyntä on kestoltaan lyhyt. Seksuaalisilta kyvyiltään heikot miehet saavat siis tämän mukaan aina poikalapsia.

Vuonna 1868 julkaistussa Medical and Surgical Reporterissa mainitaan, että mikäli sukupuoliyhteys tapahtuu 2–6 päivää kuukautisten jälkeen, tulee lapsesta tyttö. Mikäli siitos tapahtuu 9–12 päivää kuukautisten jälkeen, syntyy poikalapsi. Samaan aikaan julkaistussa kuuluisassa lääketieteen julkaisussa The Lancetissä mainitaan, että mikäli siitos tapahtuu kuukautisten välisen ajan alkupuoliskolla, syntyy tyttö. Siitoksen tapahtuessa jälkimmäisellä puoliskolla syntyy poika. Todisteita väittämään haettiin kasvi- ja eläinkunnasta. Esimerkiksi ensin haudotuista munista tulee kanoja ja viimeksi haudotuista kukkoja.

Vastaaviin tuloksiin tultiin myös 1900-luvun alussa. Lääketieteen tohtori David H. Kellerin mukaan syntyvä lapsi on tyttö, jos hedelmöittyminen tapahtuu 7–10 päivän aikana kuukautisvuodoista. Mikäli hedelmöittyminen tapahtuu 10–20 päivää kuukautisvuotojen jälkeen, on lapsi useimmin poika kuin tyttö. Mitä pidempi aika kuukautisista on kulunut ja tapahtuu hedelmöittyminen, sitä suurempi todennäköisyys on, että syntyvä lapsi on poika. Tiedot perustuvat geneveläisen professori Thurysin 1900-luvun alussa tekemiin eläinkokeisiin.

Humala saattaa tuottaa poikalapsia. Saksalainen tiedemies Blum suoritti 1900-luvun alkupuoliskolla kokeita rotilla. Hän juotti uroshiiret humalaan ja päästi ne sitten naaraiden joukkoon. Tulokseksi saatiin, että naaraat synnyttivät koiraita huomattavasti enemmän kuin naaraita. Tästä Blum veti tästä sen johtopäätöksen, että päihtynyt mies antaa elämän useammin pojalle kuin tytölle.

1900-luvun alkupuolella kehitettiin muitakin teorioita sukupuolen määräytymisestä. Avioparin temperamenttien eron uskottiin määräävän sukupuolen. Toisaalla sanottiin, että isän suurempi elinvoima siittää tyttäriä ja äidin taas poikia. Osa tiedemiehistä oli sitä mieltä, että mikäli mies on naista vanhempi, syntyy poikalapsi. Mikäli vanhemmat ovat samanikäisiä, syntyy vastaavasti tyttölapsi. Lääkäri Bidder esitti, että nainen, joka synnyttää ensimmäisen lapsensa 20–21-vuotiaana, synnyttää sen jälkeen yleensä tytön. Lääkäri Eckhard väitti, että mitä vanhempana nainen synnyttää ensimmäisen lapsensa, sitä useammin hän synnyttää pelkkiä poikia.

Uskottiin myös, että mikäli mies on naista fyysisesti kookkaampi, syntyy tyttö. Mikäli nainen taas on miestä isompi, syntyy poika. Väittämä sai 1900-luvulla hyvin suuren tieteellisen hyväksynnän. Esitettiin myös, että isän tai äidin suurempi seksuaalinen kiihkoisuus määrää tulevan lapsen sukupuolen.

Tohtori Schenk teki lukuisia tutkimuksia ja sai selville, että mikäli naisen ravitsemustila on siittämisen aikana heikko, syntyy tyttölapsia. Mikäli nainen taas on hyvin ravittu, syntyy poikalapsi.

Schenkin tutkimukset saattavat ehkä pitää paikkansa. Lähes sata vuotta hänen jälkeensä tutkijat Stuart West ja Ben Sheldon selvittivät nisäkkäiden lisääntymistä. He havaitsivat, että hyvässä kunnossa olevat naaraat synnyttävät yleensä uroksia ja heikossa kunnossa olevat taas naaraita. Tutkijat epäilevät, että sukupuolensäätelymekanismin taustalla on sukusolujen hormonaalinen säätely. West ja Sheldon esittävät myös, että tilaisuus paritteluun säätelee sukupuolta: vain hyväkuntoiset koiraat pääsevät parittelemaan, mutta naaraista suurin osa.

Westin ja Sheldonin tutkimus sai tukea vuonna 2004 julkaistusta englantilaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan naiset, jotka uskovat elävänsä pitkään, synnyttävät poikalapsia. Tutkimuksen tekijöiden mukaan naisen terveys ja elinolot vaikuttavat lapsen sukupuoleen. Aikaisemmat kehitysmaissa tehdyt tutkimukset osoittavat, että huonosti ravitut naiset synnyttävät yleensä tyttöjä. Nyt vastaava tilanne on havaittu myös länsimaisilla naisilla. Tutkijoiden mukaan poikalapsi vaatii kehittyäkseen enemmän energiaa ja ravintoaineita.

Kentin yliopiston biologianlaitoksen antropologi Sarah Jones ei ole varma siitä, miten säätelymekanismi ihmisillä toimii. Eräs mahdollisuus on, että fyysisesti vahva nainen erittää paljon testosteronia, joka muokkaa sikiön poikalapseksi. Gloucestershiressa Englannissa tehdyn tutkimuksen mukaan naiset, jotka uskoivat elävänsä vielä yli 60 vuotta, synnyttivät huomattavasti useammin pojan (kerroin 1,08) kuin naiset, jotka uskoivat elävänsä enää noin 48 vuotta (kerroin 0,78).

Tulokset ovat kuitenkin ristiriidassa Samuli Helteen vuonna 2004 esittämään väitökseen, jonka mukaan 1600–1800-luvulla paljon poikalapsia tai kaksosia synnyttäneet naiset kuolivat nuorina. Helteen mukaan myös nuorella iällä kaikki lapsensa synnyttäneet naiset olivat lyhytikäisiä. Vastaavasti paljon tyttöjä kasvattaneet naiset elivät pitkään.

Myös Suomessa on uskottu ravinnon merkitykseen lapsen sukupuolen määräytymisessä. 1950-luvun Suomessa oltiin sitä mieltä, että munanvalkuaispitoisella (proteiinipitoinen) ravinnolla äiti synnyttäisi pojan ja vastaavasti tärkkelyspitoisella (hiilihydraattipitoinen) ravinnolla syntyisi tyttö.

Nyt kun proteiinipitoinen ravinto on IN, on siis syytä epäillä, että poikia syntynee tulevaisuudessa tyttöjä enemmän.

Vuonna 2003 Harvard School of Public Healthin tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että poikalasta odottava äiti syö noin 10 prosenttia enemmän kuin tyttölasta odottava äiti. Syyn epäillään johtuvan kivesten tuottamasta testosteronista ja sen vaikutuksista kudosten kasvamiseen.

Suomalaisesta kansanperinteestä löytyy useita keinoja lapsen sukupuolen määrittämiseen. Kauhajokelaiset ja karstulalaiset olivat sitä mieltä, että pojan saa, jos yhtyy naiseen oikealta puolelta. Asiaa pystyi tehostamaan lausumalla kolme kertaa ’poika tulla pitää’.

Merikarvialla luotettiin siihen, että poikalapsia siitettiin laittamalla sängyn alle vasarat ja hohtimet. Vimpelissä poikalapsia tehtiin karvalakki päässä ja kintaat kädessä. Saarijärvellä poikalapsi hankittiin naimalla vanhan saunan raunioilla.

Karijoella miestä neuvottiin sitomaan toisen kiveksen ympärille pitkä villalanka, jos hän halusi hankkia itselleen pojan. Heinäjokelaiset heittivät poikia tehdessään sängystä patjat ja petivaatteet pois. Alavudella sängyn suunta määräsi lapsen sukupuolen. Sängyn ollessa pitkittäin, syntyy poika, poikittain, niin syntyy tyttö. Korpilahdella oltiin sitä mieltä, että alavutelaisilla suunnat olivat menneet täysin sekaisin – korpilahtelaisten mielestä tyttö tehtiin sängyn ollessa pitkittäin eikä poikittain.

Mouhijärvellä luotettiin siihen, että yhdynnän aikana esiintyvät ilmavaivat tuottivat tyttöjä. Utajärvellä tosin oltiin sitä mieltä, että menettely tuotti pahapuheisia lapsia. Lehtimäkeläiset luottivat hiukan sadistisiinkin keinoihin: naista piti yhdynnän jälkeen löydä vyöllä, jotta lapsesta olisi tullut miespuolinen. Kiteellä poikaa tekevä isäntä tuli sänkyyn vasemmalta puolelta pitäen puukkoa suussaan ja kirvestä kädessään. Vimpelissä pojan varmistamiseksi riitti se, että makuuhuoneen seinälle ripustettiin ase.

Osa japanilaisista uskoi vielä 1960-luvulle saakka, että nainen synnyttää tyttölapsen, jos mies kutsuu mukavuuslaitokseen matkalla olevaa vaimoaan ja tämä kääntyy vasemman puolen kautta miestään kohti.

Tohtori Landrum B. Shettles esitti 1980-luvulla, että tietyillä metodeilla lapsen sukupuoli pystytään määrittämään jopa 85-prosenttisesti. Shettles ehdotti seuraavia menettelyohjeita tyttölapsen hankkimista varten:

1) Yhdyntöjä ei saa suorittaa 2–3 päivää ennen ovulaatiota.
2) Pariskunnan on harrastettava tiheään yhdyntöjä aina siihen asti, kunnes on enää 2–3 päivää naisen ovulaatioon. Tämä siksi, että jos siittiöitä purkautuu kerrallaan vain vähän, tuloksena on tyttö.
3) Ennen yhdyntää naisen on suoritettava emätinhuuhtelu liuoksella, joka sisältää kaksi ruokalusikallista viinietikkaa.
4) Naisen pitää välttää orgasmia, koska se lisää emättimen pH:n emäksisyyttä.
5) Yhdynnän aikana kannattaa suosia lähetyssaarnaaja-asentoa, koska tällöin siittiöt purkautuvat kohdunkaulan kanavan etupuolelle.
6) Miehen saadessa siemensyöksyn siitin ei saa olla syvällä emättimessä.

Mikäli pariskunta haluaa pojan, Shettles ehdotti seuraavia toimenpiteitä:

1) Yhdyntä pitää ajoittaa lähelle naisen ovulaatiota.
2) Yhdyntää on vältettävä naisen kuukautiskierron alusta ovulaation alkuun saakka. Näin taataan mahdollisimman runsas ejakulaatio yhdynnän aikana.
3) Ennen yhdyntää naisen pitää huuhdella emätin liuoksella, joka koostuu litrasta vettä ja kahdesta ruokalusikallisesta ruokasoodaa.
4) Naisen pitää saada orgasmi yhtaikaa miehen kanssa tai ennen häntä.
5) Miehen pitäisi työntyä naiseen takaa päin, jotta siittiöt purkautuvat kohdunsuulle.
6) Miehen saadessa orgasmin peniksen tulisi olla syvällä emättimessä.

Vuonna 2004 julkaistiin artikkeli, jonka mukaan tyttöjä syntyy hiukan enemmän, jos pari on yhdynnässä 2–3 vuorokautta ennen munasolun irtoamista. Sen jälkeen on pidettävä taukoa yhdyntöjen välillä. Artikkelin mukaan siittiöt, joissa on X-kromosomi, ovat sitkeämpiä ja pysyvät pidempään elossa. Siten ne kykenevät hedelmöittämään kypsän munasolun paremmin kuin Y-kromosomin sisältävät siittiöt. Artikkelin mukaan poika syntyy vastaavasti silloin, kun yhdyntää harrastetaan mahdollisimman lähellä ovulaatiota.

Tupakoitsijat saavat hiukan enemmän tyttöjä kuin poikia. X-kromosomin sisältävät siittiöt kestävät nimittäin arveluiden mukaan paremmin tupakan haittavaikutuksia kuin Y-kromosomin sisältävät siittiöt. Vastaavasti geenitutkija Bryan Sykesin mukaan tiheät yhdynnät kohottavat miehen testosteronitasoja, mikä taas lisää Y-kromosomin eli miessukupuolen sisältävien siittiöiden onnistumismahdollisuuksia.

Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä julkaistussa eurooppalaisessa tutkimuksessa tarkkailtiin syntyvyyttä Skandinaviassa, Keski-Euroopassa ja Välimeren maissa. Tutkimuksessa havaittiin, että Euroopan pohjoisissa ja kylmissä osissa syntyy harvemmin poikia kuin lämpimissä maissa. Mitään muuta selitystä tähän ilmiöön ei keksitty kuin ympäristön lämpötila. Lääkäri Andrew Sinclair kuitenkin huomauttaa, että hedelmöittyminen tapahtuu äidin sisällä, jossa lämpötila pysyy lähes aina samanlaisena. Sinclairin mukaan on siksi epätodennäköistä, että ilmaston lämpötila määrittäisi syntyvän lapsen sukupuolen.

Englantilainen William James esitti, että hedelmöittymisen aikana vallitsevat hormonaaliset tekijät muokkaavat syntyvän lapsen sukupuolen. Mikäli hedelmöittymisen hetkellä on paljon estrogeeniä ja testosteronia, lapsesta tulee suurella todennäköisyydellä poika. Jos taas vallitsevat hormonit ovat gonadotropiinit ja progesteroni, lapsesta tulee luultavasti tyttö. Pari voi vaikuttaa tilanteeseen siten, että poikalasta hankittaessa yhdyntää kannattaa harrastaa hedelmällisen ajan alku- ja loppupuolella. Tyttöä hankittaessa yhdyntä pitää suorittaa hedelmällisen ajan keskivaiheilla.

Keinoja lapsen sukupuolen valitsemiseksi on siis yli tarpeiden. Jokainen valitkoon itselleen sopivan keinon tai kehittäköön itselleen uuden. Tärkeintä loppujen lopuksi on vain se, että lapsi on terve ja toivottu. Jokainen syntyvä lapsi ansaitsee rakastavat ja huolehtivat vanhemmat sukupuolestaan riippumatta.

Siemennesteen ABCKeskiviikko 22.08.2007 20:47

Tuoreiden tutkimusten mukaan siemennesteellä on monta muutakin tehtävää kuin hedelmöittäminen. Siemennesteen arvioidaan ehkäisevän raskausmyrkytystä, edistävän emättimen ja klitoriksen verenkiertoa ja jopa lievittävän naisen masennusta.

Siemenneste kuuluu oleellisena osana heteroseksuaaliseen kanssakäymiseen, koska mies yleensä hekumansa huipulla kokee siemensyöksyn, jonka aikana virtsaputkesta purkautuu siemennestettä. Osa naisista suhtautuu siemennesteeseen hyvinkin negatiivisesti. Toisaalta taas on naisia, joilla on erityinen seksuaalinen mieltymys siemennesteeseen. Harva on kuitenkaan perillä siitä, mitä tuo valkoinen erite oikein on.


Pikkuihmisiä

Suvunjatkaminen on ollut aikoinaan yksi suurimmista ihmiskunnan mysteereistä. Vasta 1600-luvulla päästiin hiukan perille siittiöiden salaisuudesta. Hollantilainen lääketieteen opiskelija Johan Ham havaitsi siittiöt ensimmäisen kerran vuonna 1676 tutkiessaan siemennestettä mikroskoopin läpi. Hänen opettajansa Antony van Leeuwenhoekin antoi näille eliöille nimen spermatozoa (siemeneläin) eli siittiö. Osa tutkijoista kuitenkin yhä väitti, että he näkivät siemennesteessä uivan joukon mikroskooppisia ihmisiä, joilla oli kädet ja jalat. Muinaisilla mikroskoopeilla moinen on vaatinut todellista tarkkanäköisyyttä tai hyvin luovaa mielikuvitusta. Käsitys pikkuihmisistä sai alkujaan jopa rutkasti kannatusta. Näistä mikroskooppisen pienistä hahmoista käytettiin nimitystä homunculus. Tästä käsityksestä kehittyi myöhemmin myös evoluutio-oppi, jonka mukaan ihmiskunta olisi ollut pienennettynä Eevan munasarjoissa tai Aatamin kiveksissä.


Siittiöiden muodostuminen

Tiede kuitenkin meni eteenpäin ja vihdoin havaittiin, että siittiöitä muodostuu kivesten siementiehyissä. Siittiönmuodostus on jaettavissa kolmeen eri vaiheeseen: 1) alkusiemensolujen jakautuminen (mitoosi), 2) varhaissiemensolujen jakautuminen meioosissa ja 3) esisiittiöiden muuntuminen siittiöiksi.

Esisiittiöiden kypsymisen aikana solut kulkevat lähemmäksi siementiehyen keskustaa. Kypsymisen aikana ne pidentyvät ja niihin kehittyy liikkumiseen tarvittava häntä. Siittiöt ovat irrottuaan kuitenkin vielä epäkypsiä eivätkä pysty liikkumaan. Ne eivät kykene myöskään vielä kiinnittymään munasoluun ja läpäisemään sitä. Siittiöiden lopullinen kypsyminen tapahtuu lisäkiveksessä. Tämä vaihe kestää 2–11 päivää, ja sen aikana siittiö saavuttaa liikkumiskykynsä, hedelmöittämiskykynsä sekä kyvyn läpäistä munasolun seinämän.

Nuori mies tuottaa noin 300 miljoonaa siittiötä päivässä. Viisikymppinen mies tuottaa päivän aikana 175 miljoonaa siittiötä ja 75-vuotias mies enää 20 miljoonaa. Valmis siittiö koostuu muutamasta osasta. Ensimmäisenä on pää, jonka kärjessä on niin kutsuttu akrosomi, jonka avulla siittiö kiinnittyy munasoluun ja siinä olevat entsyymit auttavat munasoluun tunkeutumisessa. Seuraavana ovat siittiön kaula, keskikappale ja häntä.

Siittiöt ovat todellisuudessa niin pieniä, että vasta nykypäivän tekniikalla pystyttiin määrittämään siittiöiden eri osasten todellinen pituus. Siittiön pään pituus on noin 5 162 nanometriä, kaulan pituus on noin 3 853 nanometriä ja hännän pituus lähes 10 946 nanometriä. Kyse on siis todella pienistä osasista.

Siittiöt ovat suhteellisen vikkeliä ollakseen äärimmäisen pieniä eliöitä. Siemennesteen keskimääräiseksi lähtönopeudeksi on arvioitu jopa 45 kilometriä tunnissa. Täytyy kuitenkin muistaa, että miehen kiihottumisen tilalla on huomattava merkitys ejakulaationopeuteen. Siittiöiden kulkunopeus emättimessä on noin 17 km/h.

Normaalisti mies ejakuloi noin 3–5 millilitraa siemennestettä, josta jokainen millilitra sisältää noin 50–100 miljoonaa siittiötä. On kuitenkin olemassa miehiä, jotka pystyvät ejakuloimaan jopa 11–15 millilitraa siemennestettä. Seksuaalinen pidättyväisyys on tässä kohdin erittäin ratkaisevassa asemassa, sillä arvioiden mukaan mies tuottaa vuorokaudessa 0,4 millilitraa siemennestettä.

Oli ejakuloidun siemennesteen määrä sitten mikä tahansa, niin siittiöt muodostavat vain noin 5–10 prosenttia siemennesteen kokonaissisällöstä. Siemenneste eli sperma koostuu siittiöiden lisäksi lisäkivesten, siemenrakkuloiden, eturauhasen sekä Cowperin rauhasten eritteistä.

Siittiöiden laskettu elinikä on reilut kaksi kuukautta. Aika on laskettu kehittymisestä ejakulaatioon. Elinikänsä aikana mies tuottaa keskimäärin 17 litraa siemennestettä. Mies ejakuloi elämänsä aikana keskimäärin 7 200 kertaa. Näistä 2 000 tapahtuu itsetyydytyksellä. Stakesin ilmoittaman tiedon mukaan suomalaispojat saavat ensimmäisen siemensyöksyn 14-vuotiaana. Yleensä se tapahtuu näkemällä niin sanottuja märkiä unia eli siemensyöksy tapahtuu tahattomasti unen aikana.


Makuun voi vaikuttaa

Siemennesteen pH on 7,3–8,0. Tuore ejakuloitu siemenneste on yleensä maitomaisen sameaa, tahmeaa ja hiukan lasimaista. Toisinaan siihen on voinut liittyä keltaisia pigmenttejä (flaviineja). Mikäli mies ejakuloi usein, siemenneste voi olla hyvinkin ohuen tuntuista ja hiukan vetistä. Ejakulaatiota seuraa välittömästi siemennesteen hyytyminen (siitä johtuu sen paksu ja hyytelömäinen olomuoto). Siemenneste muuttuu kuitenkin nestemäiseksi 5–20 minuutin kuluessa ejakulaatiosta.

Suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että sperma tuoksuu hiukan merkilliselle ja varsinkin maistuu etovalle. Sperman sisältämä spermiini on se aine, joka saa aikaan sperman imelän tuoksun. Sperma sisältää runsaasti erilaisia aineita, jotka saavat aikaan spermalle ominaisen maun. Siemenneste sisältää seuraavia aineosia: sinkkiä, C-vitamiinia, antigeenejä, kalsiumia, fruktoosia, kolesterolia, magnesiumia, sitruunahappoa, B-12 vitamiinia, klooria, kreatiinia, koliinia, DNA:ta, inositolia, maitohappoa, ureaa, virtsahappoa (mautonta ja hajutonta), sorbitolia, natriumia, palorypälehappoa, pyrimidiinia, puriinia, fosforia, kaliumia, glutationia, hyaluronidaasia, spermiinia, spermidiinia, polyamiineja, prostaglandiineja ja hapanta fosfataasia. Aineksia siis on kuin terveyskauppojen funktionaalisissa elintarvikkeissa. Kaikista näistä aineista huolimatta yhden siemensyöksyn keskimääräinen kalorimäärä on 10–15.

Mies voi itse ruokavalion avulla vaikuttaa siihen, miltä siemenneste maistuu. Erilaiset sitrushedelmät, persilja, minttu, vihreä tee, omenamehu sekä makeiset antavat siemennesteelle makeahkon maun. Vastaavasti maitotuotteet, punainen liha, kana, kaalit, kahvi, suklaa ja rasvainen ruoka antavat siemennesteelle epämiellyttävän maun.


Naiset ja siemenneste

Vaikka siemennesteen maku ja olemus eivät aivan kaikkia naisia viehätäkään, voi kyseisestä aineesta kuitenkin olla naiselle myös hyötyä. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan miehen siemenneste tekee hyvää tulevalle äidille ja sikiölle. Kyseisen tutkimuksen tekijät kehottavatkin raskaana olevia naisia nielemään miehen spermaa (huom. suurin osa tutkijoista oli miehiä). Hiljattain julkaistun yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan spermasta todellakin on apua odottavalle naiselle. Sperma näyttää ehkäisevän raskausmyrkytystä, joka on erittäin vaarallinen äidille ja sikiölle. Myös australialaiset tutkijat ovat havainneet, että sperma sisältää TGF-beta -nimistä ainetta, joka saa naisen immuunijärjestelmän suotuisaksi raskaudelle. Mikäli miehen siittiöistä puuttuu tämä aine, naisen immuunijärjestelmä voi hylkiä raskautta, ja seurauksena voi olla raskauden häiriötiloja.

Toisen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan siemenneste lievittää naisten masennusta. Tutkijoiden mukaan siemennesteen vaikuttavat aineet imeytyvät emättimenkin kautta naisen vereen. Näitä aineita ovat prostaglandiinit, testosteroni ja estrogeeni. Testosteroni imeytyy nopeammin emättimestä kuin iholta. Masennusta vähentää siemennesteen sisältämä estrogeeni ja sen aineenvaihduntatuotokset.

Siemennesteellä on oma merkityksensä myös emättimen hyvinvoinnin kannalta. Siemennesteen sisältämä prostaglandiini lisää emättimen ja klitoriksen verenkiertoa sekä sileiden lihassolujen liikkuvuutta. Verenkierron virtauksen parantuminen taas edistää kudosten hapensaantia. Spermalla lienee siten muitakin funktionaalisia tehtäviä kuin hedelmöittäminen.

Kaikille naisille spermaa ei kuitenkaan voi suositella, sillä joillekin pienikin määrä spermaa suulla tai iholla voi laukaista allergisen ihoreaktion. Ongelmaa esiintyy yleensä alle 40-vuotiailla naisilla. Sperma-allergiaa esiintyy jopa 12 prosentilla naisista.

Sperma-allergian paikallisiin oireisiin kuuluvat kutina, kuumotus, lievä turvotus sekä ihon punottaminen. Oireet ilmaantuvat joko välittömästi tai tunnin kuluttua siemennesteelle altistumisesta. Elimistöön liittyviä oireita ovat hengenahdistus, nielemishäiriö, sidekalvontulehdus, nuha, nokkosihottuma, ruoansulatuselimistön häiriöt sekä herkistysihottuma. Sperma-allergia voi myös olla syynä naisen hedelmättömyyteen.


Lähteet: Miehen seksuaalisuus sekä Rakkautta ja kihelmöintiä