IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Virtsaa saattaa karata yhdynnässä. Esimerkiksi yliaktiiviseen rakkoon voi voi liittyä orgasmin aikana virtsarakon tahaton supistus ja tyhjeneminen.

Virtsankarkailu koetaan häpeälliseksi asiaksi. Kansainvälisten tutkimusten mukaan alle puolet kertoo vaivastaan edes lääkärille.

- Jos on vaikea ponnistuskarkailu, virtsaa voi lirahtaa yhdynnässä. Myös yliaktiiviseen rakkoon voi liittyä virtsan karkailua yhdynnän aikana; orgasmin aikana voi tapahtua rakon tahaton supistus ja tyhjeneminen, mikä ymmärrettävästi koetaan kiusallisena vaivana, kertoo urogynekologiaan erikoistuva naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Tarjanne HUS:n Naistensairaalasta.

Virtsankarkailu jaetaan kahteen päätyyppiin: puhutaan ponnistuskarkailusta ja yliaktiivisesta rakosta. Lisäksi osalla potilaista esiintyy karkailua, jossa on piirteitä molemmista päätyypeistä. Kaikki virtsankarkailutyypit huonontavat elämänlaatua ja vaikuttavasti negatiivisesti seksuaalisuuteen.

Voi johtaa oravanpyörään

Usein karkailusta ei kerrota edes omalle kumppanille. Salailu aiheuttaa kaikissa asioissa sen, että pienestäkin asiasta voi paisua suuri. Esimerkiksi yliaktiivisesta virtsarakosta kärsivillä miehillä on kaksi kertaa todennäköisemmin erektio-ongelmia kuin muilla miehillä. Karkailu vaikuttaa itsetuntoon ja on jopa masennuksen riskitekijä sekä miehillä että naisilla.

- Virtsankarkailun pelko, pelkkä mahdollisuus tai ajatus siitä, että yhdynnässä virtsaa ehkä karkaa, riittää aiheuttamaan huolta ja jännitystä ja sitä kautta haluttomuutta. Haluttomuus lienee tavallisin seksuaalisuuteen liittyvä ongelma virtsankarkailupotilailla, kuten muillakin, toteaa erikoislääkäri Tarjanne.

Virtsankarkailu voi siis johtaa intiimien tilanteiden välttelemiseen. Ja kun kumppanille ei tohdita kertoa, on oravanpyörä valmis.

Karkailu on yleistä

Virtsankarkailu on yleistä: 25-60 vuotiaista naisista noin viidenneksellä on virtsankarkailua. Tässä ikäryhmässä ponnistustilanteissa tapahtuva karkaaminen on tavallisin virtsankarkailun muoto. Yli 70-vuotiaista noin puolet sekä miehistä että naisista kärsii virtsankarkailusta. Iän myötä yliaktiiviseen rakkoon liittyvät vaivat yleistyvät.

Yliaktiivinen rakko on oireyhtymä, johon liittyy äkillinen ja voimakas virtsaamistarve. Suomessa on noin 350 000 yliaktiivisen rakosta kärsivää ihmistä.

Ponnistusinkontinenssista on kyse silloin, kun virtsaa karkaa ponnistuksen yhteydessä, kuten liikunnan yhteydessä tai taakkoja nostellessa. Myös yskiminen, aivastus tai nauraminen voi päästää pissaa karkuun. Ponnistusinkontinenssia esiintyy herkimmin naisilla, joilla lantionpohjan lihakset ovat heikentyneet. Esimerkiksi raskaudet, ylipaino ja ikääntyminen heikentävät lantionpohjan lihaksistoa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.