IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Coitus interruptus

Varhaisimpia ehkäisykeinoja on yhä edelleenkin käytössä oleva yhdynnän keskeytys (coitus interruptus). Tällöin mies keskeyttää yhdynnän juuri ennen siemensyöksyä ja laukeaa emättimen ulkopuolelle. Yhdyntä voidaan keskeyttää myös ilman ejakulaatiota, jolloin siitä käytetään nimitystä abruptio copulae ante seminationen tai copula sine effusione seminis.

Keskeytetty yhdyntä löytyy ehkäisykeinona jo Raamatusta. Keskeytetty yhdyntä ei kuitenkaan ole ollut miehelle hyväksi. Kuolemaa se ei toki aiheuttanut, mutta joukon mahdollisia sairauksia. Lääkäri Max Marcusen kirjoitti vuonna 1927, että keskeytetty yhdyntä on sangen huomattava syy miehen heikkouteen ja neuroottisiin häiriöihin. Myös itse Sigmund Freud oli vakuuttunut siitä, että 75 prosenttia kaikista seksuaalineurooseista johtui keskeytetystä yhdynnästä. Saksalainen erikoislääkäri Fritz Kahn kirjoitti vuonna 1946 kirjassaan Sukupuolielämämme (Maapallo), että säännöllisesti harjoitettu coitus interruptus aiheuttaa miehelle päänkivistystä, nopeaa väsymistä, ärtyneisyyttä, herkkyyttä äänien suhteen, huimausta, selkäkipua, säärien väsymistä, vatsahäiriöitä, unihäiriöitä sekä sydänvikoja. Ilmiöt toki esiintyvät yksitellen.

Miesten ohella myös naiset kärsivät 1900-luvun alkupuolen seksuaalisuutta käsittelevien kirjojen mukaan keskeytetystä yhdynnästä. 50 prosentilla naisista oli joitakin seksuaalihäiriöitä, jotka aiheutuivat keskeytetystä yhdynnästä. Se saattoi aiheuttaa epäsäännöllistä vuotoa, emättimen limakalvon heikkenemistä, vatsakalvon herkkyyttä lantioseudulla, kipua munasarjoissa, mahdollisia yhdyntäkipuja sekä emättimen kannatinsiteiden paksuuntumista. Nykyisin toki tiedetään, ettei keskeytetty yhdyntä moisia ongelmia aiheuta. Edellinen on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon seksin ympärillä liikkuu ja on liikkunut erilaisia uskomuksia, joille ei löydy mitään totuudenpohjaa.

YK:n vuonna 2001 tekemän tutkimuksen mukaan 6 prosenttia maailman naimisissa olevista naisista käyttää yhä keskeytettyä yhdyntää ehkäisymenetelmänä. Keskeytettyä yhdyntää on kuitenkin pidetty epäluotettavana ehkäisykeinona, koska jo touhutippa saattaa sisältää siittiöitä. Epäluotettava ehkäisymenetelmä se toki on, mutta pääasiassa miehen mielihalujen takia. Touhutippaa raskauksista ei voitane syyttää, kuten kohta tulemme huomaamaan.


Mikä ihmeen touhutippa?

Seksuaalisen kiihottumisen aikana Cowperin rauhaset erittävät kirkasta limaa virtsaputken suulle. Kansankielellä tätä nestettä kutsutaan touhutipaksi. Cowperin rauhaset (myös nimellä bulbouretraalirauhaset) ovat kaksi noin herneenkokoista elintä. Ne sijaitsevat siittimen juuren molemmilla puolilla hiukan eturauhasen alapuolella. Miehen kiihottuessa rauhaset erittävät emäksistä nestettä, joka liukastaa virtsaputken sekä auttaa neutralisoimaan virtsaputken normaalin happamuuden. Se helpottaa siemennesteen kulkua. Tätä laihaa ja lähes väritöntä nestettä voidaan havaita virtsaputken aukolla miehen kiihottumisen aikana ja juuri ennen siemensyöksyä. Suurimmalla osalla miehistä nesteen eritystä kiihottumisen aikana ei välttämättä edes huomaa. Osalla miehistä nesteen eritys voi taas olla hyvinkin voimakasta, jolloin nestettä voi erittyä jopa yksi millilitra. Eritteen määrä riippuu miehen kiihottumisen tasosta.


Siittiöitä vai ei?

Likipitäen kaikissa seksuaalisuutta käsittelevissä kirjossa (paitsi omassani) väitetään, että jo touhutipassa saattaa olla siittiöitä ja touhutipasta voi tulla raskaaksi. Kukaan ei tiedä, mistä moinen väite on alkujaan peräsin ja kuka sen on ensimmäisenä tuonut julki. On hyvin luultavaa, että kyseessä on vanha väittämä ajoilta, jolloin ehkäisy on ollut vielä lapsenkengissä. Varmaa on, että sen on lausunut syvällä rintaäänellä joku merkittävä henkilö, jolloin asia on hyväksytty totena ilman vastaväitteitä. Väittämä on sitten siirtynyt yleisenä totuutena sukupolvelta toiselle.

Israelilaiset tutkijat Zvi Zukerman, David B. Weiss ja Raoul Orvieto päättivät vihdoin tutkia, onko moisessa väitteessä mitään perää, koska yhtään tutkimusta aiheen tiimoilta ei ole koskaan tehty. Tutkimukseen osallistui 12 miestä, joista kolmella esiintyy erittäin voimakasta Cowperin rauhasten erittämän liman eritystä. Viisi miehistä kärsii nopeasta siemensyöksystä ja neljällä koehenkilöistä on niin sanotusti normaali seksuaalireaktio. Ryhmä oli toki pieni, mutta edusti hyvin erilaisia miestyyppejä. Tutkimuksessa analysoitiin jokaisen miehet kiihottumisen aikana erittämä neste, eikä mikään niistä sisältänyt siittiöitä!

Edellä mainittujen tutkijoiden mukaan syy siihen, miksi jotkut saattavat tulla raskaaksi keskeytetyn yhdynnän seurauksena johtuu siitä, että penis vedetään ejakulaation kynnyksellä liian myöhään pois emättimestä. Mies on siis ollut jo saamassa siemensyksyn, kun hän on vetänyt siittimen ulos emättimestä. Ei tarvita kuin muutama siimahäntä uiskentelemaan emättimen suuaukolle, niin raskaus on mahdollinen. Touhutippaa raskaudesta on kuitenkin turha mennä syyttämään. Kyllä se syy on miehen, joka on halunnut nauttia seksistä viimeiseen vetoon saakka, raaskimatta kuitenkaan ostaa kondomia. MUISTA SIIS KÄYTTÄÄ KUMIA, NIIN EI TULE IKÄVIÄ YLLÄTYKSIÄ!

Lähde: Zvi Zukerman, David B. Weiss and Raoul Orvieto (2003). Does Preejaculatory Penile Secretion Originating from Cowper's Gland Contain Sperm? Journal of Assisted Reproduction and Genetics.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.