IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Miehen vaihdevuodet eli andropaussiSunnuntai 14.10.2007 14:53

Siirtymät ikäkausista toisiin saattavat joillakin ihmisillä tapahtua kasvukipujen saattelemana. Keski-iän henkisen muutosvaiheen aikana mies pohtii usein sukupuolisuuttaan ja seksuaalisuuttaan. Näihin pohdintoihin voivat antaa oman lisänsä esim. työpaineet, elimelliset sairaudet, kuten sydän- ja verisuonisairaudet tai tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, jotka kaikki saattavat olla vaikuttamassa miehen seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen. Ikääntyminen vaikuttaa myös hormonaaliseen toimintaamme. Eräs hormonaalisen toiminnan ikääntymiseen liitetyistä ilmiöistä on nk. miesten vaihdevuodet eli andropaussi (vrt. menopaussi naisilla). Tämä testosteroni-hormonin vähenemisestä johtuva tila vaikuttaa mm. miehen ruumiin toimintoihin ja psyykeen. Testosteronitasot onkin hyvä tarkistuttaa, mikäli miehellä esiintyy mm. mielialan laskua, ärtyisyyttä, pitkäaikaista väsymystä, aaltoina ilmenevää hikoilua, virtsaamisongelmia ja libidon sekä potenssin heikkenemistä. Testosteronin eritys voi vähentyä myös mm. ylipainon, runsaan tupakoinnin ja alkoholin käytön seurauksena. Toisaalta ikääntymisen myötä ruumis luonnollisestikin vanhenee ja monet mainituista muutoksista ovat näin myös luonnollisia, eikä niiden hoitaminen lääkevalmistein ole suinkaan aina välttämätöntä. Niinpä nämä muutokset voivat olla monelle miehelle sekä vaikea että vapauttava kokemus omaa sukupuolikokemustaan vastaavaan elämään myös seksuaalisuuden osa-alueella.

Vaihdevuosien sijaan tulisi kuitenkin puhua ennemminkin vuosikymmenistä, sillä testosteronitasot laskevat hitaasti: iän myötä. Tutkimuksen mukaan (Vermeulen, 2001) 75v miehen keskimääräinen kokonaistestosteroni -taso on 2/3 20–30 -vuotiaan miehen kokonaistestosteronitasosta. Vapaan testosteronin osuus ikääntyvällä miehellä on puolestaan keskimäärin vain 40 % nuoren miehen vapaan testosteronin tasosta. Ensimmäinen askel todetussa testosteronitasojen vajeessa olisikin lopettaa tupakointi ja liiallinen alkoholin käyttö sekä tarvittaessa laihduttaa. Ylirasitusta ja kiirettä tulisi myös mahdollisuuksien mukaan välttää. Seksuaalitoimintoja edistää mainittujen elintapojen muutosten lisäksi myös hyvä yleiskunto ja säännöllinen liikunta.

Hormonikorvaushoidon on havaittu vaikuttavan edullisesti mainitun vapaan testosteronitason alhaisen määrän tapauksissa. Hoidon on havaittu edistävän mm. libidoa, myönteistä mielialaa, energian tunnetta, yleistä hyvinvoinnin kokemista ja joitakin kognitiivisia toimintoja. Testosteroni-lääkitys parantaa myös kudosten insuliini-herkkyyttä ja vähentää LDL-kolesterolin osuutta veren kokonaiskolesterolipitoisuudessa sekä vaikuttaa elimistön rasvakudokseen vähentäen sitä erityisesti sisäelinten ympäriltä.

Hormonikorvaushoidon käytön sopivuutta tulee arvioida yksilöllisesti, mikäli miehellä on jokin eturauhassairaus. Tietyissä harvinaisissa veren koostumukseen, ylipainoon liittyvissä liitännäissairauksissa sekä joissakin harvinaisissa syövän muodoissa testosteroni-korvaushoito ei tule kysymykseen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.