IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Ylipainoisuus liittyy naisilla ainakin kymmenen eri syöpätyypin riskiin, käy ilmi tuoreesta brittitutkimuksesta. Tutkimukseen osallistui yli miljoona 50-64-vuotiasta naista, joista 45 000 sairastui ja 17 000 kuoli syöpään 5-7 vuoden seurannan aikana.

Tulosten perusteella lihavuus liittyy suurentuneeseen rintasyövän, kohdun limakalvon syövän, ruokatorven adenokarsinoomien, munuaissyövän, leukemian, munasarjasyövän, multippelin myelooman eli pahanlaatuisen luuydinkasvaimen, haimasyövän, non-Hodgkin-lymfooman ja vaihdevuodet ohittaneilla myös suolisyövän riskiin. Lihavuus lisäsi myös syövistä johtuvia kuolemia.

Tutkijat arvioivat, että ylipaino voi selittää noin 5 prosenttia vaihdevuodet ylittäneiden brittinaisten syövistä, mikä tarkoittaa vuosittain noin 6 000 syöpää. Kohdun limakalvon syövistä ja ruokatorven adenokarsinoomista lihavuus saattaa selittää jopa puolet.

Monet yllämainituista syöpätyypeistä, kuten rinta- ja munuaissyöpä, on liitetty ylipainoisuuteen ennenkin, mutta joukossa on myös uusia havaintoja.

Vaihdevuodet vaikuttivat paljon ylipainon ja syövän väliseen yhteyteen, mikä havaittiin erityisen selvästi suolisyövän, rintasyövän ja kohdun limakalvon syövän kohdalla. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, ettei liikakilojen vaikutus rajoitu vain hormonaalisiin syöpiin.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.