IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Kolajuoma ei helli naisen luustoaLauantai 29.12.2007 12:34

Tutkijoilla on huonoja uutisia kolajuoman ystävälle: ahkera kolan siemailu saattaa aiheuttaa luuston heikkenemistä ja osteoporoosia. Varoitus koskee tosin vain naisia, joilla kolajuoman nauttimisen todettiin alentavan luuston mineraalitiheyttä. Vastikään julkaistussa amerikkalais-japanilaisessa tutkimuksessa oli mukana yli 2500 koehenkilöä.



Päivittäinen kolajuomien käyttö alensi naisten luuntiheyttä keskimäärin 4 %, joka tutkijoiden mukaan merkitsee jo huomattavaa luuston heikentymistä. Tutkimuksessa otettiin huomioon monia luuston tilaan vaikuttavia tekijöitä kuten koehenkilöiden ikä, vaihdevuodet, kalsiumin ja D-vitamiinin saanti, liikunnan harrastaminen, tupakointi ja alkoholin käyttö. Näillä ei ollut vaikutusta tuloksiin. Myöskään muiden hiilihappojuomien käytöllä ei näyttänyt olevan vaikutusta luuntiheyteen.



Mikä sitten tekee kolajuomasta luuston vihollisen? Tutkijoilla on kaksi ehdokasta: kofeiini ja fosforihappo. Koska kofeiinitonta kolajuomaa käyttävillä naisilla havaittiin myös jonkun verran alentunut luuntiheys, ei kofeiinia ainakaan yksin voida pitää syyllisenä. Fosforihapon taas ajatellaan kuluttavan elimistön kalsiumvarastoja happamuutensa vuoksi, mutta tieteellinen näyttö on vielä riittämätöntä.



Jatkotutkimuksia odottelevan kolajuoman ystävän kannattanee korvata ainakin osa suosikkijuomastaan vedellä tai luustoa varmasti hellivällä maidolla.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.