IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Maailmanlaajuinen lihavuusepidemia voi jatkossa näkyä myös monien syöpien yleistymisenä. Ruokavalion ja eri syöpien suhdetta tarkastelevan katsauksen mukaan tällaisia syöpiä ovat rinta-, munuais- ja ruokatorven syöpä sekä paksu- ja peräsuolen ja kohdunkaulan syövät. Tutkimusten mukaan rintasyövän riski on jopa puolet suurempi vaihdevuodet ylittäneillä ylipainoisilla naisilla. Tämä johtuu luultavasti lisääntyneestä naishormonista. Riski sairastua kohdun limakalvon syöpään on puolestaan kolme kertaa suurempi liikalihavilla naisilla kuin normaalipainoisilla. Kohonnut riski liittyy luultavasti rintasyövän tavoin naishormoneihin, mutta riski ei rajoitu vain vaihdevuodet ylittäneisiin.

Ylipainoisuus on ainoa tunnettu paksu- ja peräsuolisyövän ruokavalioon liittyvä riskitekijä, mutta myös runsaasti lihaa sisältävä ruokavalio voi lisätä riskiä. Toisaalta kasvissyöjät kuolevat tautiin yhtä usein kuin lihansyöjät. Lihavilla on myös todettu suurempi riski sairastua munuaissyöpään, jota ahkera lihan ja maitotuotteiden syöminen voi lisätä. Katsauksen koonneet tutkijat muistuttavat, että syöpien sairastumisriskien ja ruokavalion yhteyksistä on vain vähän varmaa tietoa. Etenkin ruokavalion syöpää ehkäisevät vaikutukset ovat epäselviä. Lieneekin parasta noudattaa kaikin tavoin terveellisiä elämäntapoja: Liikkua paljon, syödä monipuolisesti, lopettaa tupakointi ja vähentää alkoholin käyttöä. Samat neuvot pätevät melkein vaivaan kuin vaivaan.

Ruokavaliolla ja syövällä on selvä yhteys toisiinsa. Esimerkiksi Japanissa kuitupitoisen ruoan käytön väheneminen liittyy viisinkertaiseksi nousseeseen paksusuolen syövän ilmaantumiseen. Selvän syy-seuraus-yhteyden osoittaminen, tai syövän ehkäisy dieetillä on kuitenkin monimutkaista ja vaikeaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n arvioiden mukaan lihavuus ja vähäinen liikunta ovat syynä jopa kolmasosaan edellä mainittujen syöpien esiintymisessä. Asian merkittävyyttä kuvastaa arvio, jonka mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa lihavuus aiheuttaa 300 000 ylimääräistä syöpäkuolemaa vuosittain. Vain tupakanpolton vaikutus syöpäriskin lisääjänä ylittää tämän luvun.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.