IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Lääkärin vaitiolovelvollisuutta ei teinityttöjen ehkäisyn osalta kannata jatkossakaan poistaa, tai vaarana on teiniraskauksien, aborttien ja seksitautien lisääntyminen, toteavat amerikkalaistutkijat. Yhdysvalloissa on esitetty, että vanhempien tulisi tietää teini-ikäisen tyttären e-pillerien tai kierukan käytöstä, jotta vanhemmat voisivat opastaa lapsiaan seksiin liittyvissä terveysasioissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet teineistä ilmoittaa kuitenkin, että ei hankkisi lääkäriltä ehkäisyreseptiä tai ainakin viivyttäisi lääkäriin menoa, jos vanhemmille ilmoitettaisiin asiasta. Lisäksi monet tytöt ilmoittivat, etteivät hakeutuisi sukupuolitautitesteihin tai tautien hoitoon yhtä herkästi kuin nykyään, vaikka kyselyssä korostettiin että vanhemmille ilmoitettaisiin vain ehkäisyn hankkimisesta ja seksitauteihin liittyvät käynnit pysyisivät luottamuksellisina. Seksin harrastamista tytöt eivät kuitenkaan lopettaisi, vaan turvautuisivat pillerien ja kierukoiden puutteessa epävarmempiin ehkäisymenetelmiin kuten keskeytettyyn yhdyntään. Toisin kuin lakimuutoksen kannattajat ovat väittäneet, vanhemmille kertominen ei siis tutkimuksen mukaan lisäisi kondomin käyttöä. Lääkärijärjestöt ovat vastustaneet ehdotuksia, joiden mukaan ehkäisyreseptejä voitaisiin antaa nuorille vain vanhempien suostumuksella.

Tutkimuksessa oli mukana noin 1200 alle 18-vuotiasta wisconsinilaista tyttöä, jotka olivat käyneet perheneuvontaklinikalla. Tyttöjen suhtautumista vanhemmille tiedottamiseen selvitettiin kyselyllä. Asuinpaikka tai etninen tausta eivät vaikuttaneet tyttöjen suhtautumiseen.

Alaikäisellä on Suomessa oikeus ikä-, kypsyys- ja riskitekijät huomioiden kieltää potilastietojensa antaminen muille kuin terveydenhuollon ammattihenkilöille ja viranomaisille. Lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen arvioi ja ratkaisee hoitoon liittyvät kysymykset selvitettyään lapsen mielipiteen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.