IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Euroopan komission lääkevalmistelautakunta on myöntänyt myyntiluvan uudelle lääkkeelle (Forsteo), joka on ensimmäinen luuta muodostava lääkevalmiste vaihdevuodet ohittaneiden naisten osteoporoosin hoitoon. Lääkkeen teho perustuu teriparatidi-nimisen lisäkilpirauhashormonin johdoksen kykyyn stimuloida luuta muodostavia osteoblasteja ja lisätä mm. kalsiumin imeytymistä suolistosta. Lääkkeen on todettu vähentävän nikamien murtumia, mutta ei lonkan murtumia.

Lääkkeen kliinisiin tutkimuksiin on osallistunut 1 637 naista ja 437 miestä. Satunnaistetuissa tutkimuksissa on määritetty teriparatidin tehoa ja turvallisuutta. Tutkimukset osoittivat, että lumelääkkeeseen verrattuna Forsteo vähensi uusien selkänikamamurtuminen riskiä 65 prosenttia ja murtumien toistumisen riskiä 77 prosenttia.

Lääkettä annostellaan 20 mikrogrammaa vuorokaudessa pistoksena ihon alle reiteen tai vatsaan 18 kuukauden ajan. Hoidon haittavaikutuksina voi joillakin potilailla esiintyä pahoinvointia, jalkakramppeja, päänsärkyä tai huimausta.

Lääkkeen on kehittänyt kansainvälinen lääkealan yritys Lilly, jonka Euroopan toimintojen johtaja Richard Pilnik toteaa uuden lääkkeen poikkeavan vanhoista siinä, että se muodostaa uutta luuta, kun sen sijaan muut hoitovaihtoehdot ainoastaan hidastavat tai pysäyttävät luun haurastumista. Pilnik sanoo Forsteon tarjoavan uuden vaihtoehdon niille potilaille, joilla on suurin murtumariski. Yhtiö uskoo lääkkeen tulevan markkinoille kaikissa EU-jäsenmaissa seuraavien 12 kuukauden kuluessa maakohtaisista korvattavuuspäätöksistä riippuen.

Osteoporoosi on yleistyvä sairaus, joka vaikuttaa yli 150 miljoonan ihmisen elämään ympäri maailman. Joka kolmas vaihdevuodet ohittanut nainen altistuu osteoporoosille. Väestön kasvun ja ikääntymisen takia siitä on tulossa yhä merkittävämpi sairaus ja kuolemien aiheuttaja. Tutkimusten mukaan osteoporoosi saattaa edetä hyvinkin nopeasti ensimmäisen murtuman jälkeen. Uusiutuvien selkänikamamurtumien lisääntyminen aiheuttaa kipua, pituuden lyhenemistä, epämuodostumia, toiminnallisia rajoitteita ja elämän laadun heikkenemistä. On laskettu, että Euroopan unionin alueella osteoporoosi aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain 4,8 miljardin euron sairaalahoitokustannukset.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.