IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Kun seksi ei sujuTorstai 07.02.2008 09:15

Seksiongelmista puhuttaessa tulevat ensimmäisenä mieleen toiminnalliset häiriöt, miehillä erektio-ongelmat ja naisilla orgasminsaantivaikeudet. Yhdeksi keskeisimmistä seksiongelmista on kuitenkin viime vuosina noussut haluttomuus.

Haluttomuus voi johtua monista syistä. Haluttomuutta aiheuttavat muun muassa seksielämän rutinoituminen ja puhumattomat asiat pariskunnan välillä. Ilon seksistä vievät monesti myös suorituspaineet.

seksuaalielämässä on myös aina hiljaisia kausia. Lapsen syntymä, työstressi ja vaikkapa terveydelliset ongelmat saattavat aiheuttaa tilapäistä haluttomuutta ja kyvyttömyyttä. Näistä lyhyistä hiljaisista kausista ei tulisi tehdä suotta ongelmaa. Vasta, kun tilanne on jatkunut pidemmän aikaa, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota.

Miesten haluttomuus

Haluttomuus ei ole vain naisten ongelma. Myös miesten haluttomuus on noussut viime aikoina entistä enemmän esiin. Koskisen mukaan tämä johtuu kulttuurisesta muutoksesta. Naisen on nykyään sallittua olla haluava ja toimiva seksisubjekti. Tasa-arvoisuus on tuonut yksilölliset erot seksuaalisuudessa entistä selvemmin esiin. Miehet eivät aina ole naisia seksuaalisempia, vaan nainen saattaa olla mieskumppaniaan halukkaampi. Seksuaalisen ruokahalun epätasapaino onkin yksi pitkän parisuhteen haasteista: miten ratkaista se, että toinen haluaa enemmän seksiä kuin toinen?

Pitkää parisuhdetta koettelee usein myös seksielämän rutinoituminen. Seksielämä näivettyy, kun seksistä tulee liian ennalta-arvattavaa ja yllätyksetöntä. Ihmiset kaipaavat kuitenkin elämässään vaihtelevuutta ja yllätyksiäkin. Pitkässä parisuhteessa tulisikin pyrkiä siihen, että kumpikin toisi seksiin jotakin uutta. Koskinen muistuttaa myös, ettei ongelma ole yleensä vain seksielämän alueella vaan suhteessa muutenkin. Seksin alueella ongelmat vain tulevat selvemmin ja nopeammin esiin.
Vastaanotolle tulleet pariskunnat sanovat usein aluksi, että muuten menee hyvin, mutta seksi takkuaa. Pariskunnan kanssa keskusteltaessa käy kuitenkin yleensä ilmi, että suhteessa mättää muukin kuin seksi.


Hampaankolot puhtaiksi

Seksin toimimattomuus heijastaa usein sitä, että parin välinen vuorovaikutus ei ole enää suoraa ja avointa. Tukkeumia parin väliseen vuorovaikutukseen aiheuttavat tukahdetut vihantunteet ja puhumattomat pettymykset. Toinen osapuoli saattaa olla pettynyt toiseen tai jostakin syystä vihainen tälle. Kyseessä olevat asiat saattavat olla pieniä, mutta kun vihaa tai pettymystä aiheuttavia asioita kerääntyy tarpeeksi hampaankoloon, pariskunta etääntyy toisistaan. Mielessä tapahtuva etääntyminen aiheuttaa myös seksuaalista etääntymistä. Seksi ei tunnu hyvältä, koska toinen ei enää tunnu läheiseltä eikä turvalliselta.

Ihmiset tiedostavat usein myös nämä muut asiat, mutta eivät näe niiden yhteyttä seksiin. Pikku asioiden yläpuolelle nouseminen tuntuu jalolta teolta ja siksi pieniä jäyniä pidetäänkin sisällä. Pitkässä parisuhteessa jatkuva "nieleskely" kääntyy kuitenkin suhdetta vastaan.
Hampaankolot kannattaisikin pitää puhtaana ja räksyttää mieluummin liikaa kuin liian vähän, mutta muistuttaa, että myönteinen vuorovaikutus on aivan yhtä tärkeää. Myös positiivista palautetta tulisi antaa silloin, kun siihen on aihetta.

Tärkeää olisi myös tuoda omat seksuaaliset toiveensa esiin. Kumppaniltaan ei voi odottaa, että tämä tietäisi, mikä juuri minulle tuottaa mielihyvää.


Irti suorituspaineista!

Suorituskeskeisyys haittaa seksiä ja myös naiset, etenkin nuoret, kärsivät nykyään suorituspaineista seksissä. Suorittaminen on kuitenkin seksin luonteen vastaista, koska seksissä on kyse tunteista ja kokemisesta.
Suoritusajattelu tuo seksiin näytösluonteisuuden. Ihminen alkaa tarkkailla itseään ikään kuin ulkopuolelta, jolloin hän irtautuu itsestään ja omasta kokemuksestaan. Seksuaalinen fiilis katoaa. Seksin tulisi olla itsessään päämäärä, ei sen, että siitä suoriutuu mahdollisimman tyylipuhtaasti.


Kuinka puhua ongelmista kumppanin kanssa?

Seksuaalisista ongelmista puhuminen on usein vaikeaa, koska siinä liikutaan niin herkällä alueella. Tässä muutama vinkki, miten lähestyä aihetta niin, ettei tulisi loukanneeksi toista ainakaan tahallaan.



Puhu itsestäsi, omista kokemuksistasi ja omista tunteistasi. "Minusta tuntuu..."

Vältä arvostelemasta toista. Älä käytä lauseita "sinä teet aina näin" tai "sä et koskaan ".

Ilmaise omia toiveitasi ja halujasi. Mitä seksuaalisia toiveita sinulla on?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.