IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

SukupuolitauditPerjantai 08.02.2008 09:35

Yhteensä Suomessa todetaan vuosittain noin 30 000-40000 uutta sukupuolitautitartuntaa. Miehillä sukupuolitaudit ovat olleet jonkin verran yleisempiä kuin naisilla.

Aikaisemmin suurin osa sukupuolitaudeista oli bakteerien aiheuttamia, nyt jylläävät virusten aiheuttamat taudit. Virustauteihin ei ole parantavaa hoitoa.


Varsinkin klamydiatartunnat ovat yleistyneet. On hyvä tietää, miten sukupuolitaudit tarttuvat, minkälaisia oireita ne aiheuttavat ja mistä voi hakea apua, jos epäilee tartuntaa. Monet sukupuolitaudit voivat hoitamattomina aiheuttaa vakavia jälkiseurauksia, esim. lapsettomuutta ja kohdunulkoisia raskauksia. Tämän vuoksi hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa. Taudin edelleen leviämisen ehkäisemiseksi myös partnerin/partnereiden hoitaminen on tärkeää.

HIV

HI-viruksen aiheuttama infektio on hitaasti etenevä, pitkään oireettomana pysyvä tauti, joka myöhäisvaiheessa ilmenee tyypillisenä immuunipuutostilana, AIDSina (acquired immune deficiencysyndrome).

HIV on virus, joka tuhoaa veren valkosoluja. Ajan myötä puolustuskyvyn laskiessa potilas sairastuu erilaisiin muihin infektiotauteihin, ja nämä johtavat myös lopulta potilaan menehtymiseen. Moniin muihin viruksiin verrattuna HIV tarttuu heikosti. Se ei tartu kosketuksesta, halaamisesta, suukottelusta, kättelystä. Se ei myöskään tartu astioiden, ruuan tai juoman välityksellä eikä sitä voi saada yleisistä saunoista, vessoista tai uimahalleista.

Oireet
Noin 50 %:lle HIV-tartunnan saaneista kehittyy 1-8 viikon kuluessa ns. ensioireisto, joka muistuttaa tavallista flunssaa: nielukipua, yskää, päänsärkyä, lihaskipuja, ripulia ja yöhikoilua. Oireilu kestää muutamasta päivästä pariin kuukauteen. Tämän jälkeen seuraa useita vuosiakin kestävä oireeton jakso, kunnes osittain erikoisiakin tauteja ja infektioita alkaa ilmentyä. Toinen puoli ihmisistä ei siis saa tartunnasta mitään oireita ja he kantavat virusta tietämättään!

Varman tiedon HIV-tartunnasta antaa vain vasta-ainetesti. Mene testiin, jos vähänkin epäilet tartuntaa!


B-HEPATIITTI

Hepatiittia eli maksatulehdusta aiheuttavia viruksia on useita. Näistä hepatiitti B -virus on tärkein seksikontaktissa leviävä tyyppi. Maailmassa on yli 200 miljoonaa hepatiitti B -viruksen kantajaa. Noin joka kolmas tartunnan saanut saa myös oireita.

Oireet
Alussa oireina ovat kuume, pahoinvointi, lihassärky, ruokahaluttomuus ja ripuli. Myöhemmin virtsa voi muuttua tummaksi ja iho sekä silmänvalkuaiset keltaisiksi. Useimmiten tauti paranee itsestäänkin muutaman viikon kuluessa. Osa tartunnan saaneista jää viruksen kroonisiksi kantajiksi, joille saattaa kehittyä pitkittynyt maksatulehdus ja maksakirroosi. Hepatiitti B -viruksen kantajuus on myös maksasyövän riskitekijä. Tartunnan jälkeenkin taudin kehittyminen on useimmiten ehkäistävissä käyttämällä virus-vasta-aineita ja aloittamalla samalla rokotusohjelma.


KLAMYDIA

Klamydia on solunsisäinen, bakteerinkaltainen mikrobi, joka aiheuttaa tulehduksia. Suomessa ilmoitetaan vuosittain noin 11 000 - 13 000 klamydiatapausta.

Oireet alkavat tavallisimmin 1 - 3 viikon kuluttua tartunnasta. Ne voivat alkaa kuitenkin paljon myöhemminkin, tai tauti voi olla täysin oireeton. Klamydia tarttuu ainoastaan yhdynnässä. Tosin myös synnytyksen aikana vastasyntynyt voi saada tartunnan, mikäli äidillä on hoitamaton klamydiainfektio.

Naisilla suurin osa klamydiatapauksista on täysin oireettomia. Oireina voi kuitenkin olla alavatsakipua, limaista tai limaismärkäistä vuotoa, kirvelyä virtsatessa tai tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. Hoitamattomana tällaisesta tulehduksesta voi olla seurauksena lapsettomuutta tai kohdunulkoisia raskauksia.

Miehillä klamydia aiheuttaa virtsaputken tulehduksen, jonka oireita ovat vaaleanharmaa erite virtsaputkesta ja kirvely virtsatessa. Klamydiainfektio voi levitessään aiheuttaa mahdollisesti steriliteettiä.

Hoito
Klamydiatulehdus hoidetaan 10-14 vrk:n antibioottikuurilla. Hoidon aikana tulee välttää yhdyntöjä. Sukupuolikumppani tulee hoitaa samanaikaisesti, vaikka hänellä ei olisi oireita.

KONDYLOOMA

Kondylooma on virustauti, joka tyypillisesti aiheuttaa syylämäisen kasvaimen sukuelinten alueella. Syyliä voi olla yksi tai hyvinkin monta samanaikaisesti. Visvasyylää esiintyy eniten nuorilla naisilla. Syylät sinällään ovat varsin oireettomia, mutta kondylooma tulee kuitenkin hoitaa tehokkaasti, koska se on merkittävä kohdunkaulansyövän riskitekijä.

Hoito
Vaihtoehtoina on tilanteesta riippuen podofylliini-penslaus, jäädytys- eli kryo-hoito tai laserhoito. Naisilla seurannassa käytetään apuna Papa-näytteiden ottoa.

KUPPA

Kuppa oli penisilliinin keksimiseen asti hyvin yleinen tauti. Kupan lisääntyminen liittyy lähinnä HIV-epidemiaan ja huumeiden käytön yleistymiseen. Kuppa tarttuu sukupuoliyhteydessä ja myös äidistä sikiöön.

Oireet
Kupan itämisaika on 3-4 viikkoa. Ensimmäisessä vaiheessa tartunta-alueelle syntyy kova, aristamaton haavauma. Myöhemmin oireita voi esiintyä eri puolilta kehoa, esim. kuumeilua, pahoinvointia, ihottumaa ja hiustenlähtöä. Kuppa voi vielä hyvinkin pitkän ajan kuluttua tartunnasta aiheuttaa sydän- ja keskushermostoperäisiä oireita. Kuppatauti ja HIV-tartunta ovat yhteydessä toisiinsa, sillä sukupuolielinten alueella olevat haavaumat altistavat HIV-tartunnalle. HIV-positiivisella kuppa etenee nopeammin ja aiheuttaa vakavia vaurioita.

Hoito
Penisilliinikuuri, sitä annetaan tartunnan saaneelle pistoksina 12 vuorokauden ajan. Jälkiseuranta tehdään verikokein.


SUKUELINHERPES

Oireet
Herpeksen itämisaika on 4-7 päivää, minkä jälkeen ilmaantuu rakkuloita: miehillä siittimen päähän ja naisilla kohdunkaulaan tai emättimeen. Rakkulat haavautuvat melko nopeasti ja ne ovat varsin kivuliaita. Muita tyypillisiä oireita ovat kuumeilu, huonovointisuus ja virtsavaivat. Herpeksen ensi-infektio on usein kuitenkin oireeton tai vähäoireinen.

Sukuelinherpekselle, kuten huuliherpeksellekin, on tyypillistä uusiutuminen vaihtelevin väliajoin. Ensi-infektion jälkeen virus on jäänyt piileskelemään tiettyihin hermosolmukkeisiin, joista se sitten aika ajoin vaeltaa takaisin iholle ja limakalvoille aiheuttamaan näkyvää tautia.

Hoito
Sekä ensi- että uusintainfektion oireita voidaan tehokkaasti lievittää lääkehoidolla. Tyypillisesti uusintainfektiot ovat oireiltaan lievempiä kuin ensi-infektio. Lääkehoitoa voidaan käyttää myös ehkäisemään uusintainfektioita, mikäli niitä tulee usein ja ne ovat voimakasoireisia.

TIPPURI

Tartunnan voi saada lähes yksinomaan sukupuolikontaktissa. Herkemmin tauti tarttuu miehestä naiseen. Myös vastasyntynyt voi saada tartunnan synnytyksen yhteydessä äidin synnytysteistä. Suomessa tippuri on vähentynyt selvästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Uusia tapauksia tavataan vuosittain muutama sata.

Oireet
Tippurin itämisaika on 2-5 päivää, jonka jälkeen miehille ilmaantuu tyypillisesti tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, kirvelyä ja kipua virtsatessa sekä märkäistä vuotoa virtsaputkesta. Naisilla oireet ilmaantuvat myöhemmin kuin miehillä. Oireina on yleensä virtsavaivoja, alavatsakipuja ja lisääntynyt valkovuoto. Naisilla tippuri voi nousta synnytyskanavassa ylöspäin aiheuttamaan voimakasoireista munanjohtimien tulehdusta. Harvinaisempia komplikaatioita molemmilla ovat gonokokkiyleistulehdus, niveltulehdus ja aivokalvontulehdus.

Hoito
Tippuri hoidetaan antibiooteilla, yleensä yhdellä suurella kerta-annoksella suun kautta tai injektiona. Mikäli on merkkejä lisätaudeista (munasarjatulehdus, lisäkivestulehdus, nielutippuri), annetaan pidempi antibioottihoito. Jälkitarkastus on viikko hoidon jälkeen. Yhdyntää tulee välttää siihen asti.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.