IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Ruotsi: transvestisuus ei ole sairausMaanantai 10.11.2008 15:01

Ruotsin terveysviranomaiset aikovat poistaa transvetismin, fetisismin ja sadomasokismin pois maan viralliselta sairausluokituslistalta.

Ruotsin sosiaalihallituksen mukaan näiden seksuaalisten suuntautumisien ja sukupuoli-identiteettien luokitteleminen sairaudeksi voi lisätä ennakkoluuloja yhteiskunnassa. Homoseksuaalit ja transgenderit aktivistit olivat tyytyväisiä tämän viikkoiseen päätökseen.

Ruotsin sosiaalihallituksen puheenjohtaja Lars-Erik Holm aikoo nostaa aiheen esiin myös kansainvälisellä tasolla heti, kun maailman terveysjärjestö WHO aloittaa omien luokitustensa uudistusprosessin.

Sellaiset seksuaaliset suuntaukset, jotka ovat lainvastaisia kuten pedofilia jäävät edelleen sairausluokituksen piiriin. Myös transseksuaalisuus, jossa ihminen kokee olevansa väärää sukupuolta, jää sairauksien listalle. Tämä siksi, että sukupuolenvaihtoleikkauksia voitaisiin tehdä jatkossakin.

Suomessa transvetismi kuuluu WHO suositusten mukaisesti edelleen seksuaalisten käyttäytymishäiriöiden joukkoon.

Mitä on transvestisuus?
Transvestisuudella tarkoitetaan eläytymistä (esim. pukeutumisen avulla) vastakkaiseen sukupuoleen, kuin mikä ihmisen oma biologinen sukupuoli on.

Transvestiitti voi kokea kokonaisvaltaista rauhan, rentoutumisen ja mielihyvän tunnetta esim. pukeutuessaan miehisenä pidettyihin vaatteisiin. Toiset kokevat tarpeelliseksi eläytyä vastakkaiseen sukupuoleen päivittäin, toiset harvemmin.

Mitä on fetismi?
Fetisismissä koetaan eroottista nautintoa tai voimakasta kokonaisvaltaista mielihyvää fetissin läsnäolosta. Fetissi voi olla periaatteessa mitä tahansa - esine, asia, ominaisuus, suhde, materiaali, ihmisen piirre tai ihmisryhmä... Fetissi herättää voimakkaita kiihottavia mielikuvia, jotka voivat suoraan liittyä eroottisiin fantasioihin.

Mitä on sadomasokismi?
Sadomasokismi on seksuaalinen suuntautuminen, jossa on sekä sadistisia että masokistia piirteitä.

Masokistinen henkilö saa nautintoa joutuessaan alistetuksi, nöyryytetyksi, sidotuksi, pahoinpidellyksi tai joutuessaan kärsimään jollain muulla vastaavalla tavalla.

Sadistinen henkilö saa nautintoa henkisen tai fyysisen kärsimyksen tuottamisesta toiselle osapuolelle.

Termejä käytetään nykyään myös kuvaamaan ei-seksuaalisia luonnetyyppejä.

Aiheesta kirjoittivat Yle ja msn.bc ”Sweden: Transvetism is not a disease”

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.