IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Suuseksi lisää syöpäriskiäKeskiviikko 07.01.2009 11:30

Yhä nuoremmat sairastuvat pään ja kaulan alueen syöpään. Ruotsalaistutkijoiden mukaan muutos on seurausta suuseksin suosiosta.

Yhä nuoremmat ihmiset sairastuvat suuontelon, nielun, kurkunpään, sivuontelon, sylkirauhasten ja huulten alueen syöpään. Yksi syy tähän voi olla HPV eli papilloomavirus, jota löytyy kohdunkaulan syövän taustalta ja joka tarttuu muun muassa suuseksin kautta.

30-40 vuotta sitten pään ja kaulan alueen syöpä oli yleisempää vanhempien, tupakoivien ja runsaasti alkoholia käyttävien miesten keskuudessa. Vain neljäsosa oli saanut syövän HPV:sta.

Karolinska Institutetin tekemän tutkimuksen mukaan tilanne on muuttunut radikaalisti. Nykyään 70 prosenttia syövistä on HPV:n aiheuttamia. Sairastuneiden keski-ikä on laskenut 20 vuodella ja ero sukupuolten välillä on tasoittunut.

Sydsvenskan-lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan muutos on yhteydessä muuttuneisiin seksitapoihin, joihin kuuluu suuseksin lisääntynyt suosio. Riski sairastua kaulan seudun syöpään on kuitenkin pieni.

- Minulla on tapana kehottaa HPV:sta huolestuneita potilaita seuraamaan kohdunkaulassa tapahtuvia solumuutoksia. Se on tärkeämpää, virologian professori Joakim Dillner sanoo.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.