IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä


Silmät kielivät sydän- ja verisuonisairauksista
Torstai 19.3.2009 klo 13.32

Muutaman minuutin sokeutumiskohtaus voi olla varoitus tulevasta aivohalvauksesta.

Näköhäiriöt kertovat usein potilaan verenkierron kehnosta kunnosta. Silmien verkkokalvoilla voi näkyä ennusmerkkejä aivohalvaus- tai sydänveritulppariskistä.

- On tiedetty pitkään, että tupakointi, korkeat verenrasvat, diabetes ja jossakin määrin ylipaino lisäävät myös silmän valtimoverenkierron häiriöiden ja valtimoveritulppien vaaraa, kertoo silmätautiopin professori Tero Kivelä Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Useat yleissairaudet heikentävät verenkiertoelimistön toimintaa ja vaikuttavat myös silmien verenkiertoon. Tämän vuoksi silmälääkäri voi potilaansa silmänpohjan suonista päätellä verenpainetaudin vakavuuden.

- Silmä on ainoa kohta elimistössä, jossa verisuonet näkyvät suoraan.

Verkkokalvon valtimoiden ja laskimoiden läpimitasta voi puolestaan arvioida sepelvaltimotauti- ja sydänveritulppauhkaa. Kivelän mukaan mittaus tuo lisätietoa etenkin naisten sydäninfarktiriskistä.

Näkökyvyn kannalta silmien verenkierron kunto on olennaisessa asemassa. Näköään voi suojella samoilla keinoilla kuin elimistön muutakin verenkiertoa.

- Kaksi näön kannalta tärkeintä asiaa on lopettaa tupakointi tai olla aloittamatta sitä sekä pysyä normaalipainoisena. Tupakoivilla kaihi on kaksi kertaa yleisempää ja silmänpohjan ikärappeumatauti kaksi ja puoli kolme kertaa yleisempää. Tämä viimeksi mainittu on johtava näkövammaisuuden syy Suomessa.

Silmät hälyttävät verenkierron vaivoista

Näköhäiriöt toimivat myös elimistön hälytyssireeneinä. Lyhyet sokeutumiset voivat kertoa siitä, että potilaan verenpaine, -rasva ja sokeriarvot keikkuvat liian korkeissa lukemissa.

- Nimittäin nämä silmän valtimoverenkierron häiriöt johtuvat voittopuolisesti siitä, että sairaasta kaulavaltimosta irtoaa kolesterolikiteitä ja muita pieniä kappaleita. Kun silmä on verenkierrossa lähellä, ne aiheuttavat äkillisiä muutaman minuutin sokeuskohtauksia.

Silmät ja aivot ovat saman verenkierron varrella. Jos kiteitä kulkeutuu silmiin, niitä voi pian mennä aivoihinkin, ja seurauksena on aivohalvaus.

Silmälääkäri näkee kiteet potilaan verkkokalvolla, kun hän tutkii silmän pohjaa. Kivelä toteaakin, että siksi on tärkeää, että neurologi saa tietää tästä löydöstä silmälääkäriltä.

- Jos ei ryhdytä alentamaan verenpainetta ja tarkisteta, että verenrasvat on kunnossa, niin seuraavien viiden vuoden aikana joka neljäs näistä potilaista saa aivohalvauksen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.