IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Osa-aikaisen työskentelyn yleistyminen voisi auttaa pitämään parisuhteita koossa, uskovat Väestöliiton asiantuntijat.

Suomessa lyhyemmän työajan tekeminen on harvinaista verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja moniin muihin Euroopan maihin. Tutkimusten mukaan ainakin pienten lasten vanhemmat työskentelisivät mielellään osa-aikaisina huomattavasti nykyistä useammin.

- Parisuhde on elämässä sellainen voimavara, jota nyt hieman riistetään työelämän palvelukseen, luonnehtii Väestöliiton psykologi Sinikka Kumpula.

Kumpulan mukaan ihmiset ovat parempia työntekijöitä silloin, kun heillä on omasta mielestään tarpeeksi aikaa parisuhteen hoitamiseen. He pystyvät paremmin antamaan täyden työpanoksensa ja ovat luovempia.

Kumpula sanoo, että työmäärää saattaa olla tarpeen suitsia parisuhteen hyväksi esimerkiksi erilaisissa elämän muutosvaiheissa.

- Jotta voi olla läsnä ja vuorovaikutuksessa toisen kanssa, se vaatii aikaa.

Kumpula kertoo, että ihmiset, jotka ovat tehneet ratkaisun töiden vähentämisestä, ovat yleensä olleet hyvin tyytyväisiä päätökseensä.

- Tulotason putoaminen on yksi ongelma. Kuitenkin ne jotka ovat tehneet tämän päätöksen, kertovat, että usein sitten tulee paljon vähemmällä toimeen. Tulee muita arvoja.

Äidit ja isät kiinnostuneita

Väestöliitto selvittää parhaillaan, miten osa-aikaisen työskentelyn ja muiden työajan joustojen mahdollisuuksia voitaisiin lisätä. Työajan joustot perheystävällisellä työpaikalla -hankkeen tarkoituksena on tukea etenkin lapsiperheiden hyvinvointia.

Projektikoordinaattori Anna Kokko kertoo, että tuoreimman, ennen lamaa kerätyn tutkimusaineiston mukaan yli kolmasosa suomalaisista äideistä ja vajaa neljäsosa isistä työskentelisi mielellään osa-aikaisesti. Äideistä osa-aikatöissä on kuitenkin vain 12 prosenttia, isistä kolme prosenttia.

- Tässä on yksi konkreettinen keino, miten vanhempia voisi auttaa jaksamaan, Kokko sanoo.

Kokon mukaan osa-aikaisen työn yleistymistä estävät etenkin taloudelliset syyt ja töiden luonne. Osa-aikaisten työpaikkojen tarjonta on myös vähäistä etenkin aloilla, joilla tällaista työaikakulttuuria ei aiemmin ole ollut.

Tarve olla omana itsenään

Psykoterapeutti Pirjo Tuhkasaaren mukaan tyypillisiä työelämästä tulevia ongelmia ovat muun muassa liiallinen työnteko, epävarmuus työn jatkumisesta ja riittämättömyyden tunne. Vaarana on, että paineet kasataan parisuhteeseen.

- Puolisolta odotetaan paineiden vastaanottamista. Jos kumpikin odottaa, että toinen ottaa tällä tavoin huomioon, syntyy kilpailua ja umpikuja.

Tuhkasaari on työssään huomannut, että työssäkäyvät joutuvat antamaan itsestään työlle yhä enemmän. Ihmiset joutuvat usein todistamaan, että he kelpaavat ja joustamaan yli voimavarojensa.

Hänestä vaikuttaa, että monilta puuttuvat sellaiset suhteet, joissa voisi olla omana itsenään. Tämä johtaa usein masennukseen.

- Jos työ uuvuttaa sillä tavalla liikaa, ettei enää saa yhteyttä itseensä tai toiseen, vauhtia on hidastettava, hän sanoo.

Väestöliitto on kolmen viime vuoden aikana järjestänyt tähän mennessä laajimman paripsykoterapiakoulutuksen, josta valmistuu tällä viikolla parikymmentä paripsykoterapeuttia.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.