IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Riiteleminen on terveen suhteen merkki. Osataanko teillä riidellä oikein?

Onnellinen pari ei korota ääntään toisilleen, saati riitele. Tarua! Riiteleminen on terveen suhteen merkki.

Riitelemistä ei tarvitse varoa, sillä maton alle lakaiseminen on parisuhteelle haitallisempaa kuin asioiden käsittely. Jos ääni asioita käsitellessä nousee, ei siitä ole mitään haittaa.

Riidat ovat oiva paikka tuoda esiin niitä omia tarpeita, jotka eivät ole saaneet tarpeeksi huomiota. Useimmat ristiriidat ratkeavat, kun niistä keskustellaan.

Onnellinen pari kykenee ottamaan esiin kummallekin tärkeät seikat ja tarvittaessa riitelemäänkin niistä. Riiteleminen vie asioita eteenpäin, toisin kuin vaikeneminen, saati mykkäkoulu.

Riita voi korjata suhdetta

Onnellinen pari osaa kohdata erilaisia asioita tavalla, joka luo läheisyyttä suhteeseen. Ei voi elää onnellisena, jollei missään vaiheessa voi tuoda esille itsellensä tärkeitä seikkoja ja omia tarpeitansa sekä tunteitansa.

Riitelemällä voi jopa korjata suhdettansa. Tämä vaatii omien tunteiden avointa ilmaisua - ja voi vaatia "riitelyä". Riitely kannattaa kuitenkin suorittaa rakentavasti, sillä nimenomaan rakentava riitelyllä voi saada paremman parisuhteen.

Rakentavassa riitelyssä on olennaista, että kumpikin osapuoli saa tuoda omat tärkeät asiansa, tunteensa ja tarpeensa esille. Se siis vaatii omien asioiden esilletuonnin lisäksi tarkkaa sekä aktiivista kuuntelemista.

Eipäs se noin ole -riitelyt eivät vie asiaa eteenpäin. Toisen kuunteleminen on kuitenkin paljon parempi polku.

Näe viat myös itsessäsi

Toki on sellaisiakin ristiriitoja, jotka eivät ole ratkaistavissa edes puhdistavalla riidalla. Toisinaan voi olla sellaisia ikuisuusongelmia, jotka eivät kerta kaikkiaan ole ratkaistavissa. Kyse voi olla vaikkapa persoonallisuuteen liittyvistä peruseroista.

Niiden kanssa on vaan opittava elämään. Olette erilaisia tässä asiassa; hyväksykää se. Siitä tosin kannattaa keskustella, mikä vankkumattoman kantanne taustalla on. Miksi asian pitää olla juuri näin?

Moni ei jaksa tehdä tätä, ja eroaa. Kannattaisi kuitenkin pohtia tarkasti, mistä suhteen ongelmat johtuvat. Mitä jos vika on itsessä? Silloinhan löytää samat ongelmat taas edestään uudessakin suhteessa. Kannattaa miettiä mitä taustalla oikeasti on, jos sukista saa monta kertaa viikossa ison riidan. On huomattavasti helpompi syyttää toista kuin nähdä vikaa itsessään.

Kehity paremmaksi riitelijäksi

1 Älä pelkää riitoja. Näe riita mahdollisuutena saada asioihin muutos.

2 Älä syyttele. Unohda lauseet, jota alkavat: Sinä et koskaan... Sinä aina...

3 Suosi lauseita, jotka alkavat: Minun mielestäni... Minusta tuntuu...

4 Vältä arvostelemasta kumppaniasi ja hänen sukuaan tai kavereitaan.

5 Anna toisenkin sanoa sanottavansa.

6 Älä keskeytä toista hänen kertoessaan omaa kantaansa. Kuuntele häntä aktiivisesti.

7 Toista toisen viesti. Näin varmistat, että ymmärsit oikein sen, mitä hän halusi sanoa.

8 Riitaa ei tarvitse voittaa. Järkevämpi tulee vastaan. Tärkeintä on, että tyytymättömyyttä aiheuttavia asioita käsitellään.

9 Ottakaa aikalisä ja jatkakaa keskustelua tilanteen rauhoituttua.

10 Muistakaa tarvittaessa pyytää toisiltanne anteeksi.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.