IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Kun yksi rakas ei riitä...Perjantai 01.01.2010 03:45

Monirakkaussuhteet ovat todellisuutta Suomessakin. Polyamoria on elämäntapa, jossa seksuaali- ja rakkaussuhteet eivät rajoitu vain yhteen henkilöön.

- Pettäminen on vastoin useita polyamorian keskeisiä arvoja. Polyamoria korostaa nimenomaan vastuullisuutta ja rehellisyyttä sekä tasa-arvoa, sanoo seksuaaliterapeutti Aune Karhumäki.

Polyamorialla tarkoitetaan seksuaalista tai romanttista suhdetta useampaan kumppaniin yhtä aikaa. Polyamoria tulee kreikankielisistä sanoista viitaten useaan rakkauteen.

Polyamoria on sekä valtavirrasta poikkeava elämäntapa että sosiaalinen liike. Sen kantavana ajatus on, että on mahdollista ja tarkoituksenmukaista elää monirakkaussuhteissa, jotka perustuvat intiimeihin, rehellisiin ja tasa-arvoisiin suhteisiin kumppaneiden kesken.

Erityistason seksuaaliterapeutti Aune Karhumäen mukaan polyamoria on nostanut ilmiönä päätään erityisesti viime vuosina.

- Etenkin nuorten aikuisten keskuudessa se vaikuttaa tarjoavan mahdollisuuden elää parisuhdetta toisin. Vaihtoehtoisena elämäntapana se muodostuu usein tärkeäksi osaksi identiteettiä. Moni varttuneempikin elää monirakkaussuhteessa, vaikkei määrittelekään itseään polyamoristiksi.

"Laillistettua" pettämistä?

Polyamoristien määrästä ei ole saatavilla lukuja. Yleisyydestä kertoo kuitenkin se, että Suomen isoimmissa kaupungeissa järjestetään tapaamisia, joissa polyamoristit voivat kohdata toisiaan.

Poly-suhde saattaa koostua esimerkiksi useamman aikuisen perheestä, jossa on rajattu ulkopuoliset suhteet ehdottomasti pois. Yhtä hyvin poly-suhde voi olla myös avoin kaikille seksuaalisille ja romanttisille suhteille. Säännöt sovitaan yhdessä sellaisiksi, että ne sopivat kaikille.

Joku voi pitää polyamoriaa "laillistettuna" pettämisenä.

- Pettäminen on vastoin useita polyamorian keskeisiä arvoja. Polyamoria korostaa nimenomaan vastuullisuutta ja rehellisyyttä sekä tasa-arvoa. Sen arvopohja on ehdottomasti toisen ihmisen kunnioittamiseen, autonomiaan ja tasa-arvoon perustuva, kuvailee Karhumäki.

Ei sovi kaikille

Polyamoristinen elämäntapa edellyttää seksuaaliterapeutin mukaan kiinnostusta kohdata omat ja kumppanin tunteet sekä halua kehittää itseä ihmisenä.

- Monirakkaussuhteessa eläminen voi lisätä osapuolten itseymmärrystä toiminnastaan ihmissuhteissa, rakkaudessa ja seksuaalisena olentona. Näin parhaimmillaan, mutta poly-suhteissa on kaikkien muiden ihmissuhteiden tapaan omat vaikeutensa.

Yksistään ajankäyttö voi olla varsin haasteellista ja aiheuttaa tyytymättömyyttä ja mustasukkaisuutta eri osapuolissa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.