IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Mukavin itsehoito flunssaan onÂ…Keskiviikko 29.08.2007 21:59

”Lentsu” eli flunssa iskee jälleen kuin miljoona volttia. Välttäminen on vaikeaa, kun joka toinen pärskii nuhaisena. Mikä on siis paras keino hoitaa flunssa pois?

Flunssan oireisiin kuuluvat nuha, lihassärky, yskä, käheys ja toisinaan lievä kuume. Flunssa tarttuu kosketuksen välityksellä tai pisaratartuntana. Viisas siis välttää pärskiviä ja tuhisevia ihmisiä ja muistaa pestä kätensä riittävän usein.

Cardiffissa tehdyn tutkimuksen mukaan flunssaa karttavan kannattaa välttää myös jalkojen kylmettymistä. Vastoin aikaisempaa uskomusta kylmettymisellä ja flunssalla on yhteys. Jalkojen kylmettyminen viilentää pintaverisuonia ja hidastaa näin verenkiertoa ja heikentää valkosolujen kulkeutumista elimistössä. Virukset pääsevät jylläämään ja seurauksena voi olla ikävä flunssa.

Aina flunssaa ei voi välttää, oli kuinka varovainen tahansa. Flunssa paranee yleensä itsestään 5–10 päivän päästä, mutta sitkeä lentsu saattaa riivata ihmistä jopa viikkoja. Viimeistään silloin menee fyysisen kunnon lisäksi hermot. Hoito on siis paikallaan, mutta mikä onkaan miellyttävin itsehoito flunssaan?


Lääkitys

Flunssa on yleensä virustulehdus. Flunssaista oloa voi kuitenkin helpottaa itselääkityksellä. Kipulääkkeillä saadaan kuume nopeasti laskemaan ja ne myös helpottavat kipua. Flunssaan tarkoitetuissa lääkkeissä on yleensä myös kofeiinia. Kofeiini saattaa hiukan piristää tunkkaista oloa. Jos henkilö on tottunut juomaan päivittäin useita kupillisia kahvia, ei lääkkeen sisältämästä kofeiinista ole tuolloin sanottavaa apua.

Yskänlääkkeet auttavat köhään ja nenätipoilla saadaan hetkeksi vuotava nenä kuriin. Kurkkukipua varten on olemassa imeskelytabletteja. Lääkkeitä löytyy siis moneen lähtöön, mutta flunssaa nekään eivät paranna. Onko lääkkeiden ottaminen sitten mukavaa? Ei ole, ja rahaakin palaa.


C-vitamiini

C-vitamiini on vanha perinteinen keino flunssaa vastaan. Vuonna 1991 tehtiin tutkimus, johon osallistui joukko flunssaa potevia C-vitamiinia käyttäviä henkilöitä. Verrokkiryhmä käytti tutkimuksen aikana perinteistä flunssalääkitystä. Vitamiinia popsivat henkilöt ottivat ensimmäisen kuuden tunnin aikana peräti 6 000 mg C-vitamiinia ja sen jälkeen päivittäinen annostus oli 3 000 mg. Kyseessä on todella jättimäiset annokset, sillä päivittäinen saantisuositus C-vitamiinille on vaivaiset 60 mg. Tutkimuksessa saatiin selville, että moiset C-vitamiiniannokset tehoavat flunssaan paremmin kuin verrokkiryhmän käyttämät flunssalääkkeet.

Tuoreemmissa tutkimuksissa havaittiin, että mikäli päivittäin nautitaan yli gramma C-vitamiinia, saattaa se lyhentää flunssaoireita joillakin henkilöillä noin yhdellä päivällä. Myös Helsingin yliopistossa C-vitamiinin vaikutuksia tutkinut Harri Hemilä on sitä mieltä, että C-vitamiinista on hyötyä henkilöille, jotka ovat fyysisesti kovilla.

Tutkimusten perusteella voidaan siis todeta, että C-vitamiini voi auttaa flunssaan, mutta sitä pitää saada päivittäin vähintään 500 mg (mieluummin reilusti yli 1 000 mg), jotta siitä on jotain apua. Runsas C-vitamiinin nauttiminen saattaa kuitenkin aiheuttaa ripulia ja johtaa virtsahapon ja oksalaatin eritykseen. Onko C-vitamiinimäärien syöminen sitten mukavaa? Eipä oikeastaan, jollei saa nautintoa siitä, että syö päivittäin kolme isoa paprikaa (noin 1 200 mg C-vitamiinia) tai 15 kiivihedelmää (C-vitamiinia noin 1 050 mg) tai 12 isoa appelsiinia (1 200 mg C-vitamiinia) tai juo 7 desiä laimentamatonta tyrnimehua (noin 1 295 mg C-vitamiinia) tai popsii 20 päivittäisen saantisuosituksen sisältävää C-vitamiinipilleriä.


Lepo

Lepo ei todellakaan ole pahasta, varsinkaan silloin, kun veto on tyystin poissa ja pää meinaa hajota. Kuuma mustaviinimarjamehu ja pehmoinen sänky voivat flunssaisena tuntua paremmalta kuin lottovoitto. Ei tämä voimakaksikkokaan flunssaa paranna, mutta olo voi kummasti helpottua. Onko lepo sitten mukavaa? Kieltämättä, mutta itsehoitokeinojen voittajaksi sekään ei pääse.


Intohimoinen seksi

Harvalla tulee flunssan iskiessä ensimmäisenä mieleen seksi. Zürichissä majailevat sveitsiläistutkijat ovat kuitenkin hiljattain havainneet, että seksi on mitä parhain keino flunssaa vastaan. Tutkija Manfred Schedlovski havaitsi tutkimusryhmineen, että seksillä on positiivinen vaikutus parin yleiseen fyysiseen tilaan mutta myös immuunijärjestelmään. Schedlovskin mukaan seksi lisää huomattavassa määrin fagosyyttien eli syöjäsolujen lukumäärää. Fagosytoivat solut kiertelevät veressä ja kudoksissa ja tuhoavat pieneliöiden lisäksi erilaisia elottomia kappaleita.

Schedlovskin mukaan fagosyyttien määrä lähes kaksinkertaistuu orgasmin jälkeen. Pöpöjä tuhoavia soluja on siis entistä enemmän ja näin flunssasta paraneminen nopeutuu. Schedlovski ei suinkaan ole yksin päätelmiensä kanssa, sillä immunologi Peter Schleicher on havainnut saman ilmiön ja hehkuttaa myös seksin terveysvaikutusten puolesta.

Joten ensi kerralla, kun nenä tuntuu tukkoiselta ja olo muutenkin heikolta, kanttaa suunnata kulkunsa suoraan armaan luokse ja harrastaa kiihkeää ja intohimoista seksiä. Seksi on ehdottomasti mukavin tapa antaa lentsulle kyytiä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.