IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Kokonainen hyvä oloSunnuntai 16.09.2007 13:51

Aamuinen venyttely avaa energiakanavat, lempeä puuro valmistaa vatsan päivän haasteisiin ja lämmin lounas antaa pontta loppupäivän touhuihin. Monet perinteisen kiinalaisen lääketieteen opit ovat yksinkertaisia ja helppoja.

Jos saa lääkettä vaivoihinsa, se riittää, ja sitten mennään taas täyttä vauhtia eteenpäin. Joskus matka joutuu näinkin, mutta yhä useampi on oivaltanut, että paraskaan lääke ei välttämättä hoida vaivan aiheuttajaa.

Monessa vaihtoehtohoidossa ei luvata patenttiratkaisuja. Vaivan syy pyritään etsimään vaikka syvältä mielen syövereistä. Potilasta ei päästetä helpolla: hänen on oltava valmis itsekin auttamaan itseään. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen terapeutti kertoo asiakkaalle aina, miten tämä voi pitää itsestään huolta muun muassa ruokavalion ja liikunnan avulla.


Ikivanhaa tietoa

Kiinalainen lääketiede on maailman vanhin yhtäjaksoisesti harjoitettu lääketiede. Sen perusteos, Keltaisen Keisarin lääketieteen oppikirja, on kirjoitettu lähes kolmetuhatta vuotta sitten. Se on edelleen muun muassa tutkijoiden käytössä.

Kiinalaisen lääketieteen perusperiaate on ymmärrettävä ja helposti hyväksyttävä: sairaudet ennaltaehkäistään ja ihmistä lähestytään kokonaisuutena. Akupunktio on yksi kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto. Siinä pyöritellään neuloja ihoon ja pyritään vaikuttamaan olotilaan ja parantamaan erilaisia vaivoja niiden kautta.


Televisiosta terapeutiksi

Tutteli Hammermann on monille tuttu televisiosta. Televisiotyöt hän jätti yli 10 vuotta sitten, mutta hänet tunnistetaan kadulla edelleen. Hammermann on toiminut televisiosta lähtönsä jälkeen perinteisen kiinalaisen lääketieteen terapeuttina ja akupunktiohoitajana.

Hammermann kertoo, että asiakkaan tai potilaan arvioiminen alkaa siitä hetkestä, kun tämä astuu huoneeseen ja kohtaa hoitajan. Hoitaja katsoo, miltä avun tarvitsija näyttää, onko olemus kasassa, säteilevätkö silmät, hehkuuko iho kirkkaana vai onko se kalpea ja harmaa.

Kun potilas on katseltu ja haastateltu, akupunktio voi alkaa. Akupunktiopisteet ovat meridiaaneilla eli energiakanavilla. Jokaiselle suurella sisäelimellä – sydämellä, keuhkoilla, maksalla, pernalla ja munuaisilla – on oma kanavansa. Tutteli Hammermann kertoo, että eri pisteillä on erilaisia vaikutuksia, ja neulat ovat vain yksi tapa stimuloida pisteitä. Pisteitä voidaan myös painella ja lämmittää tai niistä voidaan ottaa pieni pisara verta.


Keittokirja-akupunktio

Akupunktio on siitä poikkeuksellinen vaihtoehtolääketieteen hoitomuoto, että se on hyväksytty myös koululääketieteen puolella. Hoitoja voi saada joidenkuiden tavallistenkin lääkäreiden vastaanotolla.

Tutteli Hammermann kertoo, että akupunktio vaikuttaa aina jollain tavalla ja se on erittäin tehokas hoitomenetelmä – siksi sitä on myös vaikea tutkia perinteisen tieteen keinoin. Kun lääkkeillä tai kirurgisilla menetelmillä ei ole saatu ihmistä hoidetuksi, apua on etsitty muun muassa ikivanhoista kiinalaisista opeista.

Hammermann on tyytyväinen siitä, että akupunktion hyödyt on ymmärretty myös länsimaissa, mutta täyttä tunnustusta lääkäreiden antama hoito ei häneltä saa. Hammermann kutsuu sitä keittokirja-akupunktioksi. Lääkärit hoitavat oireita, mutta eivät aina etsi oireen perimmäistä syytä. Lisäksi lääkärit ovat opiskelleet neulahoitoa yleensä vain kipujen kuten päänsäryn poistoon, mutta he eivät hoida esimerkiksi ruuansulatusvaivoja.


Neulat hoitavat ja puuduttavat

Jos Tutteli Hammermanniin on uskominen, akupunktiolla voi hoitaa lähes mitä tahansa.

-Se tehoaa kaikenlaisiin kipuihin ja vaivoihin, paitsi murtuneeseen jalkaan. Kirurgiaa ei tehdä, mutta akupunktiota voidaan käyttää kirurgiassakin puudutusmenetelmänä nukutuksen sijasta.

Kiireinen nykyihminen haluaa avun vaivaansa nopeasti, ja innokkaimmat ovat päätelleet, että jos ihminen tökittäisiin täyteen neuloja, homma hoituisi akupunktiossa kätevimmin. Tutteli Hammermann toppuuttelee siiliteoreetikkoja.

-Neuloja ei välttämättä tarvitse monta. Jos ihmisellä on esimerkiksi suolistopulmia, sappivaivoja, migreeniä ja iskiaskipuja, ne voidaan kaikki liittää suuriin sisäelimiin, kuten maksaan ja sappeen. Koko ihminen voidaan hoitaa parilla neulalla.

Kokonaisvaltaisuus on muutenkin perinteisen lääketieteen hienous, ihastelee Hammermann. Jos potilas tulee valittamaan päänsärkyä, sen tausta selvitetään perinpohjaisesti. Kun hoidetaan päänsärkyjä ja niskojen ja hartioiden kipuja, saadaan hoidetuksi myös vatsaa ja ehkä myös mielialaa.

-Sehän onkin voinut ollut jokin henkilökohtainen tunneasia, joka on saanut elimistön reagoimaan.


Kieli ulos!

Jos akupunktiohoitaja pyytää näyttämään kieltä, se kannattaa työntää kiltisti esiin. Kielestä, sen muodosta ja väristä hoitaja näkee monenlaisia asioita.

Jos kielen runko on valkoinen, se voi kertoa veren vähyydestä elimistössä. Jos kielen päällä on paljon valkoista katetta, se kielii elimistön kosteudesta ja limasta. Tutteli Hammermann kertoo, että terve kieli on vaalean ruusunpunainen ja siinä on hyvin ohut vaalea kate. Terve kieli ei myöskään ole turvoksissa.


Kerralla kuntoon

Jos on tottunut käymään hierojalla tai lääkärissä kuuriluonteisesti, akupunktion teho voi yllättää. Tutteli Hammermannin mukaan avun voi saada jopa kertakäynnillä.

-Akuutti vaiva, esimerkiksi tuulisella veneretkellä jumiutunut niska, saadaan hoidetuksi kertakäynnillä. Jos on pidempiaikainen vaiva, vaikkapa ruuansulatusongelmia, tarvitaan useampia hoitokertoja. Esimerkiksi krooninen väsymys voi johtua väärästä ruokavaliosta, ja se vaatii pidempiaikaisen hoidon.

Nuoret reagoivat hoitoihin yleensä hyvin ja nopeasti, kertoo Hammermann. Myös lapsia voidaan hoitaa neuloilla. Erityisesti kiinalaislapset ovat tottuneet neulahoitoon jo pienestä pitäen. Suomalaislapset voivat vierastaa akupunktiota, ja täällä sanotaankin, että tulokset ovat hyvät, jos vain saadaan lapsi kiinni, nauraa Tutteli Hammermann. Usein lasten hoidossa riittää painelu ja hieronta.

Hoidoista voi joskus tulla joillekuille riippuvuus. Hoidon tuoma hyvän olon tunne ajaa palaamaan terapeutin luo yhä uudestaan. Luottamus siihen, että ilmankin pärjää, katoaa.

Perinteinen kiinalainen lääketiede on terveyden ylläpitämistä, eikä riippuvuus siitä ole pahasta, lohduttaa Tutteli Hammermann.

-Länsimaisessa elämäntyylissä on paljon huonoja asioita: kiire, väärä ruoka, saasteet, stressi. Viisas on siis se, joka hoidattaa itseään. Akupunktiossa ei tarvitse käydä viikoittain, mutta tasapainottava hoito silloin tällöin voi olla paikallaan.


Hinta on suhteellinen käsite

Akupunktiossa käynti tuntuu monesta varsin hinnakkaalta. Se ei myöskään kuulu virallisen terveydenhuollon piiriin, eli yhteiskunta ei korvaa hoitoja. Tutteli Hammermann muistuttaa, että hinta on aina suhteellinen käsite.

-Jos saa muutamalla akupunktiohoitokerralla avun vaivaan loppuiäksi, sen sijaan että joutuu syömään lääkkeitä ja juoksemaan jatkuvasti lääkärillä, hoito ei olekaan enää niin kalliin tuntuista.

Suomessa on monentasoisia akupunktiohoitoja ja -hoitajia. Aina ei voi valitettavasti luottaa siihen, että he kaikki ovat ammattilaisia. Valvontaa ei ole, pahoittelee Tutteli Hammermann. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys valvoo omia jäseniään, järjestää jatkokoulutusta ja tietää minkälaista hoitoa heidän terapeuttinsa tarjoavat. Yhdistys on ollut vastikään yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön saadakseen eteenpäin tietoa perinteisen kiinalaisen lääketieteen menetelmistä ja siitä, mitä pätevältä hoitajalta vaaditaan.

Akupunktio on kokeilemisen arvoinen juttu, vakuuttaa Tutteli Hammermann. Asiakkaan on kuitenkin järkevää tarkastaa hoitajan taustat ennakkoon ja olla itse aktiivinen hoitoja etisessään. Aktiivisuus sopii kiinalaisen lääketieteen periaatteisiin muutenkin. Kun tuntee itsensä ja tietää, mitä elimistö tarvitsee ja viestii, on helpompi pysyä paremmassa kunnossa ja pitää huolta itsestään.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.