IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Ihmisen anatomia IIITorstai 27.09.2007 20:43

Hermosto

Hermosto on systeemi jossa tieto välittyy eri osien välillä neuronien ärsyyntymisen kautta. Signaalit kulkevat hermosolun sisällä sähköisesti ja solusta toiseen kemiallisesti. Hermosto voidaan jaotella kuuteen luokkaan:

* Keskushermosto
* Ääreishermosto
* Somaattinen hermosto
* Autonominen hermosto
* Sympaattinen hermosto
* Parasympaattinen hermosto

Ihmisen hermoston keskus on aivot, aivojen lisäksi selkäydin. Selkäytimessä tapahtuu vaistomaiset liikkeet, esimerkiksi refleksit ja muut toimenpiteet jotka vaativat suurta nopeutta toimia. Mikäli kaikki käskyt kulkisivat aivojen kautta olisi tilanne mennyt ohitse. Aivot ja selkäydin muodostavat keskushermoston.


Aivot

Aivoissa käsitellään muun muassa tunteet, kokemukset, tietoisuus, muisti, aistit ja liikkuminen. Aivojen eri osilla on omat tehtävänsä. Aivot voidaan jakaa eri yksköihin niiden toiminnan mukaan:

* Isoaivot ovat aivon suurin yksikkö. Arkikielessä yleensä aivoilla tarkoitetaan isoaivoja. Isoaivot ovat voimakkaasti poimuttunut, suuri poimuttuminen nostaa pinta-alaa. Korteksi eli aivokuori on aivojen pinnalla oleva harmaa kerros. Harmaassa aineessa sijaitsee solujen soomaosat. Muisti, tunteet, puhuttu ja kirjoitettu kieli, laskutaito, musiikki ja luovuus syntyvät isoaivoissa [1].

* Pikkuaivot ovat isoaivojen alapuolella. Verrattuna isoaivoon se on huomattavasti pienmpi. Pikkuaivojen toimenkuvaan kuuluu liikkeitten hienosääntö. Humalassa pikkuaivojen toiminta on vajaavaista, tästä johtuu usein humalaisiin liitetty horjuva kävely. Liika alkoholin käyttö saatta johtaa pikkuaivojen surkastumiseen ja huonoon tasapainoon [2]. Pikkuaivot eivät itse aloita liikettä tai liikesarjaa, aloite lähtee isoaivolta.

* Väliaivot sijaitsevat isoaivojen sisällä. Väliaivojen tärkeimmät yksiköt ovat talamus ja hypotalamus. Talamus on tumake joka käsittlee ja muokkaa tietoa aisteilta, paitsi hajuaistin. Hypotalamus säätelee aivolisäkeen toimintaa. Hypotalamus osallistuu myös vireystilan ja vuorokausirytmin säätelyyn mm. biologisen kellon suprakiasmaattisen tumakkeen avulla.

* Keskiaivot sijaitsevat väliaivon alla. Keskiaivojen toiminta on melko pitkälle sama kuin hypotalamuksen.

* Aivosilta ja ydinjatke sijaitsevat aivojen ja selkäytimen välissä. Ydinjatkeessa tapahtuu paljon autonomisen hermoston toimintoja kuten veren hiilidioksidipitoisuuden laskeminen, hengitys, sydämen lyönti tiheys.

* Aivokammiot ovat tuottamansa aivo-selkäydinnesteen eli likvorin täyttämiä onteloita aivojen sisällä. Isoaivopuoliskojen sisällä sijaitsevat vasen ja oikea sivukammio ja ne ovat yhteydessä kolmanteen aivokammioon, joka sijaitsee väliaivojen alueella. Kolmas aivokammio on puolestaan yhteydessä aivonesteviemärin välityksellä ydinjatkeen sisällä sijaitsevaan neljänteen aivokammioon, joka jatkuu selkäytimen keskuskanavana. Kolmannesta aivokammiosta likvori kulkee myös kolmen pienen aukon kautta lukinkalvononteloon, josta se jatkaa kovan aivokalvon lehtien välissä oleviin suurin laskimoihin eli aivoveriviemäreihin araknoidaalivillusten kautta.

Aivot voidaan jakaa myös kahteen osaan: vasempaan aivolohkoon ja oikeaan aivolohkoon. Monissa tutkimuksissa ollaan havaittu että vasemmalla aivopuoliskolla ihminen käsittelee matemaattista, rationaallista ja liiketoimintaan liittyvää tietoa. Oikea puoli käsittelee lähinnä emotionaallista ja luovaa tietoa. se kumpi hallitsee tiedon prosessointia on kiinni ihmisestä itsestään.


Selkäydin

Selkäydin sijaitsee ihmisellä, myös muilla selkärankaisilla, selkärangan sisässä. Selkäytimen poikkileikkaus muistuttaa hyvin paljon perhosta. Selkäranka koordinoi käskyjä kehon eri osiin jotka se on saanut aivoilta.


Keskushermosto

Keskushermosto eli sentriaalinen hermosto, on ihmistoiminnan ydin. Keskushermostoon kuuluvat selkäydin ja aivot. Aivoissa käsitellään lähes kaikkia tietoa jota ne saavat ympäristöstään. Selkäydin käsittelee lähinnä vaistonvaraisuuteen liittyviä asioita, esimerkiksi refleksit. Jos refleksit käsiteltäisiin aivoissa tiedon analysointiin ja uuden käskyn antoon menisi liian kauan aikaa.

Esimerkiksi: Jos ihmisen kaikkea toimintaa säätelisi aivot, ja olet kuuman hellan lähellä, ihmisen käsi palaisi ennen kuin ihminen huomaisi sitä. Kun selkäydin käsittelee tiedon tietoa ei tulkita mitenkään vaan käsi sirtyy heti pois. Selkäydin koordinoi aivojen antamia käskyjä eteenpäin.


Sairauksia

* Aivokasvain
* tanssitauti
* Ataksia
* Dementia
* Anenkefalia
* Päänsärky
* Epilepsia

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.