IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

KlamydiaMaanantai 01.10.2007 10:28


Klamydia on yleinen sukupuolitauti, jonka aiheuttaja on Chlamydia trachomatis-niminen bakteeri. Tautitapausten määrä on Suomessa viimevuosina ollut noin 11 000- 13 000, eikä tartuntojen määrässä ole todettu laskua kuten tippurissa.

Tarttuminen ja oireet

Klamydian aiheuttava bakteeri tarttuu sukupuolikontaktissa limakalvojen välisessä kosketuksessa. Taudin itämisaika tartunnasta oireisiin on pidempi kuin tippurissa ja on tavallisesti noin 10-14 vuorokautta, joskin oireet voivat alkaa vasta 3-4 viikon kuluttuakin tartunnasta. Klamydiatartunta saattaa usein olla hyvin lieväoireinen tai oireetonkin. Arvioiden mukaan jopa 75% naisista ja 25% miehistä infektio on täysin oireeton, mikä johtaa helposti kroonisiin tulehduksiin. Oireeton taudinkantaja tartuttaa myös tietämättään tautia eteenpäin. Kondoomin käyttö suojaa hyvin tartunnasta.

Klamydia-infektion oireita miehillä ovat kirvely virtsatessa, kellertävä, vaaleanharmaa vuoto virtsaputkesta tai harvemmin tihentynyt virtsaamisentarve. Klamydia-bakteeri voi infektoida myös lisäkiveksen ja peräsuolen. Lisäkivestulehduksen yhteydessä esiintyy tavallisesti toispuoleista arkuutta ja turvotusta lisäkiveksen seudussa ja tutkimuksissa on saatu viitteitä hoitamattoman tulehduksen aheuttavan steriliteettiä miehillä.

Naisilla tulehduksen seurauksena voi esiintyä virtsakirvelyä, tihentynyttä virtsaamisen tarvetta tai valkovuotoa. Alavatsakipu, lämpöily ja verinen vuoto voivat viitata sisäsynnyttimien tulehdukseen. Naisilla klamydia voi aiheuttaa myös maksakapselin tulehduksen, jonka tyypillinen oire on äkillinen oikeanpuoleinen ylävatsakipu. Krooninen hoitamaton klamydia sisäsynnyttimissä aiheuttaa munajohtimien arpeutumista, joka voi johtaa lapsettomuuteen ja kohdun ulkopuolisiin raskauksiin. Naisilla ja miehillä sairastettu klamydia voi laukaista ns. reaktiivisen artriitin, jonka oireita ovat niveltulehdukset sekä mahdolliset silmä- ja limakalvosairaudet.

Miten klamydiaa todetaan?

Viitteitä mahdollisesta klamydian aiheuttamasta tulehduksesta on mahdollista saada välittömästi jo vastaanoton yhteydessä virtsaputkesta ja naisilla myös kohdunkaulasta otetun mikroskooppinäyteen avulla. Taudin varmistus tapahtuu kuitenkin aina viljelyllä tai geeniteknisin näyttein, jolloin vastausten saaminen kestää noin viikon. Taudin osoitus voidaan suorittaa myös erikoisvarjäyksin ja -mikroskopoinnin avulla. Miehiltä näyteet otetaan tavallisesti virtsaputkesta tai virtsasta ja naisilta virtsaputkesta sekä kohdunkaulasta.

Miten klamydiaa hoidetaan?

Kuten aiemmin todettiin, klamydia on bakteeri, jonka hoitoon on olemassa useampia antbiootteja. Tippurin hoitoon yleisesti käytetyt antibiootit eivät tehoa riittävästi klamydiaan. Parhaiten klamydian hoitoon soveltuvat makrolidi- ja tetrasykliini-ryhmien antibiootit vähintään 7-10 päivän kuureina. Atsitromysiini-nimisellä antibioottilla kerta-annoshoito on myös osoittautunut tehokkaaksi. Infektion yhteydessä on tärkeää myös partnerin, oireettomankin, samanaikainen hoito. Klamydiassa, kuten tippurissakin, hoidon onnistumisen kontrollointi uusintakokein noin 2 viikon kuluttua antibiootin loppumista on tarkeää parantumisen varmistamiseksi.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.