IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

PMS-oireisiin suhtauduttava vakavastiLauantai 12.01.2008 11:02

Kuukautisia edeltävä mielialavaihtelu ja erilaiset fyysiset oireet saattavat joissakin tapauksissa ennakoida vakavaa oireyhtymää, joka voi taudinkuvaltaan muistuttaa depressiota, pitkittynyttä alakuloisuutta tai paniikkihäiriötä. Oireet kuitenkin kestävät vain kuukautiskierron keltarauhasvaiheen ajan ja päättyvät muutama vuorokausi kuukautisten alkamisen jälkeen. Tällaisesta vakavasta epämiellyttävien tuntemuksien oireyhtymästä kärsii arviolta 3-8 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Oireet alkavat usein parikymppisenä ja pahenevat iän karttuessa. Useimmiten nainen hakeutuu lääkärin vastaanotolle vasta lähestyttäessä 40 ikävuotta. Tuolloin hoitava lääkäri saattaa helposti erehtyä luulemaan, että potilas kärsii alkavasta menopaussista.

New England Journal of Medicinessa esitellään potilas, joka kärsi huomattavasta ärtyneisyydestä, itkuisuudesta, mielialan heilahteluista, vakavasta väsymyksestä ja ruokahalun kasvamisesta. Normaalia elämää vakavasti häirinneet oireet alkoivat viikkoa ennen kuukautisia ja kestivät pari päivää vuodon alkamisen jälkeen. Naisella ei ollut todettu psykiatrista sairautta. Tapauksesta raportoiva lääkäri suosittaa tapausselostukseen liittyvässä katsauksessa tarkan kuukautispäiväkirjan pitämistä ja periodiin liittyvien epämiellyttävien oireiden kirjaamista vähintään kahden kierron ajan, jotta oireyhtymä voidaan erottaa muista vastaavalla tavalla oireilevista sairauksista.

Mikäli kyse on tavallista vakavammasta PMS-oireyhtymästä, kirjoittaja suosittelee hoidoksi aluksi kahvin, valkaistun sokerin ja suolan välttämistä sekä B-6 vitamiini- ja kalsiumkarbonaattihoitoa. Myös serotoniinin takaisinoton estäjistä (SSRI), erityisesti fluoksetiinista ja sertraliinista, on tutkimuksissa todettu löytyvän helpotusta oireisiin. SSRI-lääkkeitä kannattaa tutkimuksen kirjoittajan mukaan käyttää PMS-oireissa jaksottaisesti siten, että lääkkeitä aletaan nauttia ovulaatiovaiheessa, noin kaksi viikkoa ennen laskettua kuukautisten alkamispäivää. Hoitoa tulee jatkaa siihen asti, kunnes kuukautiset alkavat ja toistaa tämä seuraavan kierron aikana. Tuloksia voidaan joutua odottamaan 3-9 kuukautta, joten hoitoa ei kannata hetimiten keskeyttää, vaikkeivät oireet helpottuisikaan. Muut masennuslääkkeet ja hormonit aiheuttanevat niin paljon haittavaikutuksia, ettei niitä kannata suositella hoidoksi kuin ääritapauksissa tarkan harkinnan jälkeen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.