IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Estrogeenilaastarilla ei tabletin haittojaMaanantai 14.01.2008 09:20

Tuoreen ranskalaistutkimuksen mukaan vaihdevuosioireiden hoitoon tarkoitetun estrogeenilääkityksen annostelutapa vaikuttaa laskimoveritulpan riskiin. Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että estrogeenilaastarit eivät lisää laskimo- eivätkä keuhkoveritulpan vaara toisin kuin estrogeenitabletit. Ranskalaistutkijat totesivat aikaisempien tutkimusten mukaisesti, että estrogeenitabletteja nauttivilla naisilla oli muita suurempi riski saada keuhkoveritulppa tai laskimotukos. Estrogeenilaastaria käyttäneillä naisilla ei kuitenkaan havaittu samanlaista vaaraa. Jo pitkään on tiedetty, että suun kautta nautittava estrogeeni lisää veren hyytymistä menopaussin ohittaneilla naisilla. Kuitenkaan sitä millä mekanismilla estrogeenin annostelutapa vaikuttaa laskimoveritulpan riskiin ei tunneta varmasti.

Tapaus-verrokkitutkimuksessa oli mukana yhteensä seitsemän ranskalaissairaalaa. Tutkimukseen osallistui 155 menopaussin ohittanutta naista, jotka olivat sairaalahoidossa ensimmäisen laskimoveritulppansa takia sekä 381 verrokkinaista. Naiset olivat 45-70-vuotiaita.

Hormonikorvauslääkitys annostellaan joko suun kautta otettavina tabletteina tai laastarin muodossa. Estrogeenilaastaria käyttämällä päivittäinen hormoniannos on vain muutama prosentti vastaavasta tablettina otetusta annoksesta ja lääke imeytyy tasaisemmin. Tämä merkitsee muun muassa maksan vähäisempää rasitusta.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.