IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Selibaatillako maailmanmestariksi?Perjantai 17.08.2007 22:00

Monet urheilijat pidättäytyvät seksistä ennen tärkeää urheilusuoritusta. Mutta onko kärsimyksestä todellista hyötyä - parantaako puutteessa oleminen suorituskykyä?

Meksikon jalkapallomaajoukkueen pelaajat joutuvat tiettävästi viettämään aikaansa selibaatissa ensi kesänä pidettävissä MM-lopputurnauksissa. Meksikon uruguaylainen valmentaja Milton Graniolati on antanut pelaajille ankaran käskyn, ettei seksiä harrasteta kahta vuorokautta ennen ja jälkeen jokaista peliä jonka meksikolaiset pelaavat. Selibaatilla on tarkoituksena varmistaa, että joukkueen 26 pelaajaa antavat varmasti kaikkensa pelissä eivätkä petissä. Tämä taktinen kuvio ei ole mikään uusi, sillä miehiä on kautta aikain vaadittu pidättäytymään seksistä ennen tärkeää fyysistä suoritusta. Mutta onko käytännön taustalla pelkkä myytti vai silkkaa faktaa?


Selibaatti lisää aggressiota

Seksistä pidättäytyminen ennen tärkeää urheilutapahtumaa on enemmän normi kuin poikkeus. Muhammed Ali pidättäytyi aina seksistä ennen nyrkkeilyottelua. Legendaarinen 5 000 metrin juoksija Marty Liquori totesi aikoinaan, että seksi tekee ihmisen onnelliseksi, eivätkä onnelliset ihmiset juokse mailia aikaan 3:47. Toisaalta New York Yankees -joukkueen kuuluisa manageri Casey Stengel oli sitä mieltä, ettei seksin harrastaminen varsinaisesti tuhoa hänen pelaajiaan vaan se, että miehet juoksevat naisten perässä pitkin öitä saadakseen seksiä.

Urheilijat pidättäytyvät seksistä, koska sen uskotaan lisäävän miehen aggressioita. Toisaalta seksin harrastamisen uskotaan alentavan miehen testosteronitasoja. Puutteessa oleva mies on tämän käsityksen mukaan siten voitonhaluisempi kuin seksiä saanut tyytyväinen mies. Mutta onko tässä uskomuksessa sitten mitään perää?


Tutkittua tietoa

Yhdysvalloissa selvitettiin, mikä vaikutus yhdynnällä on juoksijan suorituskykyyn. Tutkimuksessa saatiin selville, että koehenkilöiden urheilusuoritus ei muuttunut mitenkään yhdynnän jälkeen. Tämä on itse asiassa tullut todistetuksi ihan käytännössä. David Wottle voitti vuonna 1972 olympiakultaa 800 metrin juoksussa ja ilmoitti voittonsa yhdeksi syyksi sen, että hän oli harrastanut seksiä ennen loppukilpailua.

Toisessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvitettiin seksin vaikutuksia lihasvoimaan. 14 naimissa olevaa urheilijaa teki puristusvoimatestin harrastettuaan edellisenä yönä yhdyntää. Testi suoritettiin uudelleen kuuden päivän seksuaalisen pidättäytymisen jälkeen. Tutkimuksen perusteella seksin harrastamisella ei ole vaikutuksia ainakaan lihasten voimantuottoon.

Yhdysvalloissa on tehty vielä yksi ja erittäin laajamittainen tutkimus, jossa on selvitetty seksin vaikutuksia urheilijan suorituskykyyn. Tutkimuksessa selvitettiin miten seksi vaikuttaa tasapainoon, lihasvoimaan, aerobiseen suoritukseen, maksimaaliseen hapenottokykyyn ja reaktioaikaan. Kyseisen Coloradon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan seksillä ei ole mitään vaikutusta urheilijan suorituskykyyn.

Saksalainen tutkimusryhmä selvitti kolme viikkoa kestävän selibaatin vaikutuksia miesten hormonaaliseen tasoon. Tutkimuksessa saatiin selville, että seksuaalinen pidättäytyminen kohottaa hiukan plasman testosteronitasoja ja lisää seksuaalista kiihottumista sekä subjektiivisesti koettua orgasmin voimakkuutta. Voidaan siis ajatella, että useamman viikon kestävä seksuaalinen pidättäytyminen saattaa todellakin lisätä urheilijan kilpailuviettiä testosteronitasojen kohoamisen myötä. Toisaalta voimistunut seksuaalinen kiihottuminen voi suunnata urheilijan ajatukset aivan muualle kuin itse urheilusuoritukseen.


Ei tule mestaruuksia

Lyhytaikaisella selibaatilla ei nykyisen tietämyksen mukaan ole mitään merkitystä urheilusuorituksen kannalta. Maailmanmestaruuksia ei siis voiteta muutaman päivän selibaatilla. Tämä on valmentajien vihdoin syytä tiedostaa ja jättää urheilijaraukkojen kiusaaminen vähemmälle. Mestaruuden voittamiseksi tarvitaan aivan muita avuja kuin selibaatti tai sitten urheilijan on pidättäydyttävä seksistä todella pitkään ja hartaasti.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.