IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Miehen seksuaalinen haluttomuusMaanantai 03.12.2007 18:36

Miehen seksuaalinen haluttomuus on naisten seksuaalista haluttomuutta vähemmän käsitelty aihe. Stereotyyppiset käsitykset miehen seksuaalisesta halusta ja tarpeista edesauttavat hiljaisuutta tämän aiheen ympärillä. Erään arvion mukaan seksuaalisesta haluttomuudesta kärsiviä miehiä on n. 20% väestöstä (Weeks& Winters: Psychology Today. Sept.-Oct 2002).

Seksuaalisen haluttomuuden syyt ovat moninaiset ja vaikka joitakin taustasyitä voi hoitaa lääkityksellä, voi suurimpaan osaan näistä syistä suurin apu löytyä sittenkin keskustelusta ja/tai (seksuaali-) terapiasta. Miehen seksuaalinen halukkuus on varsin herkkä häiriintymään tunne-elämän vaikeuksien, ylimääräisen työstressin tai taloudellisten huolien vuoksi. Esimerkiksi stressi lamauttaa halun seksiin, vaikka elimet vielä toimisivatkin ilman häiriöitä. Toisinaan seksuaalinen virittyminen saa siis kyllä aikaan erektion, mutta siihen ei liity mielihyvän tunnetta. Huolien kasaantuminen saattaa tehdä miehen myös niin väsyneeksi, ettei seksille tunnu jäävän aikaa. Miehen voi lisäksi olla vaikea myöntää, että seksi ei huvita. Usein tällaisen tilanteen vallitessa käykin niin, että mies itse voi olla kyvytön tekemään mitään haluttomuudelleen.

Seksuaalinen haluttomuus voi olla myös seurausta terveydentilan muutoksista. Haluttomuus voi olla ensimmäinen merkki esim. kilpirauhasen toimintahäiriöstä, masennuksesta, diabeteksesta tai jopa kasvaimesta. Myös testosteroni-hormonin vähäinen erittyminen voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta. Seksuaaliseen halukkuuteen vaikuttaa siten myös ikä. Niinpä haluttomuuden syytä selvitettäessä tulee hakeutua terveydentilaa kartoittaviin tutkimuksiin. Mikäli näiden tutkimusten tulos ei selitä libidon heikkenemistä, voi olla syytä hakeutua yksin tai kumppanin kanssa esim. seksuaaliterapiaan.



Seksuaalisen haluttomuuden taustalla voi olla myös mm. suorituspaineita, pelon tai riittämättömyyden tunteita, päihteiden käyttöä, oman sukupuolisuuden tai seksuaalisuuden kokemiseen liittyviä ongelmia tai kumppaniin kohdistuvaa seksuaalisen mielenkiinnon puutetta. Viimeksi mainitussa tilanteessa puhutaan seksuaalisesta haluttomuudesta, joka ei ole yleistynyt vaan esim. sidoksissa määrättyyn kumppaniin.

Oman sukupuolensa ja seksuaalisuutensa jo lapsuudessa ja murrosiässä myönteisenä kokenut poika on yleisesti ottaen aikuisiässä seksuaalisuuteensa tyytyväisempi mies kuin sellainen mies, jolle suhde omaan sukupuolisuuteen ja/tai seksuaalisuuteen on ollut lapsuuden ja/tai nuoruuden aikana ongelmallinen.


Seksuaalinen haluttomuus on parisuhteen yhteinen ongelma. Syyllisten etsiminen: syyllistäminen tai syyllistyminen ei paranna tilannetta, vaan päinvastoin. Tilanteeseen onkin hyvä tarttua esim. siitä lähtökohdasta käsin, että seksuaalisuus on voimavara, jonka puuttuminen elämästä vaikuttaa hyvinvointiimme. Ei kuitenkaan ole olemassa yleistä tasoa joka määrittelee, mikä on riittävä määrä seksiä. Ongelmalliseksi tilanne muodostuu varsikin silloin, jos seksuaalisen halukkuuden kokeminen tai sen puute alkaa häiritä parisuhdetta sekä toisen tai molempien kumppaneiden muita tarpeita. Niinpä on myös hyvä muistaa, että seksuaalisten halujen ja tarpeiden suhde parisuhteessa voi vaihdella riippuen siitä, kuinka nämä tarpeet ja halut ovat suhteessa toisiinsa. Toisinaan voi myös olla niin, että haluttomuuden syy onkin kumppanin pakonomainen seksin tarve. Seksuaalisen halun puutetta voi kuitenkin hoitaa, joten kannattaa hakea apua.

Naisen seksuaalinen haluttomuusSunnuntai 02.12.2007 12:42

Haluttomuus on yleisin naisten valittama seksiongelma. Naisista 15 % -55 %:lla on ainakin melko usein haluttomuutta viimeksi kuluneen vuoden aikana. Ongelmaksi muodostuu helposti myös tilanne, jossa kumppani haluaa selvästi useammin seksuaalista kanssakäymistä kuin toinen. Tilanne kärjistyy, jos haluttomuus tulkitaan rakkauden puutteeksi tai se johtaa vaikkapa mustasukkaisuuteen.

Haluttomuutta voivat aiheuttaa erilaiset jokapäiväiseen elämään liittyvät huolet, jotkut lääkeaineet, yleinen heikko terveydentila tai vaikkapa gynekologiset vaivat. Syynä voi olla vihaisuus, katkeruus tai vaikeus saavuttaa orgasmia.

Haluttomuus seksiin voi johtua myös hormonaalisista tekijöistä, joiden vaihteluille naisen keskushermosto on erittäin herkkä. Haluttomuus seksiin voi johtua joskus hormonaalisesta ehkäisystä, vaikka toisaalta raskauden pelon poistuminen voikin vapauttaa nauttimaan seksistä ihan uudella tavalla.

Nuori nainen kiihottuu seksuaalisesti yleensä helposti, mutta iän myötä kiihottuminen laimenee ja hidastuu samoin kuin miehilläkin. Synnytyksen jälkeen naisen kyky kiihottua saattaa heikentyä, kostuminen hidastuu ja luonnollinen valmius yhdyntään vähenee. Äitiys ja isyys voivat herättää ristiriitaisia tunteita ja myös tilanteen, jossa puolisoille ei jää aikaa samalla tavalla seksiin kuin aikaisemmin. Lapsiperheessä vanhempien seksisuhde joutuu kovalle koetukselle niin näiden sisäisten tuntemusten kuin ulkoisten olosuhteiden ja jatkuvan väsymyksen ristipaineissa. Taustalta seksuaaliseen haluttomuuteen voi löytyä myös mm. stressi, parisuhdeongelmat, rakkaudenpuute, rutiinit, lapsuuden tai/ja nuoruusvuosien negatiiviset seksuaaliset kokemukset sekä erilaiset sairaudet.

Yleistä seksiongelmistaLauantai 01.12.2007 12:51

Seksuaalisuus ja sen toteuttaminen on hyvin yksilöllistä ja monimuotoista. Seksuaaliongelmat ovat hyvin subjektiivinen eli omakohtainen käsite. Jos eletään parisuhteessa, on huomioitava myös kumppani.


Tärkeää rakastelussa on halukkuus eli libido ja tämän avulla on mahdollista kokea kiihottuminen aina orgasmin asti.

Seksiongelmia voidaan jaotella monellakin eri tavalla. Yleisin jako lienee haluun liittyvät ongelmat, joita on mm. vähentynyt halu, haluttomuus tai liiallinen halu sekä toiminnalliset häiriöt mm. kiihottumishäiriö, orgasmiin liittyvät ongelmat ja yhdyntään liittyvät kivut.

Tavallista on, että usean eri tason ongelmat kietoutuvat toisiinsa ja myös se, että toisellekin kumppaneista kehittyy jokin toiminnallinen häiriö tai ongelma, esimerkiksi miehen nopea siemensyöksy ja naisen orgasmikyvyttömyys.

Seksuaalisuus ikääntyessäPerjantai 30.11.2007 14:38

”Kypsä seksi - mummojen ja pappojen rakkauselämä” on edelleen tabu, mutta sitäkin ollaan murtamassa. Saako siis vanhanakin rakastella? Kyseessä on myös ikäihmisten seksuaalioikeudet. Väestön ikääntyessä ja elämän laatuodotusten kasvaessa tulee ikääntyvien seksuaaliterveyden merkitys lisääntymään. Eniten vastustusta ikäihmisten seksiä kohtaan löytyy nuorten joukosta. Missä iässä sitä sitten oikein saa päättää omista intiimeistä asioista? Asennekasvatusta vailla olemmekin me muut.

Itsesyrjintä ei kuitenkaan ole vieras aihe puhuttaessa ikäihmisten seksistä ja seksuaalisuudesta. Ihminen itse vaikuttaa siihen tukahduttaako hän seksuaaliset tarpeensa ennen aikojaan vai pyrkiikö jollakin tavalla tyydyttämään ne. Erotiikka ylläpitää mielenkiintoa, seksi on hyväksi itsetunnolle ja minäkuvalle. Halu säilyy ihmisessä ja jokainen meistä haluaa tulla myös rakastetuksi, hyväksytyksi sekä kosketetuksi.

Seksuaalisuus on perusosa meitä, se ei häviä mihinkään esimerkiksi sairauden tai vamman vuoksi. Yleensä kaikki sairaudet ja vammat vaikuttavat jollain tavoin seksuaalisuuteenkin, mutta kukaan ei ole niin sairas tai vammautunut, että hänen täytyisi jäädä kokonaan näiden kokemusten ulkopuolelle. Tärkeää on kaikki se tieto, joka antaa ikäihmisille luvan elää mahdollisimman tyydyttävää rakkauselämää niin pitkään kuin se on ikinä mahdollista. Yhdyntää ei pidä ylikorostaa, vaan painottaa kosketuksen, hyväilyn ja lähellä olemiseen merkitystä tunteen ilmaisuun. Tyydyttävän rakkauselämän kannalta keskeistä on kohtalainen terveys, mahdollinen kumppani, oikeaa tietoa sekä myönteinen asenne.

Rakkauselämän alueella asenteilla on suuri merkitys ja rajoittavampi vaikutus kuin kehossa tapahtuvilla muutoksilla. Seksitapojen aikaisemmalla laadulla on myös merkitystä tulevalle elämälle, tosin koskaan ei ole myöhäistä laajentaa valikoimaa. Seksuaaliseen aktiivisuuteen iäkkäänä vaikuttaa aktiivisuuden taso koko elämän aikana. Nuorena aktiivinen henkilö on sitä myös myöhemmin. Jos nuorena on harmittanut oma estyneisyys, voi siitä vanhempana päästä eroon – etenkin naisten kohdalla voi iloksi näin todeta. Seikkailuun voi lähteä myös sen vanhan kumppanin kanssa.

Naiset kypsyvät usein myöhään. Vaimon ja äidin roolit valtasivat suuren osan ajasta aikaisemmin. Nyt on vihdoinkin aikaa itselle, aikaa paneutua omaan seksuaalisuuteen. Nainen on täyttänyt rooliensa vaatimat velvollisuudet ja saanut ryppyjä merkiksi eletystä elämästä.

Limakalvoista on pidettävä hyvää huolta ja tässä liukuvoiteiden käyttö voi olla avuksi. Vuosittainen gynekologilla käynti on suositeltavaa, vaikka seksielämää ei enää olisikaan.
Estrogeenikorvaushoidosta kannattaa käydä keskustelu hoitavan lääkärin kanssa.

Miehelle vanheneminen tarkoittaa usein jonkinlaista omaa seksuaalisuutta koskevien asenteiden udelleen arviointia. Vietti ei enää riepottele, eikä tarvitse kilpailla muiden miesten kanssa, myös aggressiivisuus vähenee.

Vanheneminen ei ilman muuta tarkoita potenssin katoamista. Realiteetit on kuitenkin huomioitava. Seksuaalinen halu vähenee, erektio ei ehkä ole entisensä, yölliset erektiot harvenevat ja orgasmin tarve vähenee. Penis ei herääkään automaattisesti kohteen tavatessaan, eikä jaksa nousta pystyyn, vaan saattaa jäädä vaakatasoon, noin 90 asteen kulmaan. Tätä ei pidä tulkita haluttomuudeksi ja erektio riittää kyllä hyvin yhdyntään. Usein kuitenkin tarvitaan lisää suoraa fyysistä kiihotusta ja seksiapuvälineen käyttö voi tulla ajankohtaiseksi. Palautumisvaihe orgasmin jälkeen myös pitenee ja aikaa kuluu seuraavaan seksikertaan entistä enemmän.

Itsetyydytys on hyvä tapa hankkia seksuaalista mielihyvää vielä korkeallakin iällä, mutta turhan monet kokevat sen vielä hävettäväksi tai jotenkin vääräksi.

Miehen ei tarvitse vaatia itseltään, että erektio kestäisi koko rakastelun ajan, eikä rakastelun aloittaminen edellytä edes erektiota. Leikki on sallittua aina jokaisessa elämän vaiheessa. Tilanne vaatii myös roolien tarkastelua. Naisella on mahdollisuus tulla miehen avuksi, ottaa aktiivisempi rooli. Tämä kokemus voi olla uusi ja arvokas.

Erotiikkaliikkeestä löytyy apua erektion ylläpitoon (mm. penisrengas) ja onhan lääketiede tullut seksuaalisuuden avuksi mm. erektiopillerin muodossa siinä määrin, että ratkaisu yleensä kyllä löytyy. Yli neljäkymmentävuotiaista miehistä 40 prosenttia kokee ajoittain erektiohäiriöitä, joten yksin tuskin tämänkään asian kanssa tarvitsee olla.

Viime vuosina on alettu puhua myös miesten vaihdevuosista (ks. Miehen vaihdevuodet). Mahdollisten oireiden keskellä voi pysähtyä ja miettiä mitä itseltään vaatii. Seksuaalisuudesta voi opetella nauttimaan, se ei ole enää pelkkää suoriutumista. ”Sukupuolinen sota” on ohi, voi keskittyä löytämään intohimoa ja nautintoa kumppanin kanssa. Aikuinen mies voi myös olla esikuvana nuoremmille miehille.

Kaikilla ihmisillä on seksuaalinen halu ja tarpeet, mutta ne ilmenevät eri tavoilla. On hyvä ottaa kaikki aistit käyttöön. Parhaimmillaan rakkauselämä voidaan ikääntymisestä huolimatta kokea etuoikeutena, ei pakkona. Seksuaalisuus onkin elämänpituinen tie.
Ikääntyminen tuo miehen ja naisen elämään monia muutoksia. Esimerkiksi siirtyminen työelämästä eläkkeelle voi olla asia, joka vaikuttaa siihen, kuinka mies kokee itsensä ja oman seksuaalisuutensa. Sosiaaliset suhteet saattavat muuttuvat pysyvästi esim. jos työyhteisön ihmissuhteet katkeavat eläkkeelle lähtemisen myötä. Ennen eläkkeelle siirtymistä on esim. voinut olla niin, että työ on ollut elämässä sen keskeisin sisältö. Töiden loppuessa moni saattaa kokea arvottomuuden ja voimattomuuden tunteita, joilla on vaikutusta myös seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen. Myös lähisuhteiden verkosto elää ja muuttuu elämän vaiheiden ja ajan kulun myötä. Tällöin esim. parisuhde saattaa kohdata muutoshaasteita kumppaneiden ikääntymisen seurauksena. Muita ikääntyvää miestä ja naista kohtaavia muutoksia ovat mm. lapsenlasten syntymä, ja mahdolliset omat tai lähisuhteissa olevien ihmisten terveysongelmat jne.

Ikääntyvien yhteiskunnallinen arvostus saattaa myös olla monen mietteissä, kun he pohtivat mitä on edessä työelämän jälkeen. Niinpä oman miehisyyden tai naisellisuuden ja seksuaalisuuden kokeminen heijastuu myös näihin ajatuksiin. Toiset rakentavat arjen mielekkääksi itselleen esim. harrastusten, opiskelun tai luottamustoimien kautta. Elämä voi olla yhä sisältörikasta ja merkityksellistä ikääntyneenäkin.

Seksuaalisuus on myönteinen voimavara myös ikääntyvälle. Läheisyyden tarve pysyy useimmilla meistä vahvana koko elämän ajan, vain sen toteuttamisen muodot vaihtelevat. Joillekin ikääntyminen saattaa tuoda mukanaan yksinäisyyden tunteen. Varsinkaan jos ei ole ystäviä tai kumppania, jonka kanssa jakaa kokemuksiaan. Seksuaalisuuden kautta lämpöä ja läheisyyttä voi antaa ja saada ikääntymisenkin myötä entiseen malliin, mutta on hyvä etsiä kaikille osapuolille toimivia ratkaisuja, mikäli esim. elämänkumppanilla on erilaiset tarpeet. Ikämiehen erektio saattaa käynnistyä hitaammin ja voi olla, että sen aikaansaamiseksi tarvitaan seksuaalisen virittäytymisen lisäksi siittimen hyväilyä paljon pitempään kuin nuorena. Myös erektion voimakkuus yleensä laantuu ikääntymisen myötä ja orgasmin jälkeinen palautumisvaihe usein pitenee. Naisella vastaavasti saattaa olla ongelmia esimerkiksi kiihottumisen ja kostumisen kanssa. Myös orgasmin intensiteetti saattaa laskea naisella. Seksikertojen välinen aika voi myös pidentyä.

Ikääntyminen tuo mukanaan usein myös sairauksia, jotka voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen. Ihminen on kuitenkin seksuaalinen olento läpi elämänsä. Seksuaalisuutta on mahdollista käyttää energiaa, mielihyvää ja nautintoa tuovana voimavaranlähteenä kaikissa elämänvaiheissa: koko elämän ajan.

Ongelmallisessa tilanteessa on syytä aloittaa itsestä. Jokainen meistä näkee ja kuulee juuri sen verran kuin uskaltaa nähdä ja kuulla omasta seksuaalisuudestaan. Monet ongelmat ovat luonteeltaan sellaisia, että ne eivät mahdu yksinkertaiseen syyn ja seurauksen malliin. Tunnetusti rutiini seksielämässä on tuttua ja turvallista, mutta myös aviorikoksen näkymättömin ja vaarallisin muoto. Toisinaan pitkässäkin parisuhteessa on terveellistä opetella uusia asioita, ehkäpä jotakin unohtunutta. Omien rajojen ja halujen ilmaisemista on hyvä opetella tietoisesti yhdessä. Ellei osaa kunnolla sanoa ei, et todennäköisesti osaa sanoa myöskään kunnolla kyllä.

Seksuaalisuus ja seksi synnytyksen jälkeenKeskiviikko 28.11.2007 18:00

Seksi synnytyksen jälkeen voi olla ennustettavissa siitä, miten rakkauselämä sujui odotusaikana. Synnytyksessä naisen ruumis on kuin näyttämö tai taistelukenttä. Omaan kehoon palautuminen vie aikansa. Tunteet synnytyksen jälkeen voivat myös heitellä ja mies voi tuntea itsensä täydelliseksi epäonnistujaksi joka suhteessa, jopa torjutuksi. Naisen mieleen saattaa hiipiä pelko, josko seksistä voi nauttia enää koskaan kuten ennen raskautta.

Toisaalta jos kaikki on sujunut suuremmitta ongelmitta nautinto voi entuudestaan kasvaa ja orgasmi kokemuksena voi olla syvempi. Herkkyys ja avoimuus ovat positiivinen asia. Vanhemmat oppivat arvostamaan seksiä: kahdenkeskiset hetket ovat harvinaisempia. Vanhemmuus tuo yleensä myös itsevarmuutta, siitä on hyötyä myös rakastellessa. Omat toiveet on helpompi ilmaista, uskalletaan sanoa, että rakastetaan toista – koska lapsen kanssa oppii osoittamaan tunteitaan.

Haluttomuus on valitettavan yleinen vieras makuuhuoneissa synnytyksen jälkeen. Yhdyntä voi aiheuttaa kipua ja seksiä on ihan mahdoton edes ajatella. Intohimoinen rakastelu lapsen itkun säestyksellä on mahdotonta. Välilihan leikkauskohta voi aristaa, emätin tuntuu kuivalta ja limakalvot ovat ohuet ja helposti verestävät. Paikat tuntuvat veltoilta ja jumppakin pitäisi aloittaa. Liukastinvoide on ehdoton apu tässä tilanteessa. Yhdyntäkin auttaa palauttamaan lantionpohjan lihasten kuntoa. Avuksi voi ottaa myös emätinkuulat tai vaikkapa erotiikkaliikkeistä saatavan vibraattorin, etsiessä oikeita lihaksia. Ladyfinger, jonka voi myös hankkia erotiikkaliikkeestä, saattaa olla apuna jos yhdyntä pelottaa synnytyksen jälkeen. (ks. Lantionpohjanlihasten jumppa).

Mies ja nainen saattavat peittää ongelmiaan: kerrotaan ja valitetaan aivan muuta kuin itse ongelmaa. Ole rohkea ja kerro peloistasi, saat varmasti kannustusta ja huomiota. Jos toinen on onneton, on toinenkin.
Raskausaika on monelle parille odotettu ja toivottu. Raskauteen liittyviä asioita käydään läpi, luetaan odotusaikaan liittyviä lehtiä, kirjoja ja käydään perhevalmennuksessa. Olemme oppineet kuvittelemaan odotusajan ruusunpunaisena ihanuutena, mutta toisenlaiset kokemuksetkin ovat totta. Vaikka perheeseen on syntymässä lapsi, vanhemmat eivät saisi unohtaa, että he ovat edelleenkin nainen ja mies seksuaalisine haluineen ja tarpeineen.

Raskauden alkuaikana tunnelma saattaa olla hyvin läheinen ja intiimi. Ilo raskaudesta ja lapsen tulosta perheeseen ovat ylpeyden aiheita. On saatu jotakin ainutlaatuista yhdessä aikaan.

Toisaalta kuvitelmat saattavat romahtaa alkuraskauden väsymyksen myötä ja jatkuva pahoinvointisuus harvoin ruokkii eroottisia tunteita, kiinnostus seksiin voi vähentyä. Pelko viehätysvoiman vähenemisestä on usein oman mielikuvituksen tai huonon itsetunnon sanelemaa. Rikkaruoho mielessä alkaa kasvaa ja rehottaa. Orgasmin kokeminen saattaa vähentyä ja se on monelle yllättävä tilanne, vaikkakin normaali. Rintoja saattaa olla vaikea kuvitella kiihottavina, seksileikkeihin kuuluvina. Rinnat paisuvat ja saattavat olla arat hyväilyillekin. Raskauden aikana hiivatulehdukset voivat aiheuttaa yhdyntäkipuja. Keskenmenon pelko vähentää seksuaalista kiinnostusta, etenkin jos on ollut aikaisempia keskenmenoja tai raskautta on ollut vaikea saattaa alkuun.

Miehellä saattaa olla pelkoja. Hän saattaa vähentää hellimistä pelätessään naisen kiihottuvan liikaa ja tästä aiheutuvan ongelmia. Miehen mielessä voi käydä myös pelko, että penis jotenkin vahingoittaisi vauvaa.

Yhdyntäkielto on harvinainen odotusaikana, mutta mahdollinen. Monikkoraskauden lopulla on syytä menoa hieman hellittää. Kaikki muu, mitä rakasteluun kuuluu, on sallittua ja valikoimahan on mittaamaton. Joskus on syytä ottaa kondomi käyttöön jos siemennesteen sisältämät prostaglandiinit aiheuttavat supistuksia lasta odottavalle naiselle.

Raskauden keskivaihe on yleensä parasta aikaa seksin osalta ja monet muistelevatkin kaiholla tätä kiihkonsekaista ajanjaksoa parisuhteessaan. Nainen voi fyysisesti paremmin, vatsa on hieman pyöristynyt mutta ei haittaa rakastelua. Kudokset emättimen ympärillä ja sisällä tulevat verekkäämmiksi, paksummiksi ja paisuvat kuten seksuaalisesti kiihottuessa. Limakalvojen väri muuttuu ja emätin tuntuu kosteammalta, ”mehukkaammalta” kuin aikaisemmin. Lataus on ainutlaatuinen.

Raskauden loppuvaiheessa nainen kokee vartalonsa hyvin intensiivisesti. Vartalo on pehmeä, ihanat isot rinnat saattavat olla ennenkokemattoman herkät kosketukselle. Toisaalta seksuaalinen mielenkiinto voi jälleen vähentyä. Naista saattaa vaivata esimerkiksi ruuansulatusvaivat ja vatsakin on jo tiellä. Supistelua saattaa esiintyä yhdynnän aikana tai sen jälkeen sekä orgasmin yhteydessä tai rintoja hyväillessä. Nyt jos koskaan on syytä ottaa kekseliäisyys avuksi yhdyntäasentojen suhteen ja muutenkin. On lupa leikkiä ja leikitellä. Leikkivälineitä voi ostaa erotiikkaliikkeistä ja kokeilla. Voi olla, että myöhemmin, kun kynnys on ylitetty, jää luonnekas tapa ottaa esiin seksileikkiväline.

Pidättäytyminen seksistäMaanantai 26.11.2007 16:39

Selibaatti -sana tulee latinan kielestä ja tarkoittaa alun perin naimattomuutta. Nykyisin sillä tarkoitetaan pidättäytymistä seksuaalisista toiminnoista, täydellisimmässä muodossaan jopa itsetyydytyksestä.


Selibaatti liitetään usein myös askeettiseen elämäntapaan. Kristilliselle asketismille selibaattilupaus on erottamaton osa luostarilupauksia. Suurimmassa osassa kristikuntaa selibaattia edellytetään munkkien ja nunnien lisäksi myös joko papeilta ja piispoilta.

Selibaatti voi olla joko vapaaehtoinen valinta, pakon sanelema ratkaisu tai ympäröivän yhteisön määräämä. Selibaatti saattaa tuntua luonnolliselta ratkaisulta silloin, kun sukupuolivietti on heikohko tai kun ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia. Toisen ihmisen läheisyyden tarve ei kuitenkaan poistu silloinkaan.

Pienelle osalle ihmisistä seksi ei ole lainkaan tärkeää eikä seksuaalisia tuntemuksia tule tietoisuuteen juuri lainkaan. Sukupuolielimissä ei välttämättä ole tuntoherkkyyttä eivätkä ne ole latautuneet eroottisesti. Tällaisilla henkilöillä voivat kuitenkin jotkin muut kehonosat olla herkempiä aistimaan ja seksuaaliset viestit voivat välittyä muiden aistimien kautta. Tällöin sukupuolielinten seksuaalinen toiminta voi olla lähes olematonta ja on tavallaan luonnollista olla harrastamatta seksiä.

Jos selibaatti perustuu vapaaehtoisuuteen, sen ei ole todettu vahingoittavan mielenterveyttä eikä fyysistä terveyttä. Jos taas ihminen esimerkiksi joutuu luopumaan olosuhteiden pakosta hänelle tärkeästä elämänalueesta, seksistä, tämä voi haitata myös mielenterveyttä.

Millainen sitten voi olla tilanne jossa selibaatti on pakkotilanne? Jos ihminen kokee yhdynnän ainoaksi tavaksi toteuttaa seksuaalisuuttaan (poissulkien kriminalisoidun seksuaalisuuden) ja häneltä puuttuu kumppani, ollaan pakkoselibaattitilanteessa. Joskus seksitautitartuntojen voimakas pelko voi olla syy selibaattiin tai vaikkapa sairaus, joka estää yhdynnän. Laitokseen joutuminen saattaa pakottaa selibaattiin, ainakin joksikin aikaa. Tässä joitakin esimerkkejä. On tärkeää, että omat asenteet seksiä kohtaan tarkastetaan ja pyritään etsimään muunlaisia tapoja tyydyttää seksuaalisia tarpeita.

Selibaatin tai seksin merkityksestä luovuuden, työvireen tai vaikkapa urheilusuorituksen kannalta ei ole olemassa varsinaisia tieteellisiä tutkimustuloksia. Jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee omalla kohdallaan. Toisinaan seksuaalisesti aktiivisellakin henkilöllä voi tulla elämässä aikoja, jolloin seksi ei kerta kaikkiaan tunnu miltään eikä se kiinnosta.

Pakonomainen seksin tarveSunnuntai 25.11.2007 22:55

Seksuaalinen kiihotus ja laukeaminen vapauttavat aivoissa hermojen välittäjäainetta, dopamiinia, joka aiheuttaa mielihyvän tuntemuksen. Mielihyvän kokemuksen aiheuttavat myös monet muut tekijät kuten ihmissuhteissa koettu rakkaus ja turvallisuus, onnistuminen työssä, harrastukset ja fyysinen rasitus. Elämään kuuluu myös paljon mielipahaa aiheuttavia tekijöitä. Epäonnistuminen ja pettymys ovat monelle täysin sietämättömiä tunnetiloja, joita on päästävä pakoon keinolla millä hyvänsä. Joillekin ihmisille seksi voi olla eräs keino paeta mielipahantunteita. Tällöin voi syntyä tilanne, jossa seksi saa ylikorostuneen osan ihmisen elämässä. Seksuaalisen tunteen ja kiihotuksen saaminen voi muodostua koko elämää ja olemassaoloa ylläpitäväksi tekijäksi. Tällöin seksin toteuttamisen tieltä joutuvat väistymään kumppanin, perheen ja työelämän tarpeet: ihmisen kaikki toiminnot liittyvät jollakin tavalla seksuaalisten halujen ja mielihyvän saamiseen.

Pakonomaisesta seksintarpeesta eli erotomaniasta voidaan puhua silloin, kun ihminen ei esim. enää pysty kontrolloimaan sitä milloin, missä ja kenen kanssa toteuttaa seksuaalisuuttaan, vaan seksuaalisten halujen tyydyttäminen pakottaa häntä seksuaalisiin ajatuksiin ja toimintaan lähes jatkuvasti ja monin eri tavoin. Kyse on samasta ilmiöstä kuin päihde- tai peliriippuvuudessa, jossa päihdyttävien aineiden saanti tai pelaaminen on pakonomaista toimintaa. Seksiriippuvuudessa seksuaalinen tyydytys voi olla pakko saada keinolla millä hyvänsä.



Seksiriippuvuuden yleisin muoto on pakonomainen itsetyydytys. Pikkulasten päivittäinen ja pakonomainen masturbointi on oire psyykkisestä taakasta, johon lapsi hakee hetken helpotusta seksuaalisesta mielihyvästä. Myös aikuisella masturbointi voi myös olla keino hakea helpotusta ahdistukseen tai muihin sietämättömiin tunteisiin. Jos itsetyydytys on kuitenkin aikuisella ainoa keino esim. ratkaista ahdistava olotila, voi siitä tulla hallitseva ja orjuuttava pakkotoiminto. Ajan myötä seksuaalisen kiihotuksen saamiseen eivät välttämättä tutut keinot enää toimi, vaan on saatava uusia ja entistä kiihottavimpia tapoja, joilla saadaan riittävä mielihyvä. Itse asiassa kyse on ahdistavan olon ja sietämättömän pahan olon poistamisesta seksuaalisen tyydytyksen avulla, josta seuraa hetkellinen mielihyväntunne.

Pakonomaista seksintarvetta naisella nimitetään nymfomaniaksi. Parisuhteessa tällainen ominaisuus on hyvin vaikea suhteen molemmille osapuolille. Kumppanin kyky ja halu vastata naisen loputtomaan seksuaalisen toiminnan nälkään uuvuttaa ja lopulta seksi voi alkaa tuntua vastenmieliseltä pakkopullalta.

Vastaavasti miehen pakonomainen seksintarve on nimeltään satyriasis, mikä nimitys juontuu kreikkalaisesta mytologiasta. Ylikorostunut miehen seksuaalinen halukkuus voi johtaa lukuisiin kumppaneihin, joita voi olla yhtä aikaa useita, mikäli myös toinen osapuoli ei pysty tai halua kyltymättömästi seksiä. Joskus miehen yliaktiivisen seksuaalisen käyttäytymisen taustalla voi olla sukupuolihormonien liiallinen tuotanto.

Pakonomaisessa seksintarpeessa fyysinen seksiakti korvaa tunteiden kokemisen. Seksiriippuvuuden taustalla on usein lapsuudessa koettuja hylkäämisen ja yksinjäämisen kokemuksia. Seksuaalisesta mielihyvästä on kenties löytynyt lohtu ja turva, jota esim. vanhemmat eivät syystä tai toisesta ole voineet tarjota. Monet riippuvuussairaudet kuten seksiriippuvuuskin ovat itse asiassa masennuksen ilmenemismuotoja. Useimmiten pakonomaisen seksin tarpeen hoitamiseksi tarvitaankin ammattiapua esim. terapiaa ja mahdollisesti myös lääkitystä.

SyrjähypytSunnuntai 25.11.2007 00:07

Liki kolmasosa suomalaisista näyttäisi tutkimusten mukaan teoriassa sallivan itselleen syrjähypyn. Kaikki eivät kuitenkaan käy vieraissa, vaikka tilaisuus tulisikin. Sukupuolten välinen ero on kuitenkin huomattava. Miehistä syrjähypyn hyväksyisi itselleen 37 prosenttia, mutta naisista vain 20 prosenttia.


Tärkeimmiksi syrjähyppyjä selittäviksi syiksi nousevat läheisyyden tarve ja emotionaalinen riippumattomuus sekä voimakkaat seksuaaliset halut. Syrjähyppy voi olla yhdenillan juttuja, joiden tarkoitus useimmiten on todistaa seksuaalinen kyky. Vakavat, pitkäaikaiset, ulkopuoliset suhteet ovat usein merkki suuresta oman elämän ristiriidasta tai esimerkiksi seurausta epätyydyttävästä suhteesta omaan kumppaniin.

Uskottomuus parisuhteessa on stressaavaa ja kiinnijäämisen pelko ahdistaa. Toisinaan kiinnijääminen on helpotus. Epätyydyttävä suhde joko päättyy, tai suhteen merkitystä joudutaan tarkastelemaan rakentavasti aivan uudesta, tuoreesta näkökulmasta. Varmaa on, että luottamuksen palauttaminen on kova urakka ja loukkaantumiselta ei voi välttyä. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan useimmiten ulkopuolista apua. Auttavia tahoja kannattaa kysyä vaikkapa oman asuinalueen terveysasemalta.