IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Naisten kondomiKeskiviikko 12.12.2007 19:33

Perinteisen, miehille suunnatun lateksikondomin rinnalle on 1990-luvulla kehitetty niin sanottu naisten kondomi (Femidom®, Reality® ). Naisten kondomi on valmistettu polyuretaanista ja se on tarkoitettu asetettavaksi emättimeen ennen yhdyntää.

Naisten kondomi on 17 cm pitkä ja 9 cm leveä umpinainen pussi, jossa on kaksi joustavaa rengasta helpottamassa tuotteen asettamista paikoilleen ja varmistamassa kondomin paikoillaan pysymisen yhdynnän aikana. Sisempi rengas, joka on irrallisena kondomin suljetussa päässä, auttaa paikoilleen asettamisessa ja jää tukemaan kondomia häpyluun ja kohdunnipukan avulla. Kondomi asettuu emättimeen melko väljästi eikä ole tiukan tai puristavan tuntuinen. Ulompi, avoimen pään kiinteä rengas asetetaan emättimen ulkopuolelle emätinaukon ympärille. Perinteiseen kondomiin verrattuna se antaa näin ollen myös paremman suojan ulkosynnyttimille peittämällä osan häpyhuulten alueesta.

Raskauksia ja sukupuolitauteja vastaan naisten kondomi antaa yhtä hyvän suojan kuin muutkin estemenetelmät. Naisten kondomia ja perinteistä lateksikondomia ei saa käyttää samanaikaisesti. Kondomien välille syntyvä kitka lisää rikkoontumisia ja naisten kondomi voi työntyä sisään vaginaan helpommin.

Naisten kondomin voi asettaa paikoilleen jo hyvissä ajoin ennen yhdyntää. Sen käyttö ei ole samalla tavoin riippuvainen miehen erektion ajankohdasta, kuin perinteisessä kondomissa. Tästä voi olla merkittävää etua esimerkiksi tilanteissa, joissa miehen kondomin päälle laittaminen häiritsee rakastelua.

Naisten kondomi kannattaa asettaa paikoilleen niin hyvissä ajoin, että se lämpenee ja asettuu paikoilleen luonnollisesti. Naisten kondomissa valmistemateriaalina käytetty polyuretaani johtaa hyvin lämpöä ja tuntuu useiden käyttäjien mielestä lateksikondomia luonnollisemmalta. Vesiliukoisen lisäliukasteen käyttö naisten kondomin sisällä on erityisen suositeltavaa, koska se osaltaan auttaa kondomin pysymistä paikoillaan ja tekee myös yhdynnästä miellyttävämmän.

Naisten kondomin ja perinteisen kondomin käytöstä on tehty muutamia vertailevia tutkimuksia. Yhteisenä löydöksenä näissä tutkimuksissa oli naisten varsin positiivinen asennoituminen tuotteeseen. Vaikka naisten kondomi koettiin aluksi hieman hankalaksi asettaa paikoilleen ja ulkonäöltään epämiellyttäväksi, niin riittävän opastuksen, harjoittelun ja säännöllisen käytön jälkeen usea nainen piti tätä ehkäisytapaa perinteistä lateksikondomia parempana vaihtoehtona, ja halusi jatkaa tuotteen käyttöä tutkimusjakson jälkeenkin. Edellä mainittujen käyttöön liittyvien positiivisten ominaisuuksien lisäksi naiset kokivat itsemääräämisoikeutensa lisääntyneen tuotetta käyttäessään (Bull; Sly; Zachariah).

Negatiivisina ominaisuuksina mainittiin useimmiten erityinen harjoittelun tarve, ulomman renkaan epämukava tuntuminen yhdynnän aikana ja kondomin aiheuttama ylimääräinen ääni. Myös tuotteen nykyinen, korkea hinta on ilman muuta harmillista. Toivoa sopii, että menekin lisääntyessä myös tuotteen hinta saataisiin kohtuullisemmaksi.

Naisten kondomia voi käyttää myös anaaliyhdynnässä sisällä oleva rengas poistettuna. Tällöinkin kondomin sisäpinnalla tulee olla riittävästi liukastetta ja kondomin paikoillaan pysymiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota tässä yhdyntämuodossa. Anaaliyhdynnässäkin naisten kondomi voidaan asettaa paikoilleen jo hyvissä ajoin.

Nykykondomit tarkastelussaTiistai 11.12.2007 21:46

Nykyiset kondomimarkkinat ovat tuotevalikoimien osalta varsin laajat. Markkinoilla on paljon erimuotoisia, -kokoisia, -paksuisia, -värisiä, -makuisia ja -hajuisia kondomeja. Perinteisen, suoran putkimallin lisäksi kondomien muotoilu vaihtelee suljetuista ja päästä voimakkaasti muotoilluista ( Magic®) löysän säkkimäiseen ( Xtra-Pleasure®) muotoiluun. Näiden välimaastoon jää suuri joukko muotoiltuja (contoured) ja suljetusta päästään väljempiä, niin sanottuja easy-fit -kondomeja. Kaikissa kondomeissa pakollisena on ns. spermasäiliö kärjessä eli paikka, johon sperma pääsee ”purkaantumaan” ulosvalumatta.

Valinnanvaraa on niin ikään pinnan rakenteen suhteen. Käyttöön voi valita esimerkiksi pinnaltaan nystyröidyn tai juomutetun kondomin. Makukondomien laaja valikoima tuo käyttöön oman vaihtelunsa ja houkuttaa kondomin käyttöön myös suuseksissä. Lisäksi kondomiin voidaan nykyään lisätä muitakin, esimerkiksi lääkkeenomaisesti vaikuttavia, apuaineita kuten siittiöitä tappavaa spermisidiä tai puudutetta. Puudutteen lisääminen kondomin sisäpuolen kärkiosaan vähentää terskan tuntoa ja saattaa näin esimerkiksi ehkäistä ennenaikaista siemensyöksyä (Performa®, maxLove®).

Perinteisesti kondomit siis valmistetaan lateksista, joka on materiaalina halpaa ja jonka käytöstä on pitkät kokemukset. Lateksin ominaisuudet tunnetaan nykyään hyvin ja tuotantoprosessia pystytään ohjaamaan niin tarkasti, että kondomien luotettavuus on jatkuvasti lisääntynyt. Kondomeista voidaan valmistaa myös ohuempia ja näin osaltaan lisätä tuntoherkkyyttä (Sensitive®, UltraThin®, Manix Infinity®).

Yleisimmat kondomit ovat pituudeltaan 170-175 mm pitkiä ja nimellishalkaisijaltaan 52 mm. Tätä lyhyemmät ja kapeammat kondomit ovat silti haluttuja (mm. Mamba®), samoin kuin tätä yleisintä mittaa isommat kondomit (Condomi XXL®, Durex XL®).

Myös suhteellisen uusi ilmiö, vegaanius, on löytänyt tiensä Suomen kondomimarkkinoille. Vegaanius on kaikkia eläinperäisiä tuotteita ja aineosia välttävä ideologia, joka on erittäin suosittu ajattelutapa juuri nuorten keskuudessa. Condomi® -kondomit ovat Suomen markkinoiden ensimmäiset kondomit, joiden valmistuksessa ei ole käytetty maitopohjaista kaseiinia, toisin kuin useimmissa muissa kondomeissa. Juuri nuorisolle on lisäarvo, että tuote on ei-eläinperäisiä aineosia sisältävä, ns. vegaanituote.

Suhteellisen uusi materiaali on polyuretaani, jonka ominaisuudet poikkeavat hieman perinteisestä lateksista. Ensinnäkin polyuretaanista valmistetut kondomit (Avant®, Zenith®) sopivat myös lateksiallergikoille. Polyuretaani johtaa myös lämpöä kumia paremmin ja tuntuu yleensä yhdynnässä miellyttävämmältä. Polyuretaani on lisäksi hajuton ja mauton.

Markkinoille on tullut lisäksi polyuretaanista valmistettu naisten kondomi Femidom®, joka perinteisistä kondomeista poiketen laitetaan emättimeen tai peräaukkoon ennen yhdyntää. Ainoa negatiivinen puoli polyuretaanista valmistetuissa kondomeissa on niiden korkeahko hankintahinta, sillä kondomin käyttöhän ei saisi olla kukkarosta kiinni.

Kaiken kaikkiaan tietämys erilaisista tuotteista auttaa sopivimman ja miellyttävimmän tuotteen löytymisessä. Näin ehkäistään ja myös poistetaan kondomeihin liittyviä kielteisiä mielikuvia.

Tärkeää on kuitenkin myös osata käyttää ehkäisyvälineitä oikein ja luontevasti. Esimerkiksi nuorilla tulisi olla saatavilla helposti ja riittävästi laadukkaita kondomeja. Tuotteeseen tulisi saada tutustua omassa rauhassa ja sen kanssa pitäisi voida tulla sinuiksi ennen kuin sitä edes varsinaisesti tarvitaan. Lisäksi sukupuoliasioista puhuttaessa on tärkeää korostaa yksilön omaa vastuuta, yrittämättä liiaksi kontrolloida nuoren sukupuolista käyttäytymistä. Varsinainen kasvunpaikka onkin tässä kohtaa aikuisilla, jotka jakavat nuorille kondomitietoutta, sillä asenteellisuus on siirtyvä ominaisuus. Kondomivalistus on yksi asia, seksuaalivalistus toinen, eivätkä ne ole yksi ja sama asia.

Suomessa kondomin jakelua ja myyntiä ei rajoiteta. Kondomeja on saatavissa ruokakaupoissa, tavarataloissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja apteekeissa. Lisäksi erotiikkaliikkeissä ja internetissä on laaja valikoima kondomeja ja niistä löytyy myös harvinaisempia kokoja ja malleja. Sin City myy irtokondomeja irtokarkkien tapaan, eli kukin voi kerätä mieleisensä valikoiman irtokondomeja pussiin. Mukaan voi tarttua vaikkapa suklaan, hedelmän, kookoksen, mansikan, banaanin, piparmintun tai omenan makuisia kondomeja. Kondomien hankintamatkasta on näin pyritty tekemään hauskaa ja silti hyödyllistä!

Jotta kondomi suojaisi mahdollisimman tehokkaasti seksitaudeilta ja ei toivotuilta raskauksilta, on se laitettava päälle heti esileikin alettua, ennen minkäänlaista intiimiä kontaktia. Tämä on tärkeää, koska sekä miehen että naisen esiliukaste-eritteet sisältävät taudinaiheuttajia, Hi-virus mukaan lukien. Miehen esiliukasteessa saattaa lisäksi olla siittiöitä.



Lähde: Suuri Seksivälineopas - Sin City
Sukupuoliteitse tarttuvia tauteja ovat mm. tippuri, klamydia, herpes, kuppa, hepatiitti ja HIV. Niiden ehkäisy on tärkeää ja ehdottomasti jokaisen omalla vastuulla. Jokainen ihminen on vastuussa omasta sekä seksikumppaniensa turvallisuudesta. Vakituisessa parisuhteessa, jossa kummallakaan osapuolella ei ole ulkopuolisia suhteita, ei ole vaaraa myöskään tartunnoista. Yksikin suojaamaton ulkopuolinen ja satunnainen suhde vaarantaa sekä oman että kumppanin terveyden ja tietysti myös parisuhteen. Sinkkumaailmassa, jossa suhteet risteilevät ja seksisuhteet ovat usein tilapäisiä, ei suojautumisasiaa voi milloinkaan unohtaa.

Paras ja oikeastaan ainoa tekninen keino suojautua on kondomi. Sitä tuleekin käyttää kaikissa tilapäissuhteissa, vaikka raskauden ehkäisy hoidettaisiinkin muilla keinoilla. Kondomi tulee asettaa paikoilleen jo ennen esileikkiä, eikä vasta varsinaisen yhdynnän aloituksessa.

Kondomi on kuitenkin tehokas vain, kun sitä käytetään oikein ja jokaisessa yhdynnässä, jossa sen käyttö on tarpeen. Suoja perustuu siihen, että kondomi muodostaa eritteitä ja taudinaiheuttajia eristävän esteen seksikumppaneiden välille.

Kondomi on matkan varrella muuttunut. Tänään kondomi on tuotteena jotain aivan muuta kuin vielä muutamia vuosia sitten, uusia tuotteita kehitetään jatkuvasti ja jo olemassa oleviin tehdään muutoksia käyttömukavuuden ja varmuuden lisäämiseksi.

Nykyiset kondomimarkkinat ovat tuotevalikoimien osalta varsin laajat. Markkinoilla on paljon erimuotoisia, -kokoisia, -paksuisia, -värisiä, -makuisia ja -hajuisia kondomeja.

Naisen yhdyntäkivutSunnuntai 09.12.2007 13:49

Gynekologinen tutkimus on tarpeen aina jos naisella on yhdyntäkipuja tai kipuja muun seksuaalisen aktiviteetin aikana tai jälkeen. Tutkimus pitäisi suorittaa aina naisen ehdoilla ja tätä edeltää tarkka anamneesi.

Kiputilassa saattaa olla kyseessä vaginismi, jossa myös gynekologinen tutkimus ei onnistu lainkaan. Vaginismi tarkoittaa lantion pohjan ja emättimen uloimman kolmanneksen lihasten tahattomia supistuksia häpyhuulia tai emättimen ulkosuuta kosketeltaessa. Tämä estää yleensä yhdynnän, kuten myös tamponin käytön ja gynekologisen tutkimuksen. Tilanne on melko harvinainen.

Yhdynnän estyminen emättimen kouristusten vuoksi aiheuttaa kumppanille torjutuksi tulemisen kokemuksen, vaikka nainen kuinka tuntisi rakkautta ja kiintymystä. Vaginismin taustalla voi olla lapsuudenaikaisia pelottavia seksuaalisia tilanteita tai kokemuksia, kuten seksuaalista ahdistelua, hyväksikäyttöä tai perheväkivaltaa. Moni pystyy kuitenkin nauttimaan muista seksikäyttäytymisen muodoista ja orgasmi voidaan saavuttaa muilla keinoin. Ainoastaan emätinyhdyntä ei onnistu. Seksuaaliterapialla voidaan saada vaginismia helpottumaan, vaikkakaan emätinyhdyntä ei tulisi koskaan olemaan tyydyttävää.

Vulvodynia on ulkosynnytinten alueen kiputila, jolle voi olla monta eri syytä. Tärkein vulvodynian alamuoto on vestibuliitti. Siinä emättimen aukossa (ei sen ympärillä) ja erityisesti sen alareunassa on punottava, voimakkaasti kosketukselle aristava alue. Vestibuliitti on hyvin yleinen, krooninen ja hankalasti hoidettavissa oleva tila, jonka laukaisevina tekijöinä voivat olla hiivatulehdukset, kondyloomavirus ja matala-annoksiset ehkäisypillerit, jolloin kostuminen on limakalvojen kuivumisen vuoksi heikentynyttä. Myös seksiin ryhtyminen ilman riittävää kiihottumista ja kostumista edesauttaa vestibuliitin kehittymistä.

Vulvodyniassa kipu tuntuu yhdynnässä heti peniksen sisään viennin yhteydessä. Usein on vaikeuksia tampoonin käytössä ja pyöräillessä. Vulvodynia on tyypillinen nuorilla noin 20-40 vuotiailla naisilla. Gynekologisessa tutkimuksessa kaikki näyttää normaalilta, mutta pientä punotusta voi olla emättimen aukon ympärillä. Kipupiste on määritettävissä melko tarkastikin. Naisella on saattanut olla myös useita hiivatulehduksia.

Endometrioosissa kohdun limakalvoa leviää pesäkkeinä normaalin sijaintipaikkansa (kohtuontelon) ulkopuolelle. Endometrioosi on suurin syy naisten hedelmättömyyteen ja lantioalueen kiputiloihin. Se on luonteeltaan tulehduksellinen sairaus. Pesäkkeet ovat kohdun normaalia limakalvoa. Ne reagoivat kuten kohdun normaali limakalvo eli endometrium kuukautiskierron aikana munasarjojen hormonisäätelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että pesäkkeet turpoavat ennen kuukautisia ja vuotavat verta silloin, kun kohdun muukin limakalvo. Tauti voi olla oireeton vuosia tai toisilla naisilla se voi aiheuttaa jatkuvasti vaivoja. Endometrioosin oireita ovat mm. kivuliaat kuukautiset, tärinäkipu, kipu ulostettaessa tai juuri yhdyntäkipu.

Yhdyntään liittyvät lantion pohjassa tuntuvat kiputilat voivat muodostua seksielämää haittaavaksi tekijäksi. Mikäli emättimen ja kohdun tulehdus on poissuljettu, on kipujen taustalla usein tunne-elämän häiriöitä, jännitystä, pelkoa ja ristiriitoja, jotka tuntuvatkin fyysisenä kipuna yhdyntöjen yhteydessä tai heti niiden jälkeen. Ikääntyminen ohentaa myös emättimen limakalvoja ja hormoninpuute on yleisin kivun syy vaihdevuosissa olevilla naisilla. Lääkärillä käynti on paikallaan. Limakalvoja vahvistavia lääkevalmisteita on runsaasti markkinoilla. Asiasta puhuminen kumppanin kanssa yleensä helpottaa varsinkin jos kumppani yrittää ottaa huomioon kipuilun ja etsitään yhdessä sellaiset seksitavat, jotka vähiten niitä tuottavat. Syviä työntöjä kannattaa välttää. Usein takaa -asennoissa penetraatio ei ulotu kovin syvälle ja sellaista ainakin kannattaa kokeilla. Riittävän pitkä esileikki ja lämmittely sekä huolellinen jälkihellittely voivat merkittävästi vähentää tällaista kipuilua.

Herkkä siemensyöksyLauantai 08.12.2007 15:19

Herkällä siemensyöksyllä (tai ennenaikaisella siemensyöksyllä) tarkoitetaan tilannetta, jolloin siemensyöksy tulee aiemmin, kuin mies haluaisi. Tämä saattaa aiheuttaa miehelle sekä mielipahaa että toisinaan myös häpeää.



Herkkä siemensyöksy liittyy usein aivojen serotoniini-hormoonin tuotantoon. Tämän hormonin erittymisen niukkuus on yhteydessä myös herkkään siemensyöksyyn. Miehillä, jotka kärsivät herkästä siemensyöksystä on toisinaan vaikeus tunnistaa vaihe, jossa siemensyksy ei enää ole pidäteltävissä. Erinäisistä syistä johtuen paineet suoriutua seksiaktista nopeasti, voivat myös johtaa herkän siemensyksyn -tilan kehittymiseen. Tällaisessa prosessissa voi taustalta löytyä esim. häpeän ja syyllisyyden tunteita. Toisinaan herkän siemensyöksyn taustalla voi olla myös virtsaputkeen tai eturauhaseen paikantuvia vaivoja.



Vaikka yleisesti ottaen enemmistö herkästä siemensyöksystä kärsivistä onkin nuoria miehiä, löytyy vaivasta kärsiviä kaiken ikäisistä ja vaihtelevat taustat omaavista miehistä.

Miehen yhdyntäkivut ja esinahkavaivatPerjantai 07.12.2007 12:07

Miehellä yhdyntä voi tuottaa joskus sietämätöntä kivun tunnetta siittimessä. Joskus seksin/yhdynnän tai itsetyydytyksen jälkeen siitin voi tuntua aralta ja kivuliaalta. Myös virtsaaminen voi tuntua kivuliaalta. Jos vaivat toistuvat tai jatkuvat useita päiviä, on syytä käydä lääkärin tutkimuksessa. Taustalla saattaa olla terskan tai esinahan tulehdus, seksitauti, esinahan kireys tai sen jänteen eli frenulumin repeytymä. Heteroseksuaalisessa seksissä yhdyntä voi tuntua kivuliaalta, mikäli naisella on liian kuiva emätin. Jos yhdyntäkipu tai kipu seksin aikana liittyy siittimeen lisääntyvään käyryyteen, voi kyseessä olla harvinainen Peyronien sairaus. Tämä edellyttää urologian erikoislääkärin tutkimusta ja hoitoa.

Esinahan tulisi normaalisti liikkua taakse vedettäessä terskan ylitse myös siittimen ollessa erektiossa. Jos esinahka on tiukka ja terskan taakse vetämisen jälkeen se jääkin jumiin terskan taakse, eikä sitä saa enää vedettyä terskan suojaksi, on syytä välittömästi puristaa terskaa lujasti nyrkin sisään ja samalla vetää esinahkaa kärkeä kohti. Yleensä tämä toimenpide poistaa veren terskasta ja se supistuu ja esinahka menee paikalleen terskan suojaksi. Jos tämä toimenpide ei auta, on syytä mennä heti lääkäriin.

Esinahka on pikkupojilla usein kiinni terskan pinnassa ja irtoilee monella vasta murrosikään mennessä. Jos murrosiässä tai sen jälkeenkään aikuisiässä esinahkaa ei saa terskan taakse, on syytä käydä lääkärissä kertomasta asiasta. Tällöin tulee harkittavaksi ympärileikkaus, jota tarkoittaa esinahan osittaista tai kokonaista poistamista kirurgisella toimenpiteellä. Jos esinahka on liian tiukka, käytetään siitä nimitystä fimoosi. Tällöin esinahan alle kertyy erittyvää talia, virtsaa ja siemennestettä. Tällöin voi seurauksena olla tulehdus, joka aiheuttaa mm. märkäistä vuotoa, kipua ja aristusta.

Joskus esinahkaa taas on niin runsaasti, että terskaan on sangen vaikea saada sieltä esiin. Tällöin kondomin laittaminen voi olla myös vaikeaa ja kondomi voi luistaa pois paikaltaan varsin helposti liian runsaan esinahan työntämänä. Myös runsaan ja poimuttuneen esinahan pitäminen puhtaana voi olla työlästä. Myös näissä tapauksissa voi esinahan leikkaamisesta olla apua.

Ympärileikkaus kuuluu urologian erikoislääkärin toimenpiteeseen ja se voidaan tehdä nukutuksessa, selkäydinpuudutuksessa tai paikallispuudutuksessa asiakkaan yleisvointi ja toiveet huomioiden. Asiakas voi myös esittää oman toivomuksensa sen suhteen, leikataanko esinahka pois kokonaan vai jätetäänkö siitä osa suojaamaan terskaa. Leikkaava lääkäri osaa kertoa, minkälainen tulos eri vaihtoehdoilla on odotettavissa. Toiset pelkäävät terskan tuntoherkkyyden menettämistä, jos suoritetaan radikaalileikkaus eli viedään koko esinahka ja haluavat jättää osan nahkaa terskan suojaksi. Toiset taas ovat kokeneet paremmaksi juuri tämän esinahan täydellisen poiston ja ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Leikkauksen jälkeen toipumiseen menee muutama viikko, joiden aikana siitin on aristava ja saattaa edellyttää jopa sairaslomaa.

Miesten ympärileikkausta tehdään myös lääketieteellisten syiden lisäksi paljon tapakulttuurin tai uskonnon vuoksi, kuten juutalaisuudessa. Viime aikoina on keskusteltu paljon pikkuvauvojen tapakulttuurin ympärileikkausten oikeellisuudesta, koska monet pitävät sitä aiheettomana silpomisena, johon asianomainen ei vielä ikänsä puolesta ole kykenevä antamaan lupaa.

Emättimen kuivuusTorstai 06.12.2007 13:25

Emättimen kuivuus on monelle kiusallinen ongelma vaikka olisikin halua yhdyntään. Seksuaalisia toimintoja kun ei voi omalla tahdolla säädellä.



Limakalvojen kuivuus voi johtua lukuisista eri syistä. Eräs tavallisimmista syistä on esimerkiksi elimistön hormonimäärän mataluus, joka voi johtua ns. matala-annos yhdistelmäpillerien vaikutuksesta. Usein myös vaihdevuosiin saavuttaessa ja eritoten niiden jälkeen, limakalvot kuivuvat eivätkä pelkät liukasteet tällöin monestikaan riitä takaamaan riittävää kosteutta. Myös raskauden jälkeinen aika ennen kuukautiskieron käynnistymistä (eli hormonitoiminnan tasapainottumista) voi aiheuttaa väliaikaista limakalvojen kuivumista. Atoopikoilla kuivuusongelma koskee myös limakalvoja.



Apteekista saa kuitenkin reseptivapaita, paikallishoitoon tarkoitettuja hormonivalmisteita, jotka sekä hoitavat limakalvoja että auttavat niiden kostumiseen. Vaikka nämä valmisteet ovat reseptivapaita, kannattaa niiden käytöstä neuvotella ensin lääkärin kanssa.



Edellä mainittujen syiden lisäksi myös sukupuolitaudit tai niiden pelko, virtsatietulehdukset, imettäminen, hormonitason laskeminen tai lääkkeet saattavat heikentää kostumista vaikka olisikin kiihottunut. Kaupalliset liukasteet auttavat hyvin tällaisissa tilanteissa. Tavallista vesi-öljypohjaista perusvoidetta voi kokeilla turvallisesti myös tähän tarkoitukseen.

ErektiohäiriötKeskiviikko 05.12.2007 17:54

Erektiohäiriöllä tarkoitetaan miehen kyvyttömyyttä saavuttaa tai säilyttää seksiin/yhdyntään tarvittavaa erektiota. Impotenssi puolestaan merkitsee kyvyttömyyttä seksiin/yhdyntään. Varsinaisesta impotenssista puhutaan vasta silloin, kun kolme neljästä kohtuullisin väliajoin tehdystä yhdyntäyrityksestä epäonnistuu. Erektiohäiriöistä kärsii 5 % 40-vuotiaista ja lähes 20 % 50 – 60-vuotiaista miehistä. Erektiohäiriöiden syyt voivat olla hyvin moninaiset. Kaikki vaikeat yleissairaudet, stressitilat ja elämänkriisit voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä.

Yleisimmin ongelma ilmenee erektiokyvyn puuttumisena, heikkoutena tai niin lyhytkestoisena erektiona, että se vaikeuttaa seksuaalisesta kanssakäymisestä nauttimista. Toisaalta erektiohäiriö sinänsä voi johtaa varomaan epäonnistumisia yhdynnässä/seksissä. Näin erektiohäiriö voi olla itseään ruokkiva kierre. Erektiohäiriön syitä selvitettäessä voidaan todeta, että mikäli yöllisiäkään erektioita ei ole, on erektiohäiriö todennäköisesti elimellistä laatua. Sen sijaan äkillisesti alkanut erektiohäiriö on yleensä selitettävissä ei-elimellisillä syillä. Psyykkisistä syistä masennus on yleisin erektiohäiriöiden aiheuttaja. Hitaasti alkanut, pikkuhiljaa paheneva tila puolestaan viittaa vahvasti elimelliseen syyhyn.

Erektiohäiriö koetaan usein vaivaksi, jota häpeillään ja jota voi olla vaikea tunnustaa kenellekään. Moni mies kokee, että elämä ei ole minkään arvoinen, jos potenssi katoaa osittain tai kokonaan. Nuorten miesten erektiohäiriöt on syytä tutkia urologian erikoislääkärin toimesta. Keski-ikäisten ja vanhempien miesten erektiohäiriöiden syitä voi selvitellä yleislääkärin vastaanotolla. Tutkiminen edellyttää perusteellista terveystarkastusta sekä tarkkaa sukupuolielinten tutkimista. Verikokeilla selvitetään yleistä terveydentilaa ja tarvittaessa hormonitoiminnan tasoa. Erektiohäiriöstä kärsivän on turha nykyään jäädä yksin vaivansa kanssa. Kannattaa hakeutua ainakin yleislääkärin vastaanotolle, joka tarvittaessa ohjaa asiakkaan edelleen erikoislääkärin vastaanotolle.

Verisuoniperäiset ongelmat ovat yleisiä keski-iässä ja ikääntyneessä iässä olevien miesten erektiohäiriöissä. Sydän- ja verisuonitautia sairastavilla miehillä erektiohäiriöt voivat olla varsin yleisiä. Tällöin valtimoiden ahtaumat estävät riittävän verenkierron siittimen paisuvaiskudokseen ja erektio jää heikoksi. Myös laskimosuonien kyky supistua riittävästi ja estää verenpako siittimestä voi heikentyä ja johtaa erektiohäiriön kehittymiseen. Tupakointi voi pahentaa erityisesti verisuoniperäistä tilaa.

Myös hermoston toiminnanhäiriöt saattavat aiheuttaa erektiohäiriön. Muita erektiohäiriöön johtavia tiloja voi olla esim. leikkaukset ja tapaturmat, jotka voivat vaurioittaa lantion alueen hermoja. Myös kaikki hermostoa rappeuttavat sairaudet kuten diabetes ja MS-tauti altistavat erektiohäiriöille. Toisinaan hormonitoiminnan häiriöt voivat olla syynä erektiohäiriöön. Sen vuoksi vapaan testosteronin määritys verestä on tärkeä tutkimus erektiohäiriön taustasyitä selvitettäessä. Matalat mieshormonitasot voidaan korjata lääkkeellä ja tällöin myös vaikuttaa suotuisasti potenssiin. Myös muiden sisäeritysrauhasten toimintahäiriöt saattavat johtaa potenssiongelmiin.

Lääkkeiden sivuvaikutukset heijastuvat usein seksuaalisiin toimintoihin. Lähes joka kymmenes lääke vaikuttaa joko seksuaaliseen haluun, erektiokykyyn, siemensyöksyyn tai hormonituotantoon. Alkoholin liikakäyttö on syynä joka viidennessä erektiohäiriötapauksessa. Erektiokyky paranee noin puolella miehistä alkoholin käytön lopettamisen jälkeen.

Naisen orgasmivaikeudetTiistai 04.12.2007 20:33

Nykytutkimuksen mukaan naisen eroottiseen kiihottumiseen ja orgasmiin vaikuttaa keskeisesti aivolisäkehormoni nimeltä oksitosiini. Oksitosiini herättää elimistön, saa aikaan nännien kovettumisen ja emättimen kostumisen. Sen vastavaikuttajana toimii adrenaliini, jonka erityksen saa aikaan koettu kipu, pelko, stressi tai jokin elimistön muunlainen hälytystila. Pelko siitä, ettei osaa, ole riittävän hyvä tai vaikkapa tyydytä miestä saattaa saada aikaan kiihottumattomuuden. Vastaava tilanne on miehellä se, että erektiota ei synny.

Orgasmin tavoittelusta on tullut joillekin keskeinen tavoite. Silloin astuu suoritus kuvaan, ei nautinto. Nainen voi päätyä myös näyttelemään orgasmia. Orgasmin saavuttaminen edellyttää useilla naisilla luotettavaa ja turvallista olotilaa, jossa voi ”taantua” ja siirtää kaikki estot tieltä. Puutteellinen tekniikka ja huono ruumiin tuntemus saattavat olla syynä orgasmin puuttumiseen. Opettelemalla voi löytää orgasmin. Kommunikoinnin parantaminen suhteessa on tärkeää, sekä tekniikan tarkastaminen.

Orgasmikyvyttömyyden taustalla voivat olla myös monet psyykkiset syyt kuten: alitajuntainen pelko tai luottamuksen puute, itsensä kontrollointi, ahdistavat mielikuvat, orgasmin pakko, suorituspaineet, syyllisyys, parisuhteen ongelmat tai menneisyyden traumat.

Miehen seksuaalinen haluttomuusMaanantai 03.12.2007 18:36

Miehen seksuaalinen haluttomuus on naisten seksuaalista haluttomuutta vähemmän käsitelty aihe. Stereotyyppiset käsitykset miehen seksuaalisesta halusta ja tarpeista edesauttavat hiljaisuutta tämän aiheen ympärillä. Erään arvion mukaan seksuaalisesta haluttomuudesta kärsiviä miehiä on n. 20% väestöstä (Weeks& Winters: Psychology Today. Sept.-Oct 2002).

Seksuaalisen haluttomuuden syyt ovat moninaiset ja vaikka joitakin taustasyitä voi hoitaa lääkityksellä, voi suurimpaan osaan näistä syistä suurin apu löytyä sittenkin keskustelusta ja/tai (seksuaali-) terapiasta. Miehen seksuaalinen halukkuus on varsin herkkä häiriintymään tunne-elämän vaikeuksien, ylimääräisen työstressin tai taloudellisten huolien vuoksi. Esimerkiksi stressi lamauttaa halun seksiin, vaikka elimet vielä toimisivatkin ilman häiriöitä. Toisinaan seksuaalinen virittyminen saa siis kyllä aikaan erektion, mutta siihen ei liity mielihyvän tunnetta. Huolien kasaantuminen saattaa tehdä miehen myös niin väsyneeksi, ettei seksille tunnu jäävän aikaa. Miehen voi lisäksi olla vaikea myöntää, että seksi ei huvita. Usein tällaisen tilanteen vallitessa käykin niin, että mies itse voi olla kyvytön tekemään mitään haluttomuudelleen.

Seksuaalinen haluttomuus voi olla myös seurausta terveydentilan muutoksista. Haluttomuus voi olla ensimmäinen merkki esim. kilpirauhasen toimintahäiriöstä, masennuksesta, diabeteksesta tai jopa kasvaimesta. Myös testosteroni-hormonin vähäinen erittyminen voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta. Seksuaaliseen halukkuuteen vaikuttaa siten myös ikä. Niinpä haluttomuuden syytä selvitettäessä tulee hakeutua terveydentilaa kartoittaviin tutkimuksiin. Mikäli näiden tutkimusten tulos ei selitä libidon heikkenemistä, voi olla syytä hakeutua yksin tai kumppanin kanssa esim. seksuaaliterapiaan.



Seksuaalisen haluttomuuden taustalla voi olla myös mm. suorituspaineita, pelon tai riittämättömyyden tunteita, päihteiden käyttöä, oman sukupuolisuuden tai seksuaalisuuden kokemiseen liittyviä ongelmia tai kumppaniin kohdistuvaa seksuaalisen mielenkiinnon puutetta. Viimeksi mainitussa tilanteessa puhutaan seksuaalisesta haluttomuudesta, joka ei ole yleistynyt vaan esim. sidoksissa määrättyyn kumppaniin.

Oman sukupuolensa ja seksuaalisuutensa jo lapsuudessa ja murrosiässä myönteisenä kokenut poika on yleisesti ottaen aikuisiässä seksuaalisuuteensa tyytyväisempi mies kuin sellainen mies, jolle suhde omaan sukupuolisuuteen ja/tai seksuaalisuuteen on ollut lapsuuden ja/tai nuoruuden aikana ongelmallinen.


Seksuaalinen haluttomuus on parisuhteen yhteinen ongelma. Syyllisten etsiminen: syyllistäminen tai syyllistyminen ei paranna tilannetta, vaan päinvastoin. Tilanteeseen onkin hyvä tarttua esim. siitä lähtökohdasta käsin, että seksuaalisuus on voimavara, jonka puuttuminen elämästä vaikuttaa hyvinvointiimme. Ei kuitenkaan ole olemassa yleistä tasoa joka määrittelee, mikä on riittävä määrä seksiä. Ongelmalliseksi tilanne muodostuu varsikin silloin, jos seksuaalisen halukkuuden kokeminen tai sen puute alkaa häiritä parisuhdetta sekä toisen tai molempien kumppaneiden muita tarpeita. Niinpä on myös hyvä muistaa, että seksuaalisten halujen ja tarpeiden suhde parisuhteessa voi vaihdella riippuen siitä, kuinka nämä tarpeet ja halut ovat suhteessa toisiinsa. Toisinaan voi myös olla niin, että haluttomuuden syy onkin kumppanin pakonomainen seksin tarve. Seksuaalisen halun puutetta voi kuitenkin hoitaa, joten kannattaa hakea apua.