IRC-Galleria

Sa[n]na

Sa[n]na

The foundation to Decrease Worldsuck

Selaa blogimerkintöjä

Mitä lapsesi saavat joululahjaksi?Perjantai 16.12.2011 12:31

Näin joulun alla näitä kirjoituskohteita kyllä aina riittää. Ehkä joulukuu toimineen osoittaa yhteiskunnan tilasta jostain perimmäistä.

Kaksitoistavuotias veljeni toivoo jouluksi reima-tossuja. Ja se on ainoa toive.

Näin unta, jossa syliini tipahteli paketteja kuin liukuhihnalta, sekä minulle osoitettuja, että perheelle (siis perhettähän minulla ei ole, mutta ne oli osoitettu "ensimmäiselle lapselle", "toiselle lapselle", "puolisolle" ja sitä rataa).

Tahtoisin, että joululahjaksi joku käy vaihdattamassa kelloni patterin ja tekee verolaskelmat (että näen, tuleeko vähennyskelposia ostoksia tänä vuonna tarpeeksi vähennettäväksi asti, jolloin voisin käydä vielä ostamassa kokkitakin ja veitsisetin, ne kun kumminkin aikanaan tarvitsen taas) tältä vuodelta. Tavaraa en osaa toivoa, kaikkea on kyllä ihan kyllin. Jos saisi ihan vapaasti, niin kelpaisi se maapala jostain syrjäkylältä, mutta taitaa olla vähän liian iso pakettiin laitettavaksi.

Kelle ei ole vaikea keksiä lahjoja? Minulle ainakin on, ja lisäksi olen kiittämätön. Joskus keksin todella hyviä ideoita, mutta usein on ostettava jotain tylsää, koska on ostettava. Minua vaan huonon lahjan saaminen ärsyttää enemmän kuin lahjan saamattomuus. Joku on tuhlannut aikaa ja rahaa krääsäkasani kasvattamiseen. Mutta huippulahjoja on haastava keksiä.

Annan avokille tänä vuonna teepaketin (paria irtoteetä (on jo pidemmän aikaa haaveillut irtoteejuonnin aloituksesta), teesihvilähäkkyrän (sellaisen, mikä laitetaan sinne kupin pohjalle kuin tavallinen teepussi teesortti sisällään), hunajaa (pitää vielä etsiä, jotain erikoisempaa) ja teemukin (teetätän kivalla kuvalla, se kun on sellainen romantikko)), tyynyn jota voi käyttää kylpyammeessa (saattaa olla, että itse käytän sitä aika paljon myös), rasiallisen jotain metallipyörylöitä rakennusosastolta (no kun se on mies, ja sitä pitää korostaa (oikeasti ne on just sopivan kokoisia ostoskärryn kolikoiksi, se taas hävitti edellisen panttikolikon, nyt on sitten neljäkymmentä kappaletta, saa hävitellä)) ja tohvelit joilla voi kulkea vähän ulkonakin (matkalla uima-altaalle noi kangastossut kastuu tietty ihan läpi, mutta näissä on muovipohjaa). Lisäksi ajattelin painaa sille jonkun päheen paidan, jos saan aikaiseksi. Ai joo, unohtui ihan, teen myös pingviinikaulaliinan takkini teosta yli jääneistä kankaista.

Suurin lahja on tietysti joulu itse, vaikka itseäni varten keittiössä pyörinkin, niin kyllä tuokin siitä varmasti iloa saa, varsinkin kun sillä ei ole niin ihania lapsuuden jouluja muistoissa kuin minulla. Kuusikin hankitaan.

Ja sitten netissä törmää keksusteluihin, jotka alkavat sanoilla "onkohan riittävästi lahjoja viisivuotiaalle kun..." ON! On on on on on. Ihan riittävästi, ja puolet voisit laittaa poiskin. Vanhemmilleni tulee aina todella paljon lahjoja, koska meitä on niin monta. Viisi lahjaa jokaiselle on jo lähemmäs viisikymmentä lahjaa. Ja yhteiset siihen päälle, ja kaikki suklaarasiat ynnä muut. Lahjapaperia siis riittää (sain postitse oman lahjani, se oli paketoitu sanomalehteen. Hyvä hyvä) lattioilla. Mutta jotkut sitten saavat kolmekymmentä lahjaa, yksinään. Kolmas hampurilainen ei tee onnelliseksi, eli lopulta niistä lahjoista ei ehdi nauttia.

Nuorin biologinen veljeni, jonka viime vuosien lahjasaldoon on lukeutunut mm. peitto ja rukkaset, on aina niin liikuttavan iloinen, kun jotain saa. Rukkastenkin kanssa se nukkui viikon. Itsessäni on samaa, mutta jotenkin tuntuu, ettei veljelle voi antaa vääränlaista lahjaa, ainkaan käyttöesineistössä. Ja sitten jotkut on vihaisia, kun tuli väärä pelikone.

Joulukalentereissa tämä on kyllä pahimmillaan. Pitää olla viidenkympin kalenteri, josta saa joka päivä yhden lahjan kokoisen lelun. Unohtuu kokonaan, että joulukalenteri on kaunis perinne, jolla lasketaan päiviä jouluun. Kellään ei enää edes le kuvakalenteria, vaan kalenterista voi nauttia vain, jos siitä hyötyy materiaalisesti.

Jos asuisin kuten haluaisin, veistäisin ja kutoisin kaikki joululahjat omin pikku kätösin pitkin vuotta. Karkkisäkkien tilalla antaisin jokaiselle lapselle punaisen sokeriomenan, ja käskisin lähteä hiihtämää. Sitten laittaisin lanttulaatikot (tätä Saksaa, kun ei edes lanttuja saa) leivinuuniin ja auttaisin vanhan isäni pankolle reumatismiään lievittämään. No ehkä ei ihan sitä, isäni ei ole näet vanha, eikä reumatisminen. Mutta kävisin laittamassa linnuille ekstralyhteen (lintujen talviruokintaa tulee harrastaa säännöllisesti läpi koko talven, eli niillä olisi kyllä sapuskaa ihan normaalistikin tarjolla), ja lakaisisin portaat vastasatanesta lumesta. Lasten palatessa en motkottaisi lumesta, jota kantavat sisälle, vaan tarjoaisin mustaherukkamehua ja joulupipareita. Sitten voisivatkin mennä pelailemaan jotain lautapeliä ennen saunaanmenoa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.