IRC-Galleria

Sa[n]na

Sa[n]na

The foundation to Decrease Worldsuck

Selaa blogimerkintöjä

Rose Sobolille ei varmaan enää voi kirjoittaa kirjettä siitä, miten paljon hänen kirjansa merkitsee minulle. Hän on luultavasti kuollut. Terhi Rantala ei ole, ja niinpä aion kertoa hänelle, kuinka raikas ja elämänmakuinen hänen kirjansa oli, kompastuskohdistaan huolimatta. Karo Hämäläinen ja Salla Simukka (kirjailijapariskunta, hä?) saivat uudella novellikokoelmallaan minut melkein naurun ja itkun partaalle, mutta kepäksi jäi. Miksei kirjoissa ole kirjailijoiden osoitetietoja valmiina?

Minulle on, vanhempien toimesta, luettu pienestä asti. Samaa tehdään nykyään nuorimmille sisaruksilleni, kyse ei ollut esikoisen hemmottelusta (vaikka sitä ääneenluku minusta on, hemmottelua). Lapsena kuuntelin satuja kaseteilta, vaikka tietysti enemmän radioteatteria (jota sinä olet kuunnellut hälyttävän vähän, eikö niin?). Viimeinen kirja, joka minulle on lettu ääneen, oli Harry Potter ja liekehtivä pikari. Sitä kuuntelivat toki myös Tou´o ja Viski. Sen jälkeen olen kuunnellut ääneenlukua vain kasetilta ja CD:ltä. Nyt on menossa Dan Brownin Murtumaton linnake, viimeisen CD:n loppu, mutten raaskinut kuunnella sitä puhki vaan tahdoin yrittää tällä lomalla ratkaista tuon murtamattoman koodin. Perjantai-iltana sitten loppuu. Kukahan vielä kuolee...

Luen paljon. Luultavasti millä tahansa nykymittapuulla. Eräs määrittämätön osittain tuntemani henkilö kertoi lukiotunnilta seuraavaa: opettaja oli kysynyt, kuinka moni paikallaolijoista oli kuluneen vuoden aikana lukenut esimerkiksi neljä kirjaa. Hyvin harvoja käsiä nousi, tuttavani muiden muassa. Hän oli olettanut, että opettaja nostaisi lukumäärää seuraavaksi, kysyisi kuinka moni on lukenut enemmän. Ei, ensin kysyttiin kolmea, sitten kahta, ja yhtä kysyttäessä käsiä nousi sitten lopulta. No tietysti siksi, että äidinkielen kurssilla oli pakko lukea se yksi kirja.

Tällä viikon lomalla minulla on mukana seitsemän kirjaa. Olen realisti; enempää ei mukaan mahdu kun on vaatteitakin ("Matkoilla inhoan vaatteita, ne vievät kirjoilta tilaa."), ja täällä on kirjahylly. En uskonut ehtiväni lukea kaikkia, mutta puolentoista kirjan päivävauhti näyttää muuta.

Kykenen lukemaan liikennevälinessä, kunnia ja ylistys. Täällä luen eteisessä, peiliä vastapäätä, se on paras paikka. On seuraa omasta kuvasta, jos tahtoo pohtia. Luen iltaisin sängyssä maaten, kunnes huonetoveri sammuttaa valot. Pöydän ääressä, puurokattila hellalla hännennettävänä, nojapuolissa pää alaspäin, jalat selkänojaa vasten. Kirja taipuu joka suuntaan, kaikkialle.

Teempä listan mukanaolevista, esimerkiksi siitä mitä yleensä luen (mutta tässä ei kyllä ole yhtään fantasiaa, mikä on ilmeisesti suosikkini, teinikirjojen vanavedessä):
Louise Rennison: Kauneusunia ja kilpakosioita, Georgia Nicolsonin salatut elämät 8 (kirjastosta)
Cecily von Ziegesar: Kukaan ei tee sitä paremmin, Gossip Girl 7 (kirjastosta)
Gavin Baddeley: Goth Chic (A Connoiseur´s Guide to Dark Culture) (pehmeäkantinen)
Brian J. Robb: Johnny Depp, kapinallinen (kolme valokuvaliitettä)
Martin Page: Kuinka minusta tuli tyhmä (pehmeäkantinen)
Kato Hämäläinen, Salla Simukka: Luokkakuva (novelleja) (kirjastosta)
Rose Sobol: Yksinäinen Tähti, tyttö josta tuli intiaanipäällikkö
+ Terhi Rannela: Amsterdam, Anne F. ja minä (täältä kirjastosta, Porin kirjastokortissa on Yyterin rannan kuva)

Minusta ei ole koskaan tullut musiikistia. En tiedä miksi vertaan juuri nätä (ei minusta tullut urheilijaakaan). Toukkis lukee kuin minä, enemmänkin joskus, mutta Viski ei. En ole kyennyt selittämään miksi. Samat lähtökohdat, mutta toinen antautui kirjoille, toinen musiikille. Kodin ulkopuolisista en ymmärrä heitä, jotka eivät lue, tai nauti lukemisesta. Miksei muka? Kirja käteen ja satumaahan, miksi ette tee sitä? Siellä on kivaa. "Henkilö, joka ei lue, ei ole lukutaidotonta korkeammalla."

En osaa suositella kirjoja. Jukka Parkkinen, Anstrid Lindgren, Martin Page, Eoin Colfer. Aloita heistä.

Kävelen kirjastossa yleensä lammasmaisesti nuortenkijahyllylle. Ensin oli lasten fantasiahylly (on yhä) ja satunnaisesti muuta (kirjastoautolla se yksi iso hylly kaikille ei-aikuisten ja ei-kuva -kirjoille), uutuushylly, ja sitten vihdoin nuortehylly. Pian olen kai lukenut sen puhki, onneksi tulee uutuuksia. Sitten olisi kai edessä aikuiset.

Waltari, Vladimir, Agatha, Page ja Brown ovat jo näyttäneet tietä. Pitäisi lukea Virginiaa.

Aikuisten kirjat vaikuttavat useimmiten tylsiltä. Olen yrittänyt lukea niitä, mutta jaarittelukirjat eivät tunnu omalta elämältäni (en voi samaistua kotivaimoihin) ja useimmat tyylilajit ahdistavat. Ne tuntuvat niin... aikuisten maailmalta. Pinnalliselta, ohuelta, kurjalta, tylsältä. Tietysti on myös pysätyttäviä, ihania poikkeuksia kuten vaikka Supernaivi.

Janne Teller on nainen. Poikkeustila, se olisi pitänyt ottaa tänne mukaan. Mutta ne ovat niin ahdistavia kirjoja (ja juuri siksi niin hyviä, kirjojen on pakotettava).

Luen koska nautin siitä. Nautin myös tästä kirjoittamisesta (tämäkin on taas jatkunut ja jatkunut, eikä ole kunnollinen, koska en tiedä mitä tahdon sanoa. Ehkä että "lue enemmän, luulet vähemmän"). Kirja on lojaali ystävä. "Kun luet kirjan, saan ystävän. Kun luet kirjan uudestaan, tapaat vanhan ystäväsi."

Olen lukenut kasan lesbokirjoja (tietääkseni kaikki aihetta käsittelevät nuortenkirjat, vinkatkaa jos on lisää). Salla Simukkaa, nyt yllättäen tuo Amsterdamkirja (ihanaa ettei sitä mainostettu tällä sävyllään, vaan tavallisena, mitä-se-onkin), Yksinäinen Tahtikin on. Seuraavaksi sitten se Anne Frank. Tunnen siis aimo pinon lesboja, vaikka "täällä reaalimaailmassa" en tiedä yhtään.
Sama toistuu monien muiden asioiden kanssa. "Hän joka lukee, elää monta elämää siinä, missä muut vain yhden."

Ja arvatkaa mita kaikkea tiedän. Yleissivistykseni on huima, vaikka (tai siis juuri siksi) luin koulukirjojen siaan fiktiota. No, se olisi yksi syy siirtyä aikuisten kirjoihin, päivitys omalle ikätasolle. Ei muuten ole yksi kerta kun saan koevastaukseen täydet pisteet kun kirjoitan kaiken minkä asiasta tiedän, vaikka taatusti puoletkaan ei ole opikirjoissa esiintyvää, vaan tiedonmuruja muualta. Puhumattakaan (synonyymi)sanavarastostani...

Haluaisin päätyä lukupiiriin. Perustaa ja pitää yllä. Mutten tiedä miten; sen pitäisi mieluusti olla tuntemattomista, osittain tuntemattomista ihmisitä, ja julkisella paikalla. Kaikkea kirjallisuutta. Yritin joskus, mutta siitä ei tullut mitään. Ja kuka lukisi niin monipuolisesti kuin minä, samalla viikolla teinihöttöä ja klassikoita, Lolitaa ja Bertin päiväkirjoja?

Huoh, tämähän on valtava aihe. Olkoot nyt tuommoinen, rikkonainen teksti. Yksinäinen Tähti odottaa. Ei minua, vaan kuolemaa. Viimeiset sivut. Kirja loppuu usein liian pian, kesken vaikkei mikään jää. Tyttö josta tuli intiaanipäällikkö (tarina on muuten tosi, ja inspiroiva kuin mikä; niin se luultavasti inspiroi myös äitiäni aikanaan, ehkä samanikäisenä, kun hänelläkin oli menossa oranssi vaatekausi. Silloin hän tosin oli jo raskaana. Eli vielä loppuun, kirja on ikuinen, yhditävä, mutta jokainen kokee sen silti omalla tavallaan.)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.