IRC-Galleria

Sa[n]na

Sa[n]na

The foundation to Decrease Worldsuck

Selaa blogimerkintöjä

Rahankäytöstä.Maanantai 12.12.2011 18:32

Minä olen todella pihi. Tarkka rahoistani. Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa. Kulta on valtaa.

Rahan(säästön)himoni ei juuri näy ulos. Minulla on siistit, joskin oudot, vaatteet, tarjoan avokätisesti leffailtaeväät seuralle eikä meillä kotona nähdä nälkää.

Pintakiillon takaa paljastuu kuitenkin jotain muuta. En lähde ystävieni seurassa ravintolaan - ehdotan puitokävelyä tai illan istumista jonkun kotona. En ole ostanut täysihintaista vaatetta pariin vuoteen. Tavallisena viikkona tarjoilen kotikeittiöstä korkeintaan yhden liharuuan.

Olen tullut hyvin toimeen, siitä asti kun toimeen piti tulla. En ole huippupalkoilla, päinvastoin. Tiedän monia, jotka eivät pärjää samalla palkalla.

Jo teininä homma oli yksinkertainen; kaikki meni mitä tuli - mutta ei yhtään enempää. Joskus tuli kavereilta lainattua pari euroa, mutta ne lähinnä käteisen pulassa. Paras säästökeino silloin oli rahalipas - systemaattisen huolettomasti laitoin sinne kaikki kolikot, ja avatessa se oli aina yllättävän täysi. Kun se raha ei ollut saatavilla, ei se myöskään kulunut.

Nykyään jää säästöön noin puolet kuukausitulosta. Plus tietysti veronpalautuksia odotellessa - minua on tänä vuonna ryöstöverotettu rankimman mukaan.

Kulutan aika vapaasti - tänään ostin karkkia ja yksittäispakatun jogurtin, jotka molemmat voisi korvata juomalla mukillisen astianpesuainevettä (terveysvaikutukset samat), pakkaamalla omenat kolmeen hedelmäpussiin (ympäristövaikutukset samat) ja laittamalla euron hyväntekeväisyyteen (yhtä hukkaan heitettyä valuuttaa). Mutta eihän ihminen ole järkevä, varsinkaan kuluttajana.

En jaksa enää shoppailla, kuten nuorempana. Ei huvita. Ei sen arvoista. Aleissa kyllä käyn, mutta kun niitäkin on nykyään koko ajan. Ruokakauppaankaan en jaksa vaivautua kuin pari kertaa viikossa (sekin siksi, että tulee käytyä kahdessa eri kaupassa, toisessa toisella kertaa ja toisessa toisella).

Olen täysi tavarahamsteri, joten ostan "no kyllä tätäkin vielä tarvii". Ennen todellisen tarpeen syntymistä tuotteelle yleensä ehtii keksiä korvaavan, tai sen löytää jostain ojanpohjalta.

Ilmaista kamaa onkin kiva hamstrata, saa sydämen kyllyydestä, ja jos on vielä dyykattua, niin maailmakin pelastuu.

Tavarainkeräilystä johtuen kauppakäyntien rajoitus on se, mikä minulla parhaiten aiheuttaa säästöä.

Ja jutun pointtihan oli muuten se, että minä en ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka elävät yli varojensa. Et sä voi asua Helsingin keskustassa, omistaa autoa ja ostaa kaikkea mitä huvittaa uutena, jos et sitä pysty maksamaan. Joo-o, epäreilua ja kurjaa, mutta näin se on.

(Jos muuten aiot elää niin, ota joka ikinen laina, mikä sun nykyisellä tilalla irtoaa (hanki väliaikainen työ, että saat asian kuntoon), luovu omistamisen ihanuudesta ja elä lainarahoilla leveää elämää - ainut on, ettet koskaan varmaan pääse takaisin "normaaliksi työssäkäyjäksi", mutta tämä onkin loppuelämäksi kahlitseva tapa. Muista kuitenkin pitää raha käteisenä, ettei vouti vie, kun karhukirjeitä alkaa tippua.)

Pesukoneen hajoamisen ei pitäisi romuttaa koko kuun budjettia.

Ps. Eikö muuten ole aika hassua. Meillä on ihmiskuntana käytössä rajattomasti energiaa, ja resurssejakin vaikka millä mitalla. Plus sitten vielä, että ajoittain osoitamme aika suurta älykkyyttä. Ja mitä me teemme: keskitymme siirtelemään pieniä paperilappuja paikasta toiseen, pidämmepä vielä niitä jonkin arvoisina. Ja kellä on eniten, se on sitten ihmisenäkin arvokkain. On se älytöntä...

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.