IRC-Galleria

Sa[n]na

Sa[n]na

The foundation to Decrease Worldsuck

Selaa blogimerkintöjä

Kuka maksaa halvat teepaitamme?Tiistai 24.01.2012 00:23

Saksan televisiolle teki joku televisio-ohjelman, jossa suuria firmoja (mäkkäri, h&m, mediamarkt...) vähän narutetaan. On nimittäin ensimmäinen tuotantokausi, eikä firmat tienneet, että ohjelman tarkoitus on kaivella ikäviä asioita esiin - päästivät kuvaamaan myös kulissien taa.

Tänään tutkittiin H&M:ää. Ohjelma ei ole arvion arvoinen, pintaraapaisuksi jää etkä sinä sitä kuitenkaan katso.

Kohtuullisesti alkanut homma kaatui lopulta viimeiseen arvioitipykälään: 12-vuotias tyttö ompelee Bangladeshissa lappuja H&M:än kuteisiin, päivittäin jopa 16 tuntia, ja haluaisi muuten mennä kouluun. Lopettaa ohjelman sanomalla tavallisen saksalaisteinin kuvasta, että ainut ero heidän välillään on hänen köyhyytensä ja tuon toisen rikkaus. Saksassa sama teini naureskelee, että ei hän kyllä kovin rikas ole. Busted, H&M.

Pitäisikö minun nyt menettää yöuneni kaikkien niiden hmm-kuteiden vuoksi, joita kokoelmassani on? No, lapsityövoima ei minua hetkauta - kyseisissä maissa on asiat niin huonosti, että ei siinä pari tehdaspentua hätkäytä.

Merkittävä osa vaatteistani on takuulla kulkenut lasten käsien läpi, ainakin jossain tuotannon vaiheessa. Puuvillaneekeriorjat eivät suinkaan ole historiaa, vaikka heille nykyään maksetaankin palkka. Itse asiassa asiat ovat usein nykyään huonommalla tolalla. Kunnon orjanomistajan kunniaan kuului pitää orjistaan huolta, tätä eivät nykytyöntekijät todellakaan kohtaa. Ei auta, vaikka vaihtaisi henkkiksen halpapaidat johonkin kalliimpaan merkkiin, niillä on yhtä lailla sormet veressä.

Oikeastaan ainut keino varmistaa kaman kunnollisuus on tehdä se itse. Villaa omista lampaista, jotka saavat iltapusun, ja nahat lehmiltä, joilla on ollut onnelliset päivät vasikoiden kanssa niityllä. Pellavaa voi suomessa kasvattaa, tosin kasvikuituvaatteissa on hommansa.

Nykyisellä vaatevarastollani minun ei tarvitse ostaa palaakaan vuosiin. Korjaan kaiken, mikä menee rikki, ja käytän repaleksi asti. Pitäisi vaan keksiä, miten nahkatakin saa taas käyttökuntoon, kun vetoketju on hajonnut - nahkatakin vetoketjun vaihtoon minusta ei ole.

Saanko synninpäästön sillä, että varsinkaan maukkarista en osta kuin alennustuotteita? En ainakaan tue niitä laadun näkökulmasta kiskurihintoja.

Länsimaiden vauraus on revitty köyhien maiden ihmisten selkänahasta. Ai neekerit on laiskoja? Ei siltä näytä, kun katsoo, millaisissa oloissa ja miten paljon tekevät töitä. Ja sitten me kiljumme, että älkää tulko tänne, ei teillä ole mitään asiaa meidän hyvinvointia sorkkimaan.

Ei ne kyllä ole asiat hyvin täälläkään.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.