IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Päivän kuva (ja silmät)Tiistai 11.12.2007 11:33

Katso oheista pistettä keskittyneesti parikymmentä sekuntia, äläkä liikuta silmiäsi yhtään. Huomaat että pisteen ymärillä oleva "pallo" alkaa kadota. Työnnä nenääsi kohti ruutua (samalla katsoen) ja huomaat että kuvaan ilmestyy tumma läntti. Katso sitäkin hetken aikaa ja siirrä päätäsi taaksepäin. Huomaat että "palluran" ympärille muodostuu vaalea halo.

Silmä on hassu kapistus. Sillä näkee äärimmäisen kirkkaassa auringonpaisteessa, mutta myöskin melkein säkkipimeässä pienen odottelun jälkeen. Silmän havaitsema "staattinen" kontrastisuhde ei ole kovin kummoinen, vain 100:1. Kameratermein silmän "herkkyys" kuitenkin sopeutuu jatkuvasti kohteeseen jota katsot, jonka ansiosta "dynaaminen" kontrastisuhde on jopa 1 000 000:1.

Sopeutumista tapahtuu kemiallisesti verkkokalvolla ja mekaanisesti iiriksen koon muuttuessa. Jatkuvan sopeutumisen takia verkkokalvolle tulevan kuvan täytyy myös koko ajan muuttua, sillä muuten silmä pääsee sopeutumaan näkemäänsä valovoimaan liikaa ja kuva alkaa kadota. Silmä itseasiassa tekee jatkuvasti pientä liikettä juuri tästä syystä.

Niin ja se Päivän kuva: tuner&image_id=37341650

Kuvasta on kaksi versiota:

Värillisessä versiossa kuvan kirkkaus on vakio, mutta se on jakautunut tasaisesti eri aallonpituuksille. Kuvan värit ovat myös käänteiset. Katsoessasi kuvaa tarpeeksi pitkään, silmät ehtivät sopeutua kuvaan.

Mustavalkoinen versio on .. noh .. väritön kuten nimikin sanoo!

Kuvan vaihtuessa mustavalkoiseksi, ovat silmät ehtineet sopeutua näkemiisi väreihin. Värien kadotessa sopeutuminen näkyy käänteisinä väreinä. Mustavalkoinen kuva tuo mukaan originaalin kuvan kirkkautta koskevan informaation, ja nämä yhdessä muodostavat alkuperäisen värikuvan! Homma kylläkin menee läskiksi heti jos liikutat silmiäsi, sillä ne alkavat heti sopeutua uuteen tilanteeseen.

Lisää voit lukea esim. tuosta: http://en.wikipedia.org/wiki/Eye#Dynamic_range

P.S. Tuo Päivän kuvan idea ei ole mikään alkuperäinen vaan apinoitu: http://www.johnsadowski.com/big_spanish_castle.php

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.