IRC-Galleria

TottiksiaKeskiviikko 30.09.2009 19:12

Sunnuntaina aikas paljon tekemistä, Rian kanssa ihan kaikkea tehtiin ja eniten viettiä ja intoa siihen tekemiseen, kun mie haluan että koira suunnilleen repeisi liitoksistaan kun tottistellaan :D Tai ainakin niissä noudoissa kun on niin löysä. Noutoja patukalla, palkkoja mistä milloinkin ja ihan yllättäen. Tehtiin sekä toko että pk liikkeitä sikinsokin. Ihan ok treeni.
Jykkikselle perushuttua, kisaliikkeitä. Noudot on jo tosi kivalla mallilla :) Tein ekaa kertaa estenoudon jyrkällä Aalla, ja menihän se :)

Tiistaina oli Ria vain mukana kentällä, ja pirun hyvät tottikset olikin. Kaikki kisaliikkeet tehtiin, ja vähän ylimääräistäkin. Vire oli mitä parhain! Ainut huono juttu oli paikkamakuu.. Nyt ei oo pitkilleen lähtenyt, niin jo perkule kun piilon taa ehdin niin lähti. Niska pers-otteella takaisin, ja sit pysyi taas.

MaastotreeniäSunnuntai 27.09.2009 12:50

Torstaina kaverin kanssa mettään, opetin Rialle vähän uusiakin juttuja.
Ensin tallattiin jäljen vanhenemaan, sillä välin treenattiin pudonnutta esinettä, joka siis etsintäkokeen liike. On kerran aiemmin kokeiltu liike, ja nyt se meni jo ihan täydellisesti. Esineen ottamisen jälkeen pitäisi koiran tulla samoja jälkiä takaisin, niin Ria teki pienen lenkin kaartaen oikealle. Mut tosi hyvä toiseksi kerraksi.

Sitten ekaa kertaa pienesinettä mastossa, olohuoneen matolla ollaan kyllä treenattu hieman. Rialla meni tovi tajuta että alue on pieni 3x3m, ja sitten ilmaisun vaikeus, kun Ria vaan olisi halunnut ottaa suuhun. Mutta alkoi typykkä kuitenkin hoksaamaan idean :)

Sitten jäljelle. Jana oli ihan ok, ja jäljellä oli palon maastonvaihteluita, suokosteikosta kuivaan hakkuuaukkoon. Hyvin meni jäljestys, mutta pari keppiä meinasi jäädä. Toinen oli hakkuuaukon ja suon reunassa, ja toinen heti tienylityksen jälkeen. Muutenkin noita tienylityksia viistottain on treenattava, suorat menee ku vettä vaan, mutta viistot on hankalia.

Lauantaina oli omat jälkiporukan treenit, jäljen hapattumaan ja ensin esineruutu. Oon miettiny tuota Rian esineruutu motivaatiota, ja nyt päätin tehdä ihan motivaatiotreenin. Hetsasin koiran aivan tappiin ennen lähetystä ja pidätin sitä vielä lähettäessäkin. Samperi että alkoi esinettä nousemaan. Nostatin neljä ihan tosta noin vain :) Nyt sen siis tietää, se on motivaatiosta ja vireestä kiinni jos ei toimi, kyllä se sen osaa ja kykenee :D

Treenattu onKeskiviikko 23.09.2009 12:18

On hieman jäänyt kirjoittelematta treenit.
Erikoisjälkikokeen jälkeisellä viikolla ei hirveästi tullut rehkittyä, tottista tehtiin tiistaina Jykän kanssa ja keskiviikkona Rian kanssa. Ei mitään kummemmin mainittavaa, Rian kanssa alkaa vaan ajatukset heräämään treenien muuttamisesta. Koira on niin rutinoitunut hommiin että huomaa sen jopa tympiintyvän välillä. Joten alan nyt rikkomaan kaavaa sen kanssa ja opettelemaan kaikkea uutta hömppä juttua, josko se into jo osattuihin juttuihinkin taas nousisi. Samaisella viikolla perjantaina lähdettiin metsään Rian kanssa, kaveri tallasi 700m jäljen ja ylim. janan. Opetin myös Rialle uutta, pudonneen esineen noutoa. Jälki meni tosi hyvin, ja hyvä oli huomata hakkuuaukolla kuinka Ria tarkentaa itse työskentelyään tosi upeasti.

Sunnuntaina käytiin maaningalla Rian kanssa luonnetestissä. Muutama yllättävä juttu kävi, jota en koirasta olisi uskonut, mutta onpahan nyt nähty nekin :D Jokatapauksessa testi tulos hyväksytty, 95p. Mikä huvittavinta, niin Tessa ja Ria keskenään NIIIN erilaiset, mutta loppupisteet ja osa-alueet tosi samanlaiset. Että mitä ne nyt sitten koirasta kertoo, toivottavasti jollekulle jotakin :)
Sunnuntaina myös kasvattini Yola oli suoriutumassa, BH:ssa, ja hyväksytty tuli päivän parhaalkla tottiksella :) Mahtavaa!

No sitten tämän viikon treenit,
Maanantaina aamulla pellolle Rian ja Jykän kanssa, ja superhienosti menikin. Yritin aiheuttaa tilannetta jossa Ria olisi noukkinut esineitä suuhunta, mutta ei sitten millään.. Olisi nyt edes kerran yrittänyt. Illalla sitten tottistelemaan Rian kanssa, paljon hömppää, välissä pieniä "oikeita juttuja". Noutokapulan viskelyä ja innon ja vauhdin uudelleen hakemista.

Tiistaina tottista molempien kanssa, ei muuta erityismainintaa kuin Rian noutoharjoitukset. Tein noudot patukan kanssa, ja perskule että sitä vauhtia piisaa, toivotaan että saan siirrettyä vauhdin myös kapulaan.

Erikoisjälkikokeessa KerimäelläSunnuntai 13.09.2009 19:45

Ei tullut tulosta tänäänkään, mutta kokemusta rikkaampana eteenpäin.

Eli Rian elämän ja miun kans eka EJ-koe takanapäin.
Jännitys oli kaamea, kun neljä tuntia ensin kisapaikalla odotin omaa vuoroani tulevaksi, polvet tutisi kuin aikanaan ekassa kokeessani. Klo 11.00 alkoi meidän suoritusvuoro.

Paalulta lähtö oli mielestäni hyvä, ja Ria eteni suoraan ja määrätietoisesti. Koko jäljestäminen oli odotettua parempaa, ja olin tosi tyytyväinen, MUTTA ne perkuleen ESINEET!!! Luultavimmin ensimmäisen esineen ylitti, toisen kohdalle tullessa Ria kattoi minua ja yritin ilmeelläni tulkita koiralle että maahan prkl. No ei, koira ottaa esineen iloisesti suuhun ja tuo mulle. Jäljestys jatkuu, tullaan kolmannelle esineelle, Ria ei edes vilkaise minua vaan ottaa esineen määrätietoisesti suuhun ja tuo mulle. Taas tuimaa ilmettä koiraan että mitä hittoa sinä teet.. Viimeiselle esineelle saavuttaessa koiraa pitää pientä omaa kivaa ja alkaa leikkiä esineellä.. Lopulta tuo sen mulle. Eli kolme esinettä neljästä nosti, mutta kaikki hylättiin kun olin tietenkin ilmoittanut ennen suoritusta tuomarille että koira ilmaisee esineet.

Tuomari tykkäsi koiran jälkityöskentelystä, kulmissa epätarkkuutta, mutta koira suoriutui kaikista täysin itsenäisesti.

Loppupisteitä kertyi 65p. Kyllä harmitti ne vaivaiset 5 pistettä tulokseen. Mutta kokemusta rikkaampana kotiin ja nytpähän tiedetään koulutustasostakin varmuudella jotain.

Jälkikokeessa JoensuussaLauantai 12.09.2009 23:38

Ei mennyt putkeen tänään, ei..

Aamusta suoraan jälkimetsään. Kisan järjestäjä sanoi heti alkuun että kaikilla jäljillä on ollut sienestäjiä liikenteessä, joten haastetta luvassa..

Ria lähti janalle ihan ok, otti takajäljen josta sitten korjattiin oikeaan suuntaan. Kolme keppiä nousi ihan suht iisisti mutta sitten se alkoi, harhoja ja polkuja jotka veti koiraa puoleensa. Kuljin koiran perässä pitkiä matkoja epäröiden ollaanko oikealla jäljellä, välillä polkua pitkin, välillä kanttarellipaikkoja tutkien. Palasin koiran kanssa 3. kepin kohdalle ja lähetin uudelleen. Nappasi toisen jäljen kuin edellinen, epäröiden koira eteni ja pian tajusin koiran olemuksesta ettei vieläkään ole oikea jälki, vaikka selkeät jalanjäljen maassa olikin. Vielä kerran vein koiran takaisin 3. kepin kohtaan ja lähetys. Nappasi nyt kolmannen jäljen ja sitä eteni varmasti, ja 4. keppi löytyi ja sain hieman huokaista helpotuksesta. Siitä eteneminen yhtä tuskaa, polut veti taas koiraa puoleensa ja eteneminen oli haparoivaa. Yhtäkkiä koira poukkasi polun sivuun ja siellä oli 5. keppi, ilmavainulla nappasi, ei ollut jäljellä. Tässä vaiheessa uskaltauduin kurkkaamaan kelloa ja yliaika oli mennyt 10 min sitten, lähetin koiraa taas jäljelle 6. keppiä etsimään, jotta osataan pois metsästä. Koirahan lähti, polkua pitkin... Yritin lähetellä polun sivuista, ja jälkiä oli paljon, Ria vaan ei osannut päättää mitä niistä seuraisi. Niinpä lähdettiin menemään polkua pitkin toivoen keppien vastaanottajan olevan lähellä, vaan ei tullut tietä vastaan vaikka kuinka käveltiin. Lopulta saavuin tien varteen, ei mitään havaintoa minne päin. Kävelin tietä molempiin suuntiin pitkiä toveja. Soitin kaverille joka myös kisaamassa että kertoo järjestäjälle että olen eksynyt ja tulevat etsimään minua. Viimein havaitsin auton, joka olikin kaveri minua etsimässä. Koppasi kyytiin ja eikun takaisin janalle päin.

Kartasta katsoin, niin 6. keppi olisi ollut 100m päässä 5. kepistä, ja siinä olisi ollut se oikea tie lähellä. Olin kulkenut 5. kepiltä reilu 2km tietä pitkin ihan väärään suuntaan. Vitutus oli suuri, viiden kepin kanssa ja yliaikaa reilu 1h..

En mennyt tottiksiin enkä esineruutuun, kisan loppusaldona jana 31p.

Jäljentekijä kertoi, että hänen tallatessaan jälkeä, hänen perässään oli kulkenut sienestäjä, jonka hän viimein oli pyytänyt menemään toiseen suuntaan. Olisin voinut kai vaatia uusinta jälkeä, mutta koira oli aivan poikki, samoin minä, ja jalat rakkuloilla..

Tällainen päivä tänään.

On taas treenattu enempi ja vähempiTorstai 10.09.2009 18:41

Lauantaina oli purut, Perus vietinvaihtoa ja nostatusta molemmille, ihan ok reenit. Nyt jäi purut koko ryhmältämme kolmeksi viikoksi tauolle, ei haittaa, ehtii vähän muutakin touhuamaan välillä.

Maanantaina pellolle Rian kanssa, annoin vanheta vain noin tunnin, mikä selkeästi oli liian vähän. Tuuli levitti jälkeä ja jäljestys oli epätarkkaa. Pituutta oli ehken se 600 askelta. Esineet ok.

Tiistaina Rian kanssa tottista. Tosi hyvällä mallilla. Paikkamakuuta kahteen otteeseen, eka kerta samoin kuin ed. kerralla vika treeni, eli seisoin koiran vieressä, en koskenut, ja pysyi. Ja nyt toisella kerralla ekaa kertaa paikkamakuun uudelleen opetuksen jälkeen jätin koiran, menin piiloon, ja perkule se PYSYI!! Toivottavasti pysyy myös jatkossakin.
Liikkeet ok, hyppynoudossa kolisee esteeseen hieman.

Keskiviikkona Jykän kanssa tottista, kaikki kisaliikkeet, ja hitto se osaa jo hienosti noudotkin :) Estenoudossa käyn hihkaisemassa esteen yli ja näin varmistan että tulee samaa reittiä takaisin päin.
Tottisten jälkeen pellolle Rian kanssa, kaveri oli ennen tottiksia tallanut Rialle jäljen vanhenemaan. Kun viimein menin muiden peltojuttujen jälkeen suorittamaan, oli se saanut vanhentua 3h. Lähtö ok, jotain haahuilia ennen ekaa kulmaa jo. Kulmat vielä menetteli, yksi nappikulma koko jäljellä.. Esineiden kanssa oli ongelmia, kaksi ekaa merkkasi, muttei olisi halunnut ilmaista. Kolmannen ilmaisi hyvin. Todella kova tuulikin saattoi vaikuttaa, tai sitten koira vain oli paskalla tuulella, tiedä häntä, mutta jäljestys oli aika perseestä.

Torstaina metsäjälkeä ja esineruutua. Ruudusta toi kaksi esinettä tosi hiesnoti, kolmanteen jouduttiin tosissaan tekemään töitä, ei kai vaan saanut hajua, tai ei halunnut saada. Kaksi janaa, ekalla eteni puoleen väliin ja "otti jäljen" kuitenkaan jäljestämättä sen kummemmin. Saattoi olla harha, tai joku muu pöllöily. Uusi lähetys ja meni loppuun, kepin ilmaisu hyvä. Toinen jana perseestä, eteni 10m, mahdollinen harha pysäytti vauhdin, ei kuitenkaan lähtenyt jäljestämään.. Uutta lähetystä putkeen ja ei mene kuin 10m ja palaa takaisin. Oma hermo meinasi alkaa kiehumaan, ja sain koiran viimein janan päähän ja jäljellekin. Kepit ok.

Tänä iltana menen vielä pellolle motivointi treenin tekemään ja huomen aamuna uusia janoja..

Treeniä tällä viikollaTorstai 03.09.2009 22:28

Maanantaina oli Jykkiksella purut ja tottista. Tottis ihan ok, lähinnä tein jäävät ja tasamaanoutoa. Purut oli aika sekavaa, kun Jykkis ei oikein vielä osaa soveltaa tuota hallintaa hommaan. Lähtee tarjoamaan sivulle tuloja itsekseen silloinki ku ei tartteis.

Tiistaina tottista illalla Rialle. Lähinnä paikallamakuuta. Edistystä juu, mutta puuduttavaa edelleen.

Keskiviikkona kävin puruissa pyörähtämässä ja tein alussa Rialle paikallamakuutreenin jälleen. Vittuilua kerrakseen koko koiran olemus. Mut pysyi sitten kuitenkin.

Keskiviikkona sitten peltojäljelle Rian kanssa. Kaveri oli käynyt tekemässä jäljen, ei ainuttakaan namia, ennenkuin viimeisellä suoralla. Kovan tuulen vuoksi en uskaltanut päästää pitkään liinaan, epäluottamusta ohjaajan taholta. Mutta jäljestys ihan ok, kulmissa epätarkkuutta, esineet ok. Vastatuulialueella nenä nousi, mutta laski taas sivutuulelle käännyttäessä.

Tosrtaina tottista Rialle ja Jykälle. Jykälle jäävät, seuraamiset ja kaik noudot. Hyppy ja estenoutokin jo sujuu tosi hyvin. Ainoa ongelma vielä on malttaminen, tahtoisi karata ennen lupaa kapulalle.
Rialle kisaliikkeitä ei estenoutoja tai eteenmenoa. Paikallamakuuta taas vaihteeksi. ihan ok, edistystä tapahtunut jo huimasti :)

Illalla vielä pellolle molempien kanssa. Jykälle vajaa 200 askelta, yksi kulma ja yksi esine. Rauhallinen vauhti ja hyvä tarkkuus, syödä ei haluaisi millään..
Rialla vajaa 500 askelta, kulmia 7, kaksi esinettä. Annoin mennä pitkällä liinalla ihan koko matkan, ykdessä kulmassa pyörähti itsensä ympäri, muutoin kulmat meni tosi hienosti ja tarkasti. Eka esineen ilmaisu hieman vino, toinen täydellinen :D

Jykän tottisSunnuntai 30.08.2009 22:29

Tänään paneuduttiin noutoihin.
Alkuun pikaiset jäävät, seisominenkin alkaa jo olla tajunnassa. Jykä on noudon oivaltanut nyt ihan yllättäen. Tasamaanoudossa ainoastaan pientä viilausta, ennen kapulan ottoa koskee tassulla kapulaan, ja ihan hitusen liika väljä luovutus asento. Hyppynoudokin onnistui, luovutus vielä hieman hätäinen ja haluaisi pompata minua vasten. Estenoudossa luovutus kesken, kuumuu esteestä pikkasen :D Menee hyvin yli mennessä, takaisin tullessa tarvitsee vahvistusta ettei kierrä estettä. Eteenmeno ok suoralla palkalla.

Treeni jatkumoaLauantai 29.08.2009 01:19

Tiistai ilta jatkui Rian tottiksella, ja ihan kiva perustreeni. Paikkamakuu on nyt suuren syynin alla, ja siihen petrataan eniten.

Keskiviikkona taas peltojäljelle.
Rialla namia kohtuullisen reilusti, ei kuitenkaan yhtä paljoa kuin tiistain jäljellä. Paalulta lähtö erinomainen ja kulmatyöskentely hyvä. Kulmia olikin tämän päivän jäljellä väh. 8, esineitä kaksi. Osa kulmista oli namitettu osa ei, ja namittamattomatkin sai jo tarkkuusajon hienosti. Esineilmaisut priimaa.

Jykkiksen jäljellä oli myös kulmia paljon, ja namia oli paljon, yksi esine. Jäljestäminen on tarkentunut, ja nyt jo syö jäljeltä, pakotettuna tosin, mutta syö. Kulmat erinomaisia ja esineilmaisu priimaa. Paalulta lähdössä on vielä tekemistä.

Tostaina jälleen aamulla pellolle.
Rialle vieraan tallaama jälki, jonkin verran namitettu, huomattavasti vähemmän kuin edellisessä. Kulmia 4, eineitä kaksi. Ria ajoi jäljen todella tarkasti, joko johtui kovasta treenitahdista, tai vieraan tallaaminen vaikutti positiivisesti. Kaksi ekaa kulmaa oli namitettu, kaksi seuraavaa ei, ja ihan mielettömän hyvät kulmat. Ei Ria koskaan ole tyhjiä kulmia noin hyvin mennyt :) Esineet priimaa.

Jykällä yhden kulman syöntiharjoittelu yhdellä esineellä. Omaehtoisesti söi hyvin, ja tarkasti joka askeleen. Nou problemos.

Torstai iltana metsäjälki treeneihin, tosin tein molemmille vain esineruutua.
Rialla nostatin kolme esinettä, ja nyt tarvittiin taas motivointia kovasti, kun ruutu on alkanut selkeästi tökkimään, ja Ria tympääntymään siihen. Palkkasin jokaisen esineen pallolla erikseen ja selkeästi taas nostatti koiraa etsimään vielä lisää.

Jykän ruutu ei mennyt kovin hyvin, ekan esineen löysi tosi nopsaan ja toi hienosti, mutta sitten elkoi haihattelu. Juoksi ja eteni hyvin, mutta ei ottanut hajua. Viimein toi kakkos esineen, ja päätin palkata siitä pallolla ja viedä autoon. Heitin pallon, joka hävisi koiralta, ja minulta, ja palkkaaminen meni pallon etsimiseksi. Nostatin sitten vielä yhden esineen ja sain siitä palkattua kunnolla.

Tänään perjantaina Rialla taas tottista, tein kaikki kisaliikkeet kaverin tarkan valvovan silmän alla, ihan ok suoritus. Paikkamakuuseen taas panostettiin enempi aikaa, ja melkeen jo paloi hermo, mutta sain pidäteltyä purkausta ja jotenkuten onnistunut harjoitus takana. Kun nyt tietäisi miten edetä, koiralla on tosi kivaa ja se vaan lällättelee mulle paikallamakuussa, mutta jos pistän ruotuun, paineistuu liikaa eikä suorituksesta tule onnistunutta. Nyt rauhan ja patoiamisen kautta yritetään.

Reissua ja treeniäTiistai 25.08.2009 16:49

Tulipahan viikonloppuna käytyä Kemissä. Palveluskoirien SM kisoja katsastamassa.
Kaverin kanssa mentiin kimppakyydillä ja ei suinkaan turha reissu, kaverin koira voitti jäljellä SM pronssia. Hieman hämmästytti kisan järjestelyvaikeudet ja tuomariongelmat... Mutta jos osallistumisoikeuden saan joskus, niin varmaan tulee lähdettyä itsekin joskus.
Perjantain lähdettiin 8.00 aamusta ajamaan, ja sunnuntai-maanantai välisenä yönä 1.30 olin kotona. Mutta lystiä oli.

Maanantaina oli Jykkiksellä purutreenit, ja hyvin meni. Nyt otettiin hallintaa ihan kunnolla, hyvin meni, mutta ei oikein ainakaan vielä koiralle tuota mitään. Tyhjien piilojen kiertoja harjoiteltiin, ja tietnekin tottista tehtiin. Tottis hyvällä mallilla, yllättäen jopa noudot :)

Tänään kävin Rian ja Jykän kanssa pellolla, motivointi jäljet molemmille. Paljon ruokaa ja kaksi esinettä kummallakin. Jykä opettelee uudelleen maasta syömisen taitoa, jotta tarkkuus pelaisi paremmin. Rialle enempi ruokaa motivoi parempaan kulmatyöskentelyyn. Hyvähyvä. Illalla vielä Rian kanssa tottistelemaan.